Een dekbed heeft een langere levensduur en zou na vijf jaar plaats moeten maken voor een nieuw exemplaar. Zijden dekbedden kunnen wel 10 jaar meegaan.
Zowel van het dekbedovertrek als van het hoeslaken is het te adviseren dat u er twee van neemt: één 'op' uw matras en één voor in de kast. Dit zorgt voor gemak bij het verschonen van het overtrek en hoeslaken. Bij ons zitten er al kussenslopen bij het overtrek, dus dan bent u direct klaar.
Schone kussenslopen
Het beste is om je kussensloop twee tot drie keer per week te verschonen. Zo voorkom je dat je kussen vol komt te zitten met viezigheid waar je vervolgens natuurlijk met je gezicht tegen aan ligt. Slaap je in eentje en was je je haar elke dag? Dan kan je het ook uitstellen tot één keer per week.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Volgens verschillende fora en onderzoeken zit je met het 1 keer in de week verschonen van je bed altijd aan de veilige kant. Zo vermijd je zoveel mogelijk huisstofmijten, bacteriën en allergenen. Dit lijkt misschien wat vaak, maar zoals eerder gezegd klinkt het ook vrij logisch.
Je stapt vaak over van wiegje naar ledikant na drie tot zes maanden. Daarna gaan baby's te veel draaien en worden ze te groot. Een wiegje is dan niet meer veilig. Je hebt niet meer nodig dan 2 molton onderleggers, 3 hoeslakens, 4 lakens en 2 dekens.
Re: Hoevaak verschoon jij het wiegje/ledikantje? spullen van het wiegje iedere week, behalve de 2 dekentjes. En als ze gespuugd heeft dan de hydrofiele doek vaker. Slaapzakje ook 1 keer in de week.
Vouw het hoeslaken en het dekbedovertrek tot kleine pakketjes en leg deze op elkaar. Leg hier bovenop één kussensloop en vouw vervolgens dit hele pakket in de andere kussensloop. Stofvrij, hygiënisch en nooit meer onderdelen kwijt! Opbergboxen voor onder het bed zijn erg handig.
Na acht jaar wordt het tijd om je dekbed te vervangen. Bij tien jaar ben je eigenlijk al te laat. Je dekbed is over de datum en je ligt midden in een broeinest van beestjes die van vochtige warme plekken houden.
Hoeslaken. Bovenop de matrasbeschermer komt het hoeslaken. Het hoeslaken is de laag die elke week mee de was in gaat, tijdens het verschonen van het bed. Ons advies is bij het hoeslaken te werken met materialen van 100% katoen of bijvoorbeeld een houtvezel.
Een molton bestaat voor je matras en hoofdkussen en is er om het matras of kussen extra te beschermen tegen slijtage, vocht, maar ook tegen stof. Een molton isoleert en is vochtregulerend. Ook bestaan er speciale Tencel matrasbeschermers en hoeslaken in één. Je hebt dan geen molton meer nodig.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
De trommel van de wasmachine moet niet te vol zitten. Vol = vol, dus probeer er niet nog wat extra beddengoed bij te proppen. Was in plaats daarvan liever twee keer, zodat je zeker weet dat alles de vrijheid heeft om goed te bewegen en schoon te worden.
Eelt aan de voeten is ruw. Dit zorgt ervoor dat een hoeslaken veel sneller slijt dan een kussensloop of dekbedovertrek. Een levensduur van 1 jaar is niet verrassend.
Een wieg of ledikant opmaken
Hierbij is het belangrijk dat je het bedje strak en kort opmaakt. Dit houdt in dat de voeten van je baby maar net van het voeteneinde af liggen. Je kleine ligt dus helemaal onderin het bed. Dit voorkomt dat je baby onder het beddengoed terechtkomt en er een risico op verstikking ontstaat.
Voor het veilig opmaken van een wiegje heb je het volgende nodig: een matras, een onderlakentje, zeiltje, molton onderlegger of flanellen luier, hydrofiel luier, een lakentje en een dekentje.
Kort opmaken
Stop de deken en het lakentje goed strak in onder het matras bij het voeteneind en aan de zijkanten. Zo draait je kind zich minder makkelijk om. Het strakke instoppen zou ook een geborgen gevoel geven en helpen tegen overmatig huilen.
Verwacht je een kleintje in het najaar of in de winter, dan kun je kiezen voor een deken met teddyvoering. Dit is lekker warm en zacht. Maar verwacht je een baby in de warme zomermaanden dan kan een teddyvoering te warm zijn en kun je kiezen voor een deken zonder voering.
Toch kan je in een ledikant de eerste maanden ook een wiegdeken gebruiken, omdat je een bedje altijd laag op moet maken. De lengte van deze deken kan je dan gebruiken om aan de zijkanten in te stoppen en zo heb je niet een hele prop deken onder het matras.
Gebruik een goed passende babyslaapzak en/of lakentje en deken. Met een lakentje en deken maak je het bedje kort en strak op. Voetjes bijna tegen het voeteneinde en beddengoed tot de schouders. Laken en deken goed instoppen aan zijkanten en voeteneinde.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.