Gebruikelijk is iets tussen de 5 en 10 procent. Meer mag uiteraard wel. ➺ Geef de fooi liefst in contant geld, zo weet u zeker dat het niet bij de restauranteigenaar terechtkomt. ➺ Geef duidelijk aan hoeveel fooi u geeft ('Maak er maar 45 euro van').
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag.
In Nederland is de vuistregel inderdaad om zo'n 5 tot 10 procent te fooien na een etentje. Toch is het belangrijk om te weten dat je niets verplicht bent. Hoewel de horeca niet echt een goed betaalde sector is, zou het personeel in theorie gewoon kunnen rondkomen van hun salaris.
Volgens Lindner is het goed om de vuistregel aan te houden dat je 10 procent fooi geeft als het goed was. Maar in Nederland zegt Lindner dat je het ook prima kunt maken om geen fooi te geven. "Het is echt een extraatje", zegt hij.
Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je werknemers de fooi verdelen op basis van het aantal gewerkte uren. Het bedrag in de fooienpot wordt dan gedeeld door het totaal aantal gewerkte uren. Iedereen vermenigvuldigt zijn eigen gewerkte uren vervolgens met dit bedrag.
Als vuistregel geldt een fooi van ongeveer 10-15% voor een knipbeurt. Daarmee krijgt een kapper een hogere fooi dan de horeca.
Wie wel fooi geeft bij een pinbetaling, doet dit vooral via contanten (50%). 40 procent zegt het fooibedrag er meteen bij en pint het totaal. Een aantal mensen vraagt hoe het personeel de fooi graag ontvangt. Een aparte fooiknop op het pinapparaat, daar zitten de meesten (61%) niet op te wachten.
Azië En dan heb je nog de landen waar het not done is om fooi te geven. Anne-Marie: “In Aziatische landen, zoals China, Japan, Vietnam en Singapore moet je even heel goed nadenken wat je geeft. Ook geld op tafel leggen, is een ongelooflijke belediging.
Wat ook van invloed blijkt te zijn is gehurkt naast de tafel te zitten tijdens het opnemen van de bestelling. Uit onderzoek blijkt dat de kans op een hogere fooi met 20% tot 25% stijgt wanneer je dit doet. Door naast de gast gehurkt de bestelling op te nemen praat je als het ware op ''hetzelfde niveau".
"Je geeft zo'n 15 tot 20 procent in een restaurant en ook taxichauffeurs, bezorgers, kappers of na een schoonheidsbehandeling geef je een fooi."
Fooi geven wordt meestal gemotiveerd als een beloning voor 'extra service'. Oftewel als aanmoediging voor horecapersoneel om hun best voor je te doen.
Indien de verhuizing uw verwachtingen overtreft en zelfs beter verloopt dan naar wens, is het mogelijk het verhuisteam te belonen naar behoren. Als richtlijn ontvangt een vriendelijke en behulpzame verhuizer tussen de € 5,00 à € 50,00 aan fooi per persoon.
Taxi's: Taxichauffeurs geef je 5 tot 10 procent fooi.
Tip ook de hotelwerknemers Naast horecapersoneel is het gebruikelijk personeel van een hotel zoals de bell boy en het kamermeisje iets te geven. Veel mensen weten het niet, maar op hotelrekeningen zit ook al 15 procent toeslag voor de service.
Hoeveel fooi moet je geven in Amerika en Canada? Voor een uitstekende service geef je 15 tot 20% fooi. Voor een matige service 10 % en bij slechte tot zeer slechte service 5 % of niets. Als je met een groep van 6 mensen of meer aan tafel gaat, wordt de fooi vaak automatisch op de rekening gezet.
Ook hier geldt dat men het bedrag afrond naar een logisch bedrag. Geef niet meer dan 10% fooi. In hotels wordt het geven van fooi wel verwacht. Aan de portier geeft u tussen de 1-3 euro per tas en aan het kamermeisje 3-5 euro per nacht.
Waarom is fooi geven in Japan onbeleefd? De reden waarom fooi geven in Japan als onbeleefd kan worden gezien is dat ze veel meer waarde hechten aan waardigheid en respect dan aan fooi geven. De Japanners geloven dat je al betaalt voor een goede service, dus is het niet nodig extra te betalen door fooi te geven.
Geef voor een goede dienstverlening een fooi door het wisselgeld te laten liggen of het bedrag af te ronden. Een fooi van 5-10% is gebruikelijk. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Via pinnen of betalen met een creditcard wordt fooi ook vaak digitaal afgerekend. Dan ontvangt niet de werknemer, maar de ondernemer het extra geld. In de wet is vastgelegd dat ook deze fooien buiten de met btw te belasten vergoeding blijft, mits de bedragen door de ondernemer worden doorbetaald aan zijn medewerker(s).
Fooien in Spanje
Volgens de Tip Advisor kaart is het in Spanje in restaurants gebruikelijk om tussen de 5% en 10% van de rekening fooi te geven. Je kunt echter ook, net zoals in bars, de rekening zo afronden naar de eerste volle euro waarbij het overschot als fooi gezien kan worden.
Bij een klus van 500 euro beloont 11 procent van de jongeren de vakman met een bedrag van 50 tot 100 euro, net als 7 procent van de 65-plussers. Een fooi van 5 tot 25 euro is het populairst: bijna de helft (49 procent) van de ouderen kiest hiervoor, tegenover 39 procent van de jongeren.
Afhankelijk van de behandeling variëren fooien van AED 5 tot 10-15% van het te betalen bedrag. Bij wat eenvoudigere behandelingen zoals een manicure is de fooi lager, en er wordt meestal een grotere fooi gegeven voor een knipbeurt of een massage.
In restaurants in New York City is het gebruikelijk om twintig procent fooi te geven. De btw bedraagt er 8,875%, dus wanneer u dit bedrag verdubbelt en naar boven toe afrondt zit u wel ongeveer goed.
V: Hoe laat beginnen de verhuizers op de verhuisdag? A : De verhuizers beginnen in de meeste gevallen om 08.00uur op het laadadres.