Onze huiskatten doden jaarlijks tussen de 40 en 80 miljoen dieren in Nederland. Ongeveer een kwart hiervan is vogel. Naast de huiskatten lopen ook tussen de 150.000 en 1,2 miljoen verwilderde katten rond in de natuur. Jaarlijks is de kat in Nederland verantwoordelijk voor honderden miljoenen dode dieren.
De cijfers over aantallen slachtoffers lopen uiteen, maar uitgaand van de laagste schattingen, zou het gaan om zo'n 18 miljoen vogels per jaar, die door huiskatten en verwilderde katten worden gedood.
"18 miljoen vogels worden jaarlijks gepakt door een kat", zegt Marc Scheurkogel van de Vogelbescherming.
De 3.500.000 huiskatten in Nederland doden met zijn allen ieder jaar naar schatting 100.000.000 vogels.
Natuurlijke vijanden heeft de wilde kat enkel als ze nog erg jong is. Kittens vallen wel eens ten prooi aan vossen, marterachtigen en grote roofvogels.
In de heel uitzonderlijke gevallen dat een kat of hond toch ten prooi valt aan een vos, gaat het om jonge, gekwetste of zieke dieren. Daarom is het aan te raden om dergelijke huisdieren zo veel mogelijk af te schermen. Kleine huisdieren zoals hamsters, cavia's en konijnen lust de vos wel.
Bedreiging en bescherming
Wilde katten hebben net als de meeste andere roofdieren geen echte natuurlijke vijanden. Soms valt een jong dier ten prooi aan jachthonden, vossen of grote roofvogels. Verkeer is een belangrijke doodsoorzaak, en vooral 's winters kan het zijn dat dieren sterven van de honger.
Als een kat honger heeft, zal ze haar prooi vrijwel helemaal opeten. Vrijwel niets blijft over. Na het verorberen van een vogel resten slechts veren, de snavel en de pootjes. Eerst rukt de kat de grotere, onverteerbare, veertjes los.
Naast jou op de grond in onbekend terrein voelt de kat zich van nature dus eigenlijk onveilig. Zomaar ineens je kat uitlaten is daarom geen goed idee, maar je kunt het zeker wel langzaamaan proberen. Veel katten zijn uiteindelijk prima te trainen en zullen met veel plezier met je mee naar buiten willen.
Katten willen rennen, jagen en vangen. Of dit nu buiten of binnen gebeurt, maakt niet zo veel uit. De 'prooi' kan ook een pluche speeltje zijn.
De gemiddelde kat moet 8 tot 10 muizen vangen om in zijn of haar voedingsbehoefte te voorzien. Het vangen van muizen en andere dieren voorziet niet alleen in de voedingsbehoefte van de kat, maar ook in de jachtbehoefte.
Sommige katten brachten meer dan tien prooien per maand thuis. Daarbij was nog niet eens meegerekend dat ze meestal maar een op de drie onfortuinlijke vogels of muizen aan het baasje lieten zien. De rest eten ze op of laten ze elders achter.
Sinds enkele decennia zoeken eksters graag het gezelschap op van mensen in tuinen, stadsparken, etc. Ze profiteren van het extra voedselaanbod en nemen de daarbij behorende huiskatten voor lief. Deze ekster jaagt zelfs met gemak een kat uit de boom.
Als katten een vogel of muis aan je voeten leggen is dat volgens sommige katteneigenaren een cadeau in de vorm van het BESTE cadeau dat je kunt krijgen. Het maakt deel uit van het natuurlijk jachtinstinct van katten. Op die manier wil hij of zij de prooi laten zien aan degenen die ze als hun dichte familie beschouwen.
Weldoorvoede huiskatten zullen niet snel een wilde vogel opeten, meldden onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Maar dieren met honger, zoals zwerfkatten, pakken wat ze pakken kunnen, besmet of niet. Voorzover bekend hebben katten geen ingebouwde reflex om een zieke prooi te mijden.
Kwetteren is het geluid dat je kat maakt wanneer hij een vogel ziet. Ze doen dit niet alleen bij vogels, maar ook bij het zien van een vlinder of ander vliegend insect. Katten trekken hun lippen op, 'kwispelen' met hun staart en maken hierbij een nogal komisch geluid.
Je moet dus goed bedenken of het veilig en prettig voor je kat is om mee uit wandelen te gaan. Toch kunnen er nog steeds situaties zijn waarin het geen gek idee is om je kat uit te laten. Woon je klein en heb je een kat die erg veel dadendrang heeft? Sommige katten weten het extra avontuur zeker te waarderen.
Hoewel katten geen echte groepsdieren zijn, kunnen ze wel sociaal gedrag vertonen. Niet alleen naar elkaar maar ook naar mensen. Ze liggen tegen elkaar aan of tegen ons, ze wassen elkaar en laten zich aaien door ons. Een kat kan dus van gezelschap houden en je achterna lopen omdat hij graag bij je in de buurt is.
Het achteruit lopen duidt inderdaad op iets neurologisch en beter te vaak naar de dierenarts dan als het te laat is. Hij zondert zich niet voor niets af, echter katten zijn prooijagers en laten vaak niet merken dat ze pijn hebben dus er is wel degelijk iets met hem aan de hand.
Het is aangeboren jachtinstinct en is dus bij iedere kat terug te zien. Maar naast het jagen is ook het meebrengen van dieren onderdeel van dit instinct. Tijdens de opvoeding brengen moederkatten de gevangen prooien naar de jongen om ze te voeden.
Ze janken mogelijk om je aandacht te vestigen op een gevangen prooi of wanneer ze op zoek zijn naar een partner om mee te paren. Gecastreerde of gesteriliseerde katten zullen dus minder janken. Bij hen wijst het janken eerder op een noodsignaal.
Wanneer ze een prooi gevangen heeft, neemt ze deze mee naar haar kittens om vervolgens ook hen te leren jagen achter hun eigen voedsel. De reden waarom jouw kat soms haar prooi mee naar binnen neemt is omdat ze dit ziet als haar eigen vaste kroost.
Naast huiskatten en wilde katten lopen er in ons land ook zo'n 900.000 verwilderde katten rond. Dat zijn oorspronkelijk huiskatten, die nu op eigen kracht in de natuur overleven en mensenschuw zijn. Vaak planten deze katten zich ook voort en ontstaan er dus nieuwe generaties verwilderde katten.
Ja, een kat kan wennen aan twee huizen; geen probleem. In mijn studententijd ging ik in het weekend naar huis en dan nam ik mijn kat altijd mee. Zij was 7 weken toen ik er mee begon en ze vond het heel normaal. Wist ook bij mijn moeder feilloos de kattenbak te vinden en ging ook daar naar buiten.
Dit zijn onder meer honden, rode vossen, de grijze wolf, uilen, grote roofvogels als de havik en de adelaar en ze kunnen ook het vervelende risico lopen om overreden te worden door een auto of zelfs mishandelt worden door hun baasjes.