Het hoge eiwitgehalte maakt skyr ook erg geschikt voor sporters: het ondersteunt het spierherstel en de spieropbouw.
UITMUNTENDE SMAAK
Een belangrijk kenmerk van Ísey Skyr is de geweldige romige smaak, en daarbij is het ook nog eens vetvrij en eiwitrijk.
Skyr Naturel
Skyr is de variant met het hoogste eiwitgehalte in deze lijst en is de favoriet van Mignon! Dit betekent dat je met minder yoghurt sneller je eiwitgehalte haalt. Naast de vele eiwitten (die goed zijn voor spierbehoud en -opbouw) heeft Skyr ook bijna geen vetten en is het heel mild en stevig van smaak.
15,9 gram. in 1 schaaltje (150 gram)
Wanneer je wat extra eiwit nodig hebt is Skyr de beste keuze. Groepen die baat hebben bij het nemen van extra eiwitten zijn kinderen in de groei, vegetariërs en kracht- en duursporters. Veel mensen verkiezen skyr boven magere kwark. Dit komt door smaak.
Over het algemeen wordt skyr beschouwd als een gezond voedingsmiddel vanwege de hoge hoeveelheid eiwitten en het relatief lage vetgehalte. Het is ook een goede bron van calcium en andere belangrijke voedingsstoffen. Maar net als bij elk voedingsmiddel, hangt het af van hoeveel je ervan consumeert.
Voor skyr geldt – net zoals voor alle andere voedingsmiddelen – geniet, maar wel met mate. Voeg een schaaltje skyr per dag (of een aantal schaaltjes per week) toe aan je dieet als je dat lekker vindt. Het Voedingscentrum geeft aan dat een volwassene twee tot drie porties zuivel per dag mag[4].
Skyr is IJslandse yoghurt die weinig vet en veel meer eiwit en meer calorieën bevat dan magere yoghurt. De varianten die weinig verzadigd vet bevatten en niet teveel suiker, staan in de Schijf van Vijf. Eiwitten verzadigen meer dan koolhydraten en vetten.
Skyr is gemaakt van magere yoghurt en komt uit Scandinavië. Het lijkt erg op kwark, maar bevat nog meer eiwit dan magere kwark. Magere kwark bevat gemiddeld 9 gram eiwit per 100 gram, Skyr bevat maar liefst met 11 gram per 100 gram. Met een scoop eiwitpoeder maak je het een super herstelsnackje voor na het sporten.
Arla® skyr wordt gemaakt volgens een 1000 jaar oud IJslands recept waarbij magere (koe)melk gecombineerd wordt met unieke yoghurtculturen en een klein beetje (microbieel*) stremsel. Daarna wordt de yoghurt geconcentreerd, waardoor het product de heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur krijgt.
Een hogere eiwitinname dan de eiwitbehoefte leidt niet tot meer spiergroei. Een overschot aan eiwitten wordt gebruikt als brandstof of wordt opgeslagen in de vorm van vet. Dit kan zorgen voor een ongewenste toename in lichaamsgewicht.
Arla skyr bevat van nature 10 gram eiwit per 100 gram. Dat is 2,7 keer meer dan gewone yoghurt en bijna 1,3 keer meer dan kwark. Ook heeft het een heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur. Dé unieke eigenschappen voor een goede start van de dag.
Het kan variëren van 1.2 tot maximaal 2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Kwark is een hele goede optie om makkelijk eiwitten binnen te krijgen, maar als je een fervent kwark-eter bent, kunnen wij het ons goed voorstellen dat je na een tijdje geen kwark meer kunt zien.
Gelijk na een zware of lange inspanning (training of wedstrijd) extra eiwitten voor spierherstel. Mik op 20 gram eiwitten, mag iets minder voor lichtere personen. Magere kwark (circa 200 gram) of skyr is praktisch.
In Nederland wordt een variant van Skyr verkocht als yoghurt. Het wordt gemaakt door magere melk te combineren met yoghurtculturen en stremsel. Daarna wordt de yoghurt geconcentreerd, waardoor het product de heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur krijgt.
Een portie skyr komt overeen met 100 gram.
Kun je Ísey Skyr invriezen? Als je Ísey Skyr invriest, zal de fijne textuur verloren gaan en zal een gedeelte van de wei-eiwitten zich scheiden van de skyr-massa. Toch kun je het product veilig consumeren. Zorg ervoor dat je het product in de koelkast laat ontdooien.
Nadeel: Sommige mensen vinden Skyr zuur op de maag, daardoor kunnen ze last krijgen van maagklachten zoals maagzuur of brandend maagzuur. Nadeel: Voor mensen met lactose-intolerantie is Skyr niet de beste oplossing, dit is natuurlijk een melkproduct.
En net als andere zuivelproducten bevat het veel vitamines zoals vitamine B2 en B12, en mineralen zoals calcium. Calcium is een belangrijke bouwstof voor tanden en botten. Ten slotte zitten er in skyr probiotica, dat zijn goede bacteriën die een positief effect hebben op je darmgezondheid.
Als sporter word je niet voor niks aan de magere kwark (naturel) gezet. Magere kwark bevat het hoogste gehalte aan eiwit in vergelijking tot volle kwark of bijvoorbeeld magere vruchtenkwark. Griekse Yoghurt is de enige krachtpatser die (iets) meer eiwit bevat dan magere kwark.
Bovendien heeft skyr dus die kaasbehandeling ondergaan, waardoor hij - net als plattekaas - heel veel eiwitten bevat. Weinig vet, veel eiwitten: het ideale krachtvoer voor sportlui. En aangezien skyr ook weinig koolhydraten bevat, is hij ook het ideale krachtvoer voor wie een koolhydraatarm dieet volgt, zoals keto.