Rond 2000 kwamen meer dan duizend wetenschappers, die betrokken waren bij een internationale beoordeling van het ecosysteem, uit op 8.700 verdwijnende soorten per jaar, dat wil zeggen zo'n 24 per dag.
99,9 procent van alle soorten is uitgestorven
Van alle organismen die ooit de aarde hebben bevolkt, is inmiddels 99,9 procent uitgestorven.
In onze wereld wordt 28% van plant- en diersoorten bedreigd. Stropers, illegale handel in dieren, verdwijnen van leefgebied en mens-dier conflicten zorgen ervoor dat er steeds meer dieren met zorgwekkende status op de 'Rode Lijst' van IUCN komen te staan. WWF focust op een aantal diersoorten uit deze lijst.
Het zeldzaamste en meest bedreigde dier ter wereld is de amoerluipaard. Van deze soort leven er nog maar tientallen in het wild. Veel mensen jagen op deze soort omdat ze geloven dat de vacht en botten ziektes kunnen genezen.
Iedereen in de ark. Een op de vier zoogdiersoorten is met uitsterven bedreigd, en hetzelfde geldt voor een op de acht vogels, een op de drie amfibieën en de helft van alle schildpadden. Van de naaktzadige planten, waartoe de naaldbomen behoren, staat ruim een op de drie gecatalogiseerd als bedreigd.
Sneeuwluipaard. Het sneeuwluipaard is voor veel reizigers het meest bijzondere dier op aarde. Het dier is erg fraai, maar ook schuw.
Uitgestorven dieren in de afgelopen tien jaar
Recent uitgestorven dieren zijn onder andere: de Tasmaanse tijger, de Berberleeuw, de Gouden pad, de Caribische Monniksrob en de Balinese tijger.
De tijger is het populairste dier ter wereld, maar of het zijn voortbestaan op deze planeet zal garanderen valt nog te bezien. En de panda is ook immens populair, maar ook voor dit dier lijkt dit gegeven hem eerder te nekken dan te behoeden voor uitsterven.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
De meeste dieren leven dan in de oceanen. - 360 miljoen jaar geleden: klimaatverandering betekent het einde van het leven van 70 procent van de dieren op aarde, vooral in ondiepe zeeën. Bijna alle koraalriffen verdwijnen.
'Er zijn honderden zoogdiersoorten die anno 2022 nog altijd op ontdekking wachten' Dat stellen onderzoekers in een nieuwe studie. Het zou dan vooral gaan om kleine zoogdieren, zoals vleermuizen, knaagdieren en mollen. Er zijn ons op dit moment zo rond de 6500 zoogdiersoorten bekend.
Sinds de komst van de mens op aarde, gaat het uitsterven van diersoorten veel sneller. Een aantal dieren is uitgestorven omdat er te veel op ze is gejaagd. Tegenwoordig probeert men het uitsterven te voorkomen, bijvoorbeeld door bedreigde diersoorten te fokken. Of door ze in een reservaat te plaatsen.
En de belangrijkste aanstichter daarvan is de mens. Vooral na de industriële revolutie gaat het namelijk hard. Vanaf 1900 zijn er volgens het onderzoek 198 gewervelde diersoorten volledig verdwenen. Daarnaast zijn er nog 279 diersoorten die niet meer voorkomen in het wild, of die vermoedelijk zijn uitgestorven.
De modder wordt hard en vormt korsten. Die korsten vallen ervan af, desnoods met wat hulp door rollen of het struikgewas. De korsten trekken gelijk parasieten, stof en viezigheid mee. Door deze techniek is het varken het schoonste dier ter wereld.
Gerbil (woestijnratje) als huisdier
De gerbil is een woestijndier, en daarom produceert hij heel weinig urine. Zijn kooi stinkt dan ook bijna niet, en je hoeft hem niet vaker dan eens per maand te verschonen. Bij gerbils moet je er wel rekening mee houden dat echt aan alles knagen!
Het konijn
Vaak wordt zo'n knuffelbaar knaagdier gekozen voor de (klein)kinderen: tam, heel aaibaar en makkelijk hanteerbaar. Een konijn kan bovendien gewoon in huis wonen (als ie maar een eigen kooi/plek heeft) en zelfs zindelijk gemaakt worden. Maar hij heeft wel veel verzorging en aandacht nodig.
De megalodon kon zijn bek twee meter opensperren om een prooi te doden. Waarschijnlijk waren prooien snel dood, want de Megadolon had tanden net zo groot als een mensenhand. Gelukkig hoeven we tegenwoordig niet meer bang te zijn om een megalodon tegen te komen. Deze diersoort is 1,5 miljoen jaar geleden uitgestorven.
Het is dus erg moeilijk om onderzoek te doen naar zijn leefwijze. Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen.
De dierenwereld
In Nederland leefden verschillende dieren tijdens de ijstijd. Paarden, herten, wolven, vogels, vissen, hyena's, marmotten, sneeuwuilen en poolvossen. Maar ook mammoeten, wolharige neushoorns en sabeltandtijgers. Die zijn nu uitgestorven.
De neusaap uit Borneo, wie kent hem niet? De aap heeft een lange staart, een bolle buik en zwemvliezen tussen zijn tenen. Maar het is vooral de enorme augurkvormige neus van de mannetjes neusaap waar je niet omheen kunt.
Hij is bekend door de lange Hawaiiaanse naam Humuhumunukunukuapua'a; dat betekent "vis met een varkensneus".
1. Paradijsvogel. De paradijsvogel is de mooiste vogel ter wereld en tegelijk het mooiste dier. Er bestaan ruim 70 soorten van.