'De buikwand houdt nauwelijks lawaai tegen. De oren van de foetus zijn na drie, vier maanden al ontwikkeld. Bij 102 decibel, niet abnormaal bij een festival, krijgt zo'n ongeboren kind ook 97 decibel te verwerken', aldus Bart Vinck. Te veel dus, zowel voor ons als voor de baby.
Mag ik in de zwangerschap werken in een omgeving met veel geluid? Als je zwanger bent mag niet langdurig worden blootgesteld aan geluiden harder dan 80 decibel.
Voor geluidstrillingen geldt dat ze niet harder dan 80 decibel mogen zijn. En de piekgeluiden niet harder dan 112Pa. Er bestaat voor de gezondheid geen veilige dosis voor trillingen en schokken.
Overrompel hem niet door nu naar een concert te gaan waar de muziek en de trillingen van de muziek te hard doordringen in je buik. Dat soort harde geluiden kun je vanaf nu beter vermijden.
Harde geluiden, vanaf 80 decibel, kunnen gehoorbeschadiging veroorzaken. Bij kinderoren is dat zelfs al eerder het geval.
Dat kinderoortjes gevoelig zijn voor luide muziek weten we allemaal. Maar wist je dat dit ook geldt voor het gehoor van een ongeboren baby? Vooral tijdens festivals, waar het geluid vaak erg hard staat, kan een baby in de buik al schade aan zijn gehoor oplopen. Hard geluid gaat namelijk dwars door de buikwand heen.
Vanaf week 20 kan je baby de eerste geluidjes horen. Denk hierbij aan jouw stem, de rommelende geluiden in je darmen en maag maar ook je hartslag. Vanaf week 24 komen daar een heleboel geluiden bij.
Bij buitenpodia ligt het volume meestal tussen de 90 en 100 decibel.In een festivaltent of concertzaal tussen de 95 en 103 decibel. Hoe schadelijk is dat? Als je langer dan acht uur in geluid van 80 decibel verblijft loop je al risico op gehoorschade.
In de baarmoeder
De buikwand en het vruchtwater dempen nauwelijks omgevingsgeluiden. Vermijd lawaaierige plaatsen, om risico op gehoorschade voor jezelf en je ongeboren baby te beperken. Geluiden die schadelijk zijn voor jou zijn dat ook voor je baby.
Zwangere vrouwen of vrouwen met een kinderwens worden momenteel afgeraden om te reizen naar Zuid - en Centraal- Amerika, de Caraïben, Kaapverdië en sommige eilanden in de Stille Oceaan omwille van het zikavirus.
Wanneer zijn geluiden schadelijk voor je gehoor? Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn, denk bijvoorbeeld aan een drukke weg met auto's of drukke kroeg. Geluiden van 120 decibel, zoals zwaar onweer of het afvuren van een geweer, kunnen je gehoor direct beschadigen.
Het gemiddelde geluid van een huilende baby is zo'n 70 decibel, met uitschieters naar 90 decibel. Dat is te vergelijken met het geluid van auto's die voorbijrijden op de snelweg.
Het is vooral rustige muziek waar (ongeboren) kindjes goed door kunnen ontspannen, zoals piano-, strijk- en koormuziek. Zodra een baby'tje geboren is, kan het al muziek herkennen die het gehoord heeft tijdens de zwangerschap.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Contact in de buik
Vanaf ongeveer 20 weken zwangerschap kan jullie baby de geluiden in de baarmoeder horen. Dat gehoor ontwikkelt zich steeds beter en een tijdje later hoort je baby zelfs de geluiden van buiten het lichaam. Jouw stem bijvoorbeeld.
Oorspronkelijk was het in het Stadspark toegestaan om op 15 meter van het podium 100 decibel aan geluid te produceren.Die 100 decibel geeft eigenlijk de sterkte van de geluidsgolven weer. Hoe verder bij het podium vandaan, hoe zachter het geluid, en hoe minder decibel daar is.
100 decibel is de helft van 103 decibel. Dat lijkt niet helemaal logisch, maar geluid wordt gemeten in een zogeheten 'logaritmische schaal'. Dat geldt ook voor de schaal van Richter (voor de kracht van aardbevingen).
Volgens de Arbonorm is het voor een werknemer schadelijk om acht uur lang in 80 decibel te werken. Is het geluidsniveau constant hoger dan 80 decibel, dan kan binnen een werkdag al gehoorschade optreden.
Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.
Baby's houden van rustig opbouwende klanken. Een tip: je kan denken aan een muziekdoosje, die je later weer in de kamer van je baby hangt. Het liefst een muziekdoosje gemaakt van stof, dat is fijn voor de baby na de geboorte, maar voelt ook zacht aan als je het tijdens je zwangerschap tegen je buik aan legt.
Uw baby wordt omgeven door vruchtwater. Het vruchtwater beschermt uw baby tegen stoten en duwen van buitenaf. Uw baby ligt in een gebogen houding en wordt begrensd door de baarmoeder. Als uw baby geboren wordt, komt het in een omgeving met veel licht, geluid en activiteiten.
Langer dan 8 uur blootgesteld worden aan een volume van meer dan 80 dB wordt afgeraden als je zwanger bent. Geluiden boven 110 dB zijn zelfs onmiddellijk schadelijk voor je baby.
Stofzuiger: 70-80 dB(A) Straatverkeer (gemiddeld): 70-85 dB(A) Muziek op normaal volume: 85 dB(A)