Geschikt voor: oude, magere paarden en sportpaarden met arme bespiering. Voeradvies: het dagelijkse advies is om 100 gram FibreBeet per 100 kg lichaamsgewicht te voeren. Als je paard of pony flink in gewicht mag aankomen, kun je dit opvoeren tot een max. van 1 kilo per 100 kg lichaamsgewicht.
Pavo FibreBeet geweekt voeren
Voordat je Pavo FibreBeet kunt voeren moet je het eerst weken in water, in de verhouding 1 : 3 (FibreBeet : water). Laat het een kwartiertje staan in warm water (45 min. in koud water) en je zult zien dat de brokjes al het vocht opnemen en er een droge, smakelijke korrel overblijft.
Probeer een paard of pony die moet aankomen energierijke en goed verteerbare voeding te geven. Kies daarom voor krachtvoer, waarbij de granen door verhitting ontsloten zijn (pelleteren in brokken en poffen in muesli's), zoals Pavo EnergyControl en Pavo SportsFit.
Zo maak je slobber klaar voor je paard
In het voeradvies van Pavo slobbers wordt geadviseerd om één deel slobber te mengen met één deel heet water (koud water kan eventueel ook). Dit laat je even staan totdat het een warme brei is geworden, die in dikte vergelijkbaar is met vla.
Je mag tot wel 0,4 kg bietenpulp per 100 kg lichaamsgewicht per dag voeren. Dit komt voor jouw paard uit op ongeveer 2,5 - 3 kg bietenpulp. Voor zemelen geldt dat je maximaal 1 kg per dag kunt geven. Let op: zemelen kunnen een laxerend effect hebben.
Het lage suikergehalte zorgt er ook voor dat bietenpulp geschikt is voor paarden die gevoelig zijn voor suiker, zoals paarden met insulineresistentie, hoefbevangenheid, equine metabool syndroom (EMS) of PPID (ziekte van Cushing). Verder bevat bietenpulp pectine, wat helpt om de maag tegen maagzuur te beschermen.
Bietenpulp wordt regelmatig gevoerd als vervanger van krachtvoer, aangevuld met een vitaminen en mineralen supplement. Voor paarden die beter geen snelle energie binnen kunnen krijgen door het voeren van krachtvoer, is dit namelijk een ideaal alternatief.
Je kunt de slobber van Pavo eventueel ook met koud water klaarmaken, maar dan zal het iets minder slijmerig zijn en de verwenfactor voor je paard is iets minder. Verder maakt het geen verschil!
De substantie moet papperig worden en dat maak je zo: Voeg één deel slobber met één deel water en meng deze met elkaar. → Gebruik heet (geen kokend heet) water of koud water.
Paarden eten graag slobber, wat het ook een ideaal voer maakt voor na zware inspanningen. Vaak hebben paarden dan weinig trek in brokken en muesli, terwijl ze slobber wel eten. Voeg je aan de slobber voedingsstoffen toe die bijdragen aan het (spier)herstel van je paard, dan heb je met slobber het ideale voer te pakken.
Wil je magere paarden dikker krijgen, begin je te onderzoeken of het paard voldoende ruwvoer heeft binnen gekregen. Goed ruwvoer (hooi, kuilhooi en/of gras) is altijd de basis van het rantsoen. Weeg de hoeveelheid ruwvoer en controleer of dit minimaal 1 tot 1,5 kg ruwvoer per 100 kg lichaamsgewicht per dag is.
Als je de vacht van je paard wilt laten glanzen kun je een scheutje zonnebloemolie over het voer geven. Zonnebloemolie helpt echter alleen bij een glanzende vacht en zal je paard geen extra energie geven.
Veel mensen gebruiken snijmais om schrale paarden dikker te krijgen, maar de meningen over of dit gezond is, zijn verdeeld. Snijmais kan inderdaad een dikmaker zijn en de vezels zijn goed voor een paard. Dit betekent echter niet dat – als je paard ondergewicht heeft – je alleen snijmais moet voeren.
Voeradvies: het dagelijkse advies is om 100 gram FibreBeet per 100 kg lichaamsgewicht te voeren. Als je paard of pony flink in gewicht mag aankomen, kun je dit opvoeren tot een max. van 1 kilo per 100 kg lichaamsgewicht.
De geadviseerde hoeveelheid is 240 gram Fibra Anti-itch per 100 kg lichaamsgewicht.
Luzerne is een voedermiddel dat in diverse rantsoenen wordt aangeraden. Bijvoorbeeld voor magere paarden, ter opwaardering van het ruwvoerrantsoen, maar ook voor oude paarden met een verminderd gebit. Voor jonge paarden in de groei en bij aandoeningen zoals koliek en maagzweren.
Slobber-Mash het beste nat (aangeroerd met water) voeren: één deel Slobber-Mash op één deel (lauw) water. Ongeveer 15 minuten laten inweken. Zo is het gemakkelijk opneembaar en dus ook ideaal voor (oude) paarden met missende kiezen.
Ik maak altijd slobber gewoon 1/2 brok en 1 1/2 water (lauw water). Dat laat ik even staan en een paar keer roeren zodat het een beetje een soort pap wordt. Dan doe ik er nog een appeltje en eventueel wat brood door.
Bietenpulp kan het beste gegeven worden met een ruime hoeveelheid water. Wij raden aan ongeveer 5 liter water met 1 kg droge pulp te mengen.
Als een paard aan bietenpulp gewend is, mag een paard 1-2kg (droge) bietenpulp per dag hebben.
De rode biet is helemaal een toegevoegde waarde voor de gezondheid van het paard als het in de winter wordt gegeven.
Tarwezemelen zijn rijk aan mineralen en B-vitaminen, maar arm aan vitaminen. Het zetmeelgehalte is laag en het vezelgehalte is hoog. Hierdoor wordt de spijsvertering van een paard op een positieve manier gestimuleerd. Zemelen bevatten heel veel fosfor en weinig calcium.
Wij voeren voor de dieren die het nodig hebben ongeveer 200 gram per dier per dag. Week de bietenpulp voor gebruik in een emmer met ongeveer 1/3 bietenpulp en 2/3 water.
Haver wordt al 2000 jaar ingezet als grondstof in paardenvoeding en geeft sportpaarden extra snel beschikbare energie. Het mooie van haver is dat het aanwezige zetmeel goed verteerbaar is voor paarden, in tegenstelling tot het zetmeel in andere granen, zoals tarwe, gerst en maïs.