De Zeearend is een viseter die vooral 's winters ook jaagt op (water)vogels, zoals eenden en meerkoeten en zoogdieren zoals hazen, tot het formaat van reeën. Hij eet ook aas (dood vlees) en afval. Een volwassen vogel heeft ca.500 gram vlees per dag nodig.
Voedingsschema. Behalve tijdens het het fokseizoen kunnen de roofvogels één keer per dag worden gevoed. Dit kan op elk moment van de dag gebeuren, hoewel een specifieke tijd waarschijnlijk gemakkelijker is voor de vogels en de verzorgers. In gevangenschap is 500 tot 700 g vlees per dag aanbevolen voor de steenarend.
Voedsel. Vooral vis die vlak onder de oppervlakte worden weggeplukt (zonder stootduik in het water, zoals bij visarend). Ook veel watervogels (eenden, koeten, jonge ganzen), maar minder vaak zoogdieren (haas). Daarnaast aas, vooral in winter als er ijs ligt.
2 kilo is het maximale gewicht van een vis die de zeearend in de vlucht uit het water kan 'optillen'. Zwaardere prooidieren grijpt hij vlak bij de oever en houdt ze vast tot hij ze aan land kan trekken.
Bij de Kaliwaal slaapt de vogel in een ooibos met grote wilgen en populieren. Enkele malen werd gezien dat de zeearend met grote takken in het afgelegen bosje verdween. Van zeearenden is bekend dat ze in hun jeugd vaak al nesten bouwen en dat deze nesten in hun latere leven worden gebruikt om echt te gaan broeden.
Die achterste teen is de belangrijkste. Hiermee maakt hij zijn prooi dood. Met zijn snavel scheurt een zeearend het vlees van zijn prooi los. Omdat het vrouwtje groter is dan het mannetje, vangt het vrouwtje meestal ook grotere prooidieren.
De harpij, in het Engels harpy eagle, is een wonderbaarlijke vogelsoort die voornamelijk in het Amazonewoud leeft. Het is de sterkste roofvogel ter wereld met klauwen die groter kunnen worden dan die van een grizzlybeer. Door haar omvang denken sommige mensen dat ze te maken hebben met een verkleed persoon.
Ondanks zijn naam doet vermoeden bevindt de zeearend zich vooral in de buurt bij zoet water. Hier jaagt de zeearend op vis, zoetwaterdieren en soms kleine zoogdieren. In de winter eten ze vooral veel aas. De zeearend heeft zelf geen natuurlijke vijanden, afgezien van de mens.
De harpij is vernoemd naar het gelijknamige wezen uit de Griekse Mythologie. Het is één van 's werelds grootste arenden. Deze roofvogel heeft een gewicht van 4 tot 9 kilogram. De lengte van de harpij is 89 tot 102 centimeter lang.
Een paar broedt doorgaans op twee eieren, de broedtijd duurt 38 dagen per ei. Na 70 tot 90 dagen vliegen de jongen uit. Ze worden in 5 à 6 jaar volwassen. Een zeearend kan 20 jaar oud worden.
De Andescondor komt in Zuid-Amerika voor. Hij is met een spanwijdte van meer dan 3 meter de grootste roofvogel op aarde.
Arenden stelen soms de buit van reigers pelikanen en andere vogels Arenden jagen in hun eentje of tweeën Tenzij er op een plaats veel voedsel is In Alaska zijn honderden arenden omdat daar veel zalmen zwemmen Die zalmen zijn moe van tegen de stroom in te zwemmen dus zijn ze makkelijk te vangen.
Kan een zee-arend zwemmen - dat kan hij zeker. Deze zeeerand pakt een prooi maar de prooi was iets te zwaar en zo belande hij in het water. Hij zwom met prooi naar de kant.
De Amerikaanse zeearend bouwt de grootste nesten in Noord-Amerika : ze kunnen vier meter hoog worden, 2,5 meter breed en tot een ton wegen, maar de centrale depressie bereikt slechts ongeveer tien centimeter. In Florida werd een nest gevonden van 6,1 meter hoog, 2,9 meter breed en 2,7 ton wegend.
De zeearend is veruit de grootste roofvogel die regulier voorkomt in ons land. Een vliegende zeearend is in alles imposant: groot, traag zwevend met af en toe zware vleugelslagen, de voor een roofvogel lange en dikke snavel recht vooruit, de robuuste klauwen klaar voor het grijpen van een prooi.
Hoe ver kan een arend eigenlijk zien? „Onder ideale omstandigheden kan een steenarend (Aquila chrysaetos) de geringe bewegingen van een konijn op een afstand van meer dan twee kilometer waarnemen”, verklaart The Guinness Book of Animal Records.
De Andescondor is de grootste vogel ter wereld. En als je in Zuid-Amerika bent hoop je dit dier te zien in het luchtruim. De imposante verschijning is herkenbaar in de bergen, waar het dier thermiek zoekt. Zodat hij goed hoogte kan winnen.
In 2021 werden 17 broedende zeearendenparen vastgesteld. Twee andere paren met een nest kwamen niet tot een broedpoging. Bij drie andere paren bleef het onduidelijk of er is gebroed.
Wat veroorzaakt agressief gedrag bij roofvogels? In Nederland is de kans dat je door een roofvogel wordt aangevallen vrij klein. Wanneer dit toch gebeurt is het vaak omdat de vogel zich bedreigd voelt en/of kleintjes heeft en deze wil beschermen. De meeste aanvallen op mensen zijn overigens schijnaanvallen.
In Florida is een 75-jarige man gedood door 's werelds gevaarlijkste vogel, de kasuaris. Dat melden lokale media. De kasuaris is een vleugelloze vogel die tot 1,7 meter groot kan worden. De vogel komt onder andere voor in het regenwoud van Australië en in Nieuw-Guinea.
De gier is de grootste roofvogel van Europa: de spanwijdte van zijn vleugels is bijna 3 meter. Monniksgieren hebben bruinzwarte veren. Op hun kop zitten geen veren.
Qua uiterlijk verschillen ze ook veel. De zeearend is bruin en heeft een witte staart. De visarend is zwartwit en heeft een zwarte 'zorro' band over zijn ogen lopen. Ze hebben ook een ander dieet: de zeearend eet naast vis ook watervogels, maar de visarend leeft voornamelijk van vis.
Buizerden nam men nog waar op 3200 meter; eenden op 2200, een adelaar op 3000, zwanen op 2000, ooievaars op 1800, een toren- valk op 2300 meter. De leeuwerik stijgt zin- gend lot 600 meter, men zegt zelfs tot 1400 meter, omhoog. Gieren zouden de 4 of 5 K.M.
Arend en adelaar zijn verschillende woorden voor één en dezelfde vogel. De term 'adelaar' is van oorsprong een dichterlijke benaming voor de arend, een vogel die van oudsher veel indruk maakte en vanwege zijn moed, kracht, snelle en hoge vlucht en scherp gezicht, de koning der vogels werd genoemd.