De slachtofferstatistieken voor de Duitse Wehrmacht vertonen grote lacunes. Waarschijnlijk ligt het totaalcijfer voor de Duitse eenheden in ons land tussen de 15.000 en 20.000 gesneuvelden. Tijdens de bevrijding van Nederland verloren 23.000 burgers door oorlogshandelingen het leven.
Als gevolg van oorlogshandelingen en van ontberingen tijdens krijgsgevangenschap kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 16.000 militairen en gemilitariseerde burgers in dienst van het Koninkrijk om het leven.
Men mag dus uitgaan van een verlies van circa 200 Duitsers in de slag om de Grebbeberg.
Ruim 22 miljoen soldaten sneuvelden in de Tweede Wereldoorlog – en dat is een conservatieve schatting. Deze oorlog eiste meer slachtoffers dan welke oorlog dan ook, maar het exacte aantal is niet bekend.
Stampende laarzen, bruut geweld, razzia's en deportaties, dat zijn de standaardbeelden die we al zestig jaar hebben van de 50.000 Duitse soldaten die Nederland bezet hielden.
Het kleine Nederlandse leger werd volkomen onder de voet gelopen door de Wehrmacht en het moest zich na vijf dagen vechten, op 14 mei, overgeven na het Bombardement op Rotterdam. Zeeland capituleerde pas op 18 mei, na het Bombardement op Middelburg.
Cijfers. Het Heer (landmacht) had in de Tweede Wereldoorlog bijna 13 miljoen troepen. Het mobiliseerde 1.000.000 Russische gevangenen. Meer dan 3 miljoen Duitsers werden gedood en nog eens 4,1 raakten gewond.
Eind vorige maand kwamen de Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten MI5 en CIA met een eigen schatting van het aantal Russische militaire slachtoffers. Zij houden dat op 15.000. Dit omvat zowel gesneuvelden als gewonden, omdat die laatsten immers ook niet meer kunnen vechten.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
Zo vielen er in de twee Tsjetsjeense oorlogen die Rusland uitvocht (in 1994-96 en in 1999-2009) naar schatting tussen de 20.000 en 40.000 Russische militaire slachtoffers. In de tien jaar durende Afghaanse oorlog waren het er 15.000.
382 Nederlandse soldaten kwamen om bij de Slag om de Grebbeberg, tegenover 259 Duitse militairen. Meer informatie over de herdenkingen staat hier.
Grebbeberg. Misschien wel de zwaarste beklimming uit de Utrechtse Heuvelrug. Met een gemiddeld hellingspercentage van 5% en een maximum van 7% is dit de ideale plek om voor de Midden-Nederlanders hun vorm te peilen.
De Wehrmacht was een dienstplichtleger en zou initieel worden opgebouwd rond zesendertig divisies en twaalf legerkorpsen. Van de circa achttien miljoen soldaten die in totaal bij de Wehrmacht hebben gediend zijn er ongeveer vijf miljoen gesneuveld.
Het Duitse leger dankte de Leopard 2 tanks vier jaar geleden af. Nu de regering terugkomt van die beslissing stijgt het aantal Duitse tanks in actieve dienst naar 328.
Gevolgen van een kernoorlog
Als gevolg van de enorme branden zou er zoveel stof in de atmosfeer kunnen komen dat daardoor de atmosfeer zou verduisteren en een paar jaar een nucleaire winter zou heersen. Hierdoor zou er geen landbouw mogelijk zijn en de overlevenden verhongeren.
In totaal omvatte de krijgsmacht van Oekraïne ongeveer 780.000 manschappen, 6.500 tanks, ongeveer 7.000 gepantserde gevechtsvoertuigen, 1.500 gevechtsvliegtuigen, en meer dan 350 schepen.
40 Nederlanders onderweg naar Oekraïne om te vechten tegen de Russen: 'Niet iedereen overziet de gevolgen' Vechten bij het 'vreemdelingenlegioen' in Oekraïne: er zouden inmiddels zo'n 100 Nederlandse staatsburgers bereid zijn zich aan te sluiten in de strijd tegen Poetin. Een veertigtal is zelfs al onderweg.
Het Russische leger heeft in ruim zes maanden oorlog in Oekraïne meer dan 50.000 soldaten verloren, heeft de Oekraïense legerstaf becijferd. In 195 dagen strijd zouden 50.150 Russische militairen zijn gesneuveld.
Er werd veel gevochten bij de Grebbeberg, de IJssel- en Maaslinie, de Peellinie, de Moerdijkbruggen en Den Haag. Na het bombardement op Rotterdam op 14 mei was de situatie uitzichtloos voor Nederland. Op 15 mei capituleerde het Nederlandse leger, met uitzondering van Zeeland.
Duitsland valt Nederland binnen
De Duitse bezetting van Nederland begon na vijf dagen van vechten in mei 1940. Bommenwerpers van de Luftwaffe hadden hun dodelijke springlading losgelaten tijdens het bombardement op Rotterdam. Hierbij kwamen bijna 1000 mensen om het leven en werden tienduizenden huizen verwoest.
Duitsers worden in goederenwagens gedeporteerd uit het Sudetenland. De meeste mannen waren toen in Sovjet-krijgsgevangenschap en de achtergeblevenen werden geïnterneerd of op de vlucht gejaagd.