In de menselijke anatomie is de enkel het gebied dat de voet en het onderbeen verbindt. Met de enkel wordt dit gebied bedoeld zoals het zich uitwendig vertoont. De enkel is herkenbaar aan twee zichtbare knobbels.
De enkel is het gewricht tussen het onderbeen en de achtervoet en wordt ook wel het bovenste spronggewricht genoemd. Het gewricht tussen de twee achtervoetbeenderen, het sprongbeen en het hielbeen worden het onderste spronggewricht genoemd.
De enkel wordt gevormd door de 2 botten uit het onderbeen - het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula) - samen met het sprongbeen (talus). Dit gewricht noemen we het bovenste spronggewricht. In de voet bevinden zich 28 botten en 33 gewrichten.
De spieren & functie van het enkelgewricht
Deze richtingen zijn: de voet naar binnen kantelen (inversie), voet naar buiten kantelen (eversie), voet optrekken (dorsaalflexie) en de tenen van je afduwen (plantairflexie).
De voet is een complex gewricht, het bestaat namelijk uit 26 botten, 33 gewrichten, 19 spieren en pezen en 107 ligamenten. Alle onderdelen moeten samenwerken om ervoor te zorgen dat we kunnen lopen en bewegen.
Het bestaat uit botten: een volwassene heeft er 206. Spieren, pezen en gewrichten houden ze bij elkaar. Het skelet geeft vorm aan je lichaam. En het zorgt ervoor dat je lichaam niet als een pudding in elkaar zakt.
Het dijbeen, als het grootste bot van het menselijk lichaam, kan maar liefst een gewicht van 1,5 ton (1500 kg.) dragen. Naast deze drukbelasting kunnen onze botten ook trekkrachten, verbuigingen en verdraaiingen absorberen.
Een enkelontwrichting of enkelluxatie is een ernstig letsel van het enkelgewricht. Er is schade aan het enkelgewricht en vaak zijn de enkelbanden en omliggende structuren (zoals zenuwen en bloedvaten) aangedaan. Er kunnen botbreuken aanwezig zijn.
De enkel is herkenbaar aan twee zichtbare knobbels. De knobbel aan de buitenzijde van het been (of malleolus lateralis) is het onderste uiteinde van het kuitbeen, de knobbel aan de binnenzijde van het been (of malleolus medialis) is het onderste uiteinde van het scheenbeen.
Door het omklappen van uw voet kan de enkelband uitrekken of inscheuren. Hierbij ontstaan kleine scheurtjes in de enkelband en bloedvaatjes waardoor de enkel dik wordt. Dit wordt vervolgd door een scherpe pijn en een blauwe plek. Deze blauwe plek ontstaat door een bloeduitstorting.
Een bunion (hallux valgus) is een grote knobbel aan de zijkant van de voet die zich bij de aanzet van de grote teen ontwikkelt. Een bunion ontsteekt vaak en is vaak gezwollen, waardoor pijn in de voet ontstaat.
Vochtophoping rondom enkel
Een ontsteking van het gewrichtsvocht in de enkel geeft zwelling, stijfheid en pijn aan het gewricht.
De voet kan worden opgedeeld in drie grote delen; de achter-, midden- en voorvoet. De achtervoet bestaat uit het os calcaneum ( hielbeen) en de talus ( sprongbeen). Het gewricht tussen deze twee beenderen heet het onderste spronggewricht.
De handwortel bestaat uit acht botjes die in twee rijen contact met elkaar hebben. Deze gewrichtjes hebben maar een kleine beweeglijkheid. Ze dragen echter wel bij aan de enorme variatie in beweging die onze hand en pols kunnen maken.
Hoe kan het dat mijn enkel zo lang dik blijft nadat ik hem verzwikt heb? Het is normaal dat de enkel de eerste 10 dagen vocht blijft vasthouden. Meestal wordt vocht als een storend verschijnsel ervaren na een trauma. Echter is het te beschouwen als een functionele aanpassing.
Een ganglion of slijmcyste is een goedaardige zwelling die vaak voorkomt op de boven- of onderkant van de pols of de vinger. Het is een kleine, harde, gevoelige uitstulping en ontstaat door een overmatige productie van vocht. Deze overmatige hoeveelheid vocht kan leiden tot een verhoogde druk in het gewricht.
De enkelbanden zijn stugge, stevige bandstructuren die zich aan de binnen- en buitenzijde van de enkel bevinden. Ze verbinden het onderbeen met de voet en zorgen ervoor dat extreme bewegingen in het enkelgewricht opgevangen worden. Wanneer we ons verstappen of de enkel verzwikken, komen de enkelbanden maximaal op rek.
Als u geen operatie nodig heeft – Een fysiotherapeut kan helpen bij de behandeling van een gebroken enkel, nadat die door een arts is behandeld en is geïmmobiliseerd. Nadat het bot is genezen, kan een fysiotherapeut u helpen om uw kracht, beweging, evenwicht terug te krijgen en weer te kunnen sporten.
Cijfers bij enkelletsel. De enkel is het gewricht dat het meest geblesseerd raakt in de sport. Van alle geblesseerde sporters die zich melden bij de spoedeisende hulp (SEH), heeft 12% enkelletsel. Bij 33% van deze enkelblessures blijkt het om een breuk te gaan.
De klachten.
In tegenstelling tot schade door een verstuikte enkel, kan een patiënt met een gebroken enkel meestal niet meer er op staan of lopen. Ook is er vaak een forse bloeduitstorting en veel pijn bij het bewegen van de enkel. Daarnaast voel je drukpijn op het gebroken bot.
Als het gips verwijderd is, zult u merken dat uw gewrichten stijf zijn. Ook zijn uw kracht en coördinatie minder goed en kunt u bewegingen moeilijker uitvoeren. Dit is normaal en zal in de eerste 6 weken na de gipsbehandeling verbeteren. Verder kunt u in het begin last krijgen van zwelling.
Meest gebroken bot: enkel
Als jouw enkel, na een trauma, snel blauw en dik wordt, dan is de kans groot dat dit gewricht is gebroken. Het belasten van de enkel leidt tot helse pijnen. Uit de statistieken blijkt dat deze breuk de lijst van meest gebroken botten aanvoert!
Het geraamte van je been bestaat uit dijbeen, knieschijf, kuitbeen en scheenbeen. Het dijbeen is het zwaarste bot.
Ja, maar er zijn ook verschillen. Tanden en kiezen van mensen bestaan uit tandbeen en tandglazuur. Het tandbeen is het binnenste gedeelte van de tand.