Een varken voer je gemiddeld 1-2% van zijn lichaamsgewicht. Overgewicht is een groot probleem bij minivarkens en het is dus belangrijk om te beseffen dat varkens relatief weinig voer nodig hebben om een gezond gewicht te bereiken. Even ter illustratie; een varken van 40 kg eet 800 gram voer maximaal per dag.
Een big van een hobbyvarken hoeft niet zo snel te groeien en mag zo'n 1% tot 2,5% van zijn lichaamsgewicht per dag eten. De hoeveelheid is afhankelijk van de leeftijd en het ras. Je kunt het voer opsplitsen in ruwvoer en brok: 1/3 ruwvoer en 2/3 brok.
Bij brijvoer worden de voertroggen drie keer per dag gevuld. Weer andere varkens krijgen één keer per dag een afgepaste portie. Dat eten ze dan in een paar uur op. Hele kleine biggetjes worden soms door hun verzorgers met de hand gevoerd, omdat ze nog maar heel weinig eten.
Varkens in de vrije natuur eten eigenlijk alles, zowel planten als vlees. Een varken eet allerlei soorten groenvoer zoals plantenwortels, paddenstoelen, gras en fruit. Maar een varken eet ook insecten en kikkers. Varkens die voor het vlees gehouden worden, krijgen brokken en pap te eten om zo groot mogelijk te worden.
De gemiddelde groei van een vleesvarken is 770 tot 774 gram per dag. Om een kilo te kunnen groeien heeft een varken 2,70 tot 2,80 kilo voer nodig. Dit heet de voederconversie.
RIVERTON - Een 69-jarige boer uit het Amerikaanse gehucht Riverton (Oregon) is aangevreten door zijn eigen varkens. Een familielid vond de man toen hij vorige week niet terugkwam van het voederen van zijn varkens. Het is onduidelijk of de varkens de man hebben gedood. Dat meldden Amerikaanse media dinsdag.
Richtlijn is ongeveer 2 kilo zeugenbrok per dag. Dit weer aangevuld met voldoende water en structuurrijk voedsel zoals hooi. 5 Dagen na het afspenen wordt de zeug weer berig.
Het is namelijk verboden om etensresten aan varkens te voeren, in verband met mogelijke ziekteverwekkers die erin kunnen zitten. De etensresten zullen dus eerst moeten worden verwerkt tot veilig varkensvoer. Daarnaast moet belemmerende wetgeving worden geschrapt.
Bij niet-drachtige zeugen varieert de waterbehoefte tussen 8 en 12 liter per dag. Tijdens de lactatie hebben ze meer water nodig, ongeveer 1,5 liter extra per big. Een zeug met tien biggen heeft daarom zo'n 25 liter water per dag nodig.
Varkens zijn sociale en intelligente dieren. Ze worden vaak in één adem genoemd met slimme dieren als mensapen en dolfijnen. Uit verschillende studies blijkt dat hun cognitieve vaardigheden te vergelijken zijn met die van kinderen van rond de vier jaar.
Bij andere bestanddelen zijn de gehalten soms gunstig en soms minder gunstig. Varkens kunnen dus niet uitsluitend op ruwvoer leven. Uit onderzoek blijkt dat voor productievarkens ongeveer een halve kilo varkensvoer kan worden vervangen door 1 kg kuilgras, 3,5 kg weidegras, 3 kg hooi en 1,7 kg snijmaïs.
Varkens hebben van nature de neiging om te wroeten, kauwen en bijten. In sommige situaties kan dit leiden tot een gevaarlijke situatie voor de verzorger.
Voerhoeveelheid: Afhankelijk van de omstandigheden (ras, aanleg vervetten, temperatuur, mate van bijvoeding, etc.) adviseren we 1 tot 1,5% van het lichaamsgewicht voor grote rassen zoals Berkshire of Bonte Bentheimers en tot 2 tot 2,5% van het lichaamsgewicht voor kleine rassen zoals Götinger en Kune Kune.
Varkens kunnen héél goed tegen de kou, veel beter dan tegen de warmte.
Het slachten en klaar maken van een varken met een geslacht gewicht van 90 kilo zal ongeveer € 90 exclusief BTW kosten. Voor een rund van 350 kg geslacht gewicht zal de prijs rond € 327,- (excl. BTW) zijn.
Het voer kun je los op de grond strooien buiten, of in een voerbal doen binnen zodat hij zijn natuurlijke gedrag (zoeken naar eten) kan uitoefenen. Varkens lusten vrijwel alle fruitsoorten. En de meeste lusten ook veel groenten.
Houders van hobbyvarkens mogen maximaal 4 varkens hebben. Ze moeten beschikken over een UBN (zie www.mijnrvo.nl ). Een UBN moet je aanvragen voordat de varkens bij je komen.
Er zijn heel wat bloemsoorten (en bollen van hyacinten en narcissen) die giftig zijn voor varkens, en ook aardappel- en tomatenloof zijn gevaarlijk. Hetzelfde geldt voor veel voorkomende tuinplanten zoals taxus, buxus, liguster en rododendron.
Ze hebben dit gedrag ontwikkeld omdat hun keutels darmbacteriën en vitaminen bevatten die goed zijn voor de spijsvertering. Zonde om die zomaar weg te kakken!
Varkens gillen bijvoorbeeld als ze angstig zijn, om zo andere dieren van hun situatie op de hoogte te brengen, of steun te bieden. Varkens knorren onder alle omstandigheden, maar in het bijzonder tijdens het zoeken naar voedsel om de kuddegenoten te laten weten waar ze zijn.”
Varkens zijn hele slimme dieren. Varkens hebben er een hekel aan om zich te vervelen en spelen daarom het liefst de hele dag. Wanneer je op een varkensbedrijf in de stal kijkt zie je dan ook allemaal speeltjes hangen.
Varkens kunnen zo'n 17,5 kilometer per uur rennen en hebben een enorm goed richtingsgevoel!
Geef je varkens een selectie van vers fruit en groenten.
Ze zijn echter vooral dol op bladgroenten zoals sla, kool, spinazie en zoete aardappelranken, maar ook op appels, bananen, peren, meloenen en ander fruit. Ook kun je je varkens wortelgewassen voeren.
Per dier is tenminste de volgende oppervlakte beschikbaar: tot 15 kg: 0,20 m² van 15 tot 30 kg: 0,30 m² van 30 tot 50 kg: 0,50 m²