In een stijve buis van 16mm mogen 5 draden van 1,5mm2 of 4 draden van 2,5mm2. Een flexibele buis mag 4 draden van 1,5mm2 of 3 draden van 2,5mm2 bevatten. In een buis van 19mm mogen 5 draden van 2,5mm2, ongeacht de soort.
In een 19mm gladde buis mogen maximaal 5 draden 2,5mm2, dit geldt ook voor een flexbuis.
Er is een maximum aan het aantal draden door één buis. 16 mm (5/8 inch) schuifbuis mag maximaal 3 x 2,5 mm2 + 2 x 1,5 mm2 VD of 2 x 2,5 mm2 + 3 x 1,5 mm2 VD bevatten. Voor 16 mm flexibele buis echter 1 stuks 1,5 mm2 VD minder.
Neen, mag niet meer als één groep door de pijp trekken.
Het is duidelijk dat je met iemand hebt gesproken die geen verstand van zaken heeft Fabian. Bij 4mm2 mogen er maximaal 3 draden in een 3/4buis (19mm), 2,5mm2 mogen het er 5 zijn. Dat zijn de regels volgens nen1010.
De trekveer gebruiken
Draden trekken doe je met behulp van een trekveer. Bevestig daarom om te beginnen de draden aan het oog van de trekveer. De trekveer voer je vervolgens van doos naar doos. Knip de draden pas van de rol nadat je deze getrokken hebt.
Het is wel aan te raden om de YMvK-as kabel in een pvc-buis met een diameter 32 of 40mm te leggen. Mocht u tijdens het graven in de tuin op de YMvK-as kabel komen, dan geeft de pvc-buis u en de elektrakabel bescherming.
Om de klus uit te voeren heb je in ieder geval het volgende materiaal nodig namelijk: Elektrabuis (pvc-pijp) 16mm (5/8) of 19mm (3/4) Flexibele elektrabuis (pvc-pijp) 16mm (5/8) of 19mm (3/4) Pvc bochten en sokken 16mm (5/8) of 19mm (3/4)
Kabel trekken door een buis met bestaande kabels
Je kunt hiervoor één van de aanwezige kabels gebruiken. Knoop aan een uiteinde hiervan twee kabels vast: één die gelijk is aan de bestaande kabel en de nieuwe kabel. Trek de kabel nu aan de andere kant uit de buis.
In de lasruimte mogen maximaal 2 lasdoppen of lasklemmen met in elk 4 draden, dan wel 3 lasdoppen of- klemmen met in elk ten hoogste 3 draden worden aangebracht.
Heb genoeg kabels getrokken in mijn leven maar 3 UTP kabels gaat makelijk werken, zeker als je een 3/4 (19mm) buis kan gebruiken.
Installatiedraad met een diameter van 2,5 mm2 (millimeter-kwadraat) voor 12 en 24 volt installaties, en tevens voor 230 volt installaties. Geschikt voor maximaal ca. 10 ampere in 12 en 24 volt installaties.
Specialist Elektra
YmVk is geschikt om zo door de kruipruimte te leggen. Gewoon los door de kruipruimte niet vastleggen aan andere leidingen gewoon los door het zand. Ja deze kabel mag direct op de wcd worden aangesloten. Je mag de kabel zadelen met speciale Som zadels elke 20 cm of een buis beugelen elke 40 cm.
De beste trekveer is naar onze mening – en dat kunnen wij stellen op basis van jarenlange eigen ervaring – een kunststof trekveer. Daarbij hebben wij veel gebruik gemaakt van het merk RUNPO. Dit is een professioneel merk uit Duitsland dat al jarenlang wordt gebruikt door elektriciens wereldwijd.
Door een 16mm buis wordt dit vaak lastig tot onmogelijk trekken. Wij hebben hiervoor ook oplossingen. Dit zijn UTP CAT6 kabel die niet afgeschermd ( shielded ) zijn. deze hebben een kleinere doorsnede, zodat Coax en UTP door 1 buis kunnen van 16mm.
Een trekveer is in diverse lengtes verkrijgbaar. De 5 meter, 10 meter, 20 meter en 50 meter trekveren worden het vaakst gebruikt. Hoe lang een trekveer moet zijn is afhankelijk van de lengte van de pvc-buis tussen de lasdozen.
Grijze slagvaste elektrabuis
Deze Grijze elektrabuis is beter bestand tegen UV-licht en zal dus minder snel broos worden. De buis kan zowel met een buigveer in de gewenste stand gebogen worden of je kan met de bijbehorende bochten, koppelstukken en klemmen de installatie vormgeven zoals jij dat wilt.
VOB. Een VOB is een losse elektriciteitsdraad die verkrijgbaar is in verschillende kleuren en gebruikt wordt voor diverse functies. Zo gebruikt men een VOB geel-groen voor equipotentiale verbindingen. Losse VOB draden komen ook van pas in de zekeringskast.
De buis zet u niet vast met buiszadels, maar met gips (roodband). Voor de inbouwdozen gebruikt u een hiervoor speciale dozenboor. De inbouwdozen mogen niet lager dan 30cm boven de vloer komen. Dit heeft te maken met de veiligheidsvoorschriften.
YMVK en XMVK: wat is het verschil? YMVK en XMVK kabels verschillen op het gebied van toepassing, kwaliteit en isolatiedikte. De isolatie van een XMVK kabel is namelijk 0,6 mm. Die van een YMVK kabel is altijd minimaal 0,7 mm, dus dat betekent dat een YMVK kabel altijd beter is geïsoleerd.
Het beste is om een 5 aderige kabel te leggen voor de pv installatie en een 3 aderige voor een extra groep tbv eindgebruikers.
YMVK versus YMVK-as
De kabel is geschikt voor alle ruimtes in de woning, ook voor vochtige ruimtes en vooral daar waar hoge eisen worden gesteld aan brandveiligheid. De maximale continue geleidertemperatuur mag 90°C bereiken en mag tijdelijk overbelast worden tot 130°C. De minimale installatietemperatuur is 0°C.