Draai de veer tegen de aderisolatie. Wanneer de veer niet meer terugdraait bij het terugdraaien van de lasdop, zit de las stevig genoeg vast. Belangrijk om te weten: er mogen slechts vijf draden onder één las mogen.
Met een lasklem kun je twee elektriciteitsdraden met elkaar verbinden. Een lasklem is een soort montagevriendelijke kroonsteen. Je kan je verbinding dus eenvoudig en snel realiseren. Er bestaan een groot scala aan lasklemmen van diverse fabrikanten voor diverse toepassingen.
Volgens de NEN 1010 norm mogen er maximaal 8 geleiders (inclusief eventuele aftakkingen) in een centraaldoos worden aangesloten. Dit betekent dat er in principe 7 lasdoppen in de centraaldoos mogen worden geplaatst om de verbindingen tussen de geleiders te maken.
Het grootste voordeel is de betrouwbaarheid. Waar de las bij een klem niet direct via de elektradraad loopt (maar via het binnenwerk van de klem), is dit bij een lasdop deels wel zo. De gestripte draad (ca. 4cm) dient bij een dop namelijk in elkaar gedraaid te worden, om er vervolgens de lasdop klemvast op te draaien.
Gebruik een lasklem om elektradraden (VD-draden) met elkaar te verbinden. Deze situatie doet zich voor, bijvoorbeeld wanneer je draden met elkaar verbind om een aftakking te maken voor het aansluiten van een stopcontact of schakelaar.
Waar op een bruin stroomdraad altijd spanning staat, geldt voor een nuldraad het tegenovergestelde: op deze stroomkabel staat geen spanning. De blauwe stroomdraad zorgt voor de afvoer van stroom uit uw woning. Zo zorgt de combinatie van een bruin en blauw stroomdraad dus voor een gesloten stroomkring.
Door de losse klemmen is het mogelijk om een flexibele kern tot 2.5mm2, of een vaste kern tot 2.5mm2 schroefloos en stevig te monteren. De lasklem is geschikt voor een maximale bedrijfstemperatuur 85°C, bij een belasting tot maximaal 400 Volt en 32 Ampere.
Houd rekening met dat maar vijf draden onder één lasdop mogen zitten. Hierdoor maken alle draden contact met de lasdop. Indien meer dan vijf draden met elkaar verbonden dienen te worden dan dient de las gesplitst te worden. Bekijk hier lasdoppen voor het verbinden van elektriciteitsdraden.
Een buis mag maximaal voor 1 groep worden gebruikt, heb je 2 of meer groepen dan heb je voor elke groep een aparte buis nodig. Ook een lasdoos of inbouwdoos mag maximaal voor 1 groep worden gebruikt.
Een lasklem houdt de stroomdraden bij elkaar en is transparant zodat je ze makkelijk controleert. Lasklemmen zijn er in verschillende soorten. Met een tweepolige lasklem kun je twee draden verbinden, met een driepolige verbind je drie stroomdraden of kun je bestaande draden splitsen.
In een stijve buis van 16mm mogen 5 draden van 1,5mm2 of 4 draden van 2,5mm2. Een flexibele buis mag 4 draden van 1,5mm2 of 3 draden van 2,5mm2 bevatten. In een buis van 19mm mogen 5 draden van 2,5mm2, ongeacht de soort.
buizen van PVC (diameter van 5/8” of 3/4”). Een buis mag maximaal vijf draden bevatten. gebruikmaken van een VMVK-kabel. Deze wordt vastgezet met zogeheten 'kabelzadels'.
Een normale inbouwdoos is 4 centimeter diep; een inbouwdoos met extra lasruimte 5 cm. In de lasruimte mogen maximaal 2 lasdoppen of lasklemmen met in elk 4 draden, dan wel 3 lasdoppen of- klemmen met in elk ten hoogste 3 draden worden aangebracht.
Wilt u meerdere lampen aan één lichtpunt ophangen? Dan zijn lasklemmen ontzettend handig om te hebben! Met een lasklem kunt u er zeker van zijn dat alle stroomdraden op de juiste manier met elkaar verbonden zijn. Om twee lampen aan één lichtpunt te bevestigen, heeft u twee lasklemmen nodig.
De drievoudige verbinder is ideaal om zonnepanelen parallel aan te sluiten. Door de doorzichtige behuizing kun je de verbinding gemakkelijk inspecteren. Belastbaar tot 32 Ampère.
Je mag voor specifiek gebruik dus maximaal één wandcontactdoos achter een groep zetten. Let op: om oneigenlijk gebruik van stopcontacten voor specifiek gebruik tegen te gaan, moeten er in de directe omgeving voldoende algemene wandcontactdozen aanwezig zijn.
Zit geen limiet aan. Je moet er over nadenken waar je de stopcontacten voor gaat gebruiken. Als je op twee WCD's twee straalkachels aansluit van 3000W, zal je groep er gewoon uitklappen om te voorkomen dat je bekabeling gaat smelten. Maar 300 stopcontacten met elk een nachtlampje, gaat prima op 1 groep.
Beperk wel het aantal draden per kooiklem van een automaat tot maximum twee, zo voorkom je dat de draden niet goed vastgeklemd te zitten.
Met een kroonsteen is het niet mogelijk om dit op een veilige manier te doen. Kroonstenen worden vaak gebruikt om lampen aan te sluiten. De verbinding met een kroonsteen mag niet belast worden. Een lamp mag daarom niet hangen aan een draad die in een kroonsteen zit.
Een kroonsteen(tje), ook bekend als lusterklem of suikertje in Vlaanderen, dient om twee of meer elektriciteitsdraden met elkaar te verbinden.
Een van de meest bekende bedrijfsmiddelen in de elektrische installatie zijn de zogenoemde "WAGO-klemmen". Bedoeld worden hiermee lasklemmen met veerklemaansluiting. Deze worden geïnstalleerd in gebouwen en verdwijnen meestal losjes in aftakdozen of aansluitruimten van elektrische apparaten.
Voor het aanleggen van een stopcontact heb je drie kleuren draad nodig, namelijk een bruine, blauwe en een geel/groen gestreepte draad. Deze draden kunnen vanuit de groepenkast komen, of worden doorgetrokken vanuit een bestaand stopcontact. De bruine draad is de fasedraad.