Volgens de laatste cijfers telt L.A. bijna 42.000 daklozen. In verhouding met het aantal inwoners (3,8 miljoen) lijkt dat aantal niet veel hoger te liggen dan in Amsterdam, waar de opvang in 2020 zo'n 6.700 daklozen telde en er in 2021 naar schatting nog zo'n 3.000 'economisch daklozen' waren (op 921.000 inwoners).
Dat betekent dat één op de honderd inwoners dakloos is. De voornaamste oorzaken zijn de hoge kosten van levensonderhoud in de stad, de lage lonen en het tekort aan betaalbare woningen.
De Verenigde Staten hebben de meeste daklozen in absolute aantallen: ruim een half miljoen. Maar dat is 'slechts' 0,17 procent van de bevolking. In Nieuw-Zeeland zijn 41.000 mensen dakloos, maar dat is maar liefst 0,94 procent van de bevolking.
Zes op de tien daklozen in Nederland geboren
Het bureau telt alleen het aantal daklozen tussen 18 en 65 jaar oud. De samenstelling van de groep dakloze mensen bleef de afgelopen jaren nagenoeg gelijk. Wel is het aandeel mannen iets gedaald ten opzichte van 2020, van 84 naar 81 procent.
Het werkelijke aantal daklozen in New York ligt waarschijnlijk hoger dan de ruim 100.000 die in opvangcentra verblijven. Een onbekend aantal slaapt namelijk op straat, in parken of in metrostations. Ongeveer een op de tachtig mensen in de miljoenenstad heeft geen vaste woonplek, schat The New York Times.
Zolang er geen beslag wordt gelegd op een deel van de uitkering, krijgen daklozen 710 euro per maand. Een 'normale' uitkering bedraagt 904 euro. Van die tweehonderd euro extra moeten alle vaste lasten betaald worden.
Heeft u geen huis of dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u terecht bij de maatschappelijke opvang voor een tijdelijke verblijfplek. Deze opvang biedt ook zorg, begeleiding en praktische hulp.
Zij interviewden 344 van de 513 daklozen bij aanvang van de studie, na zes maanden en na achttien maanden. 57,7 procent van hen gebruikte middelen, middelenmisbruik kwam bij 27 procent voor en 20,9 procent was verslaafd. Cannabis was met 43,9 procent de meest gebruikte drug, gevolgd door alcohol (30,7 procent).
Zo'n 84% is man, en 37% verblijft in een van de vier grootste gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht). Meer dan de helft van alle daklozen in Nederland heeft een niet-westerse achtergrond.
Volgens onderzoeksbureau ABF Research, dat het woningtekort voor de overheid bijhoudt, zijn er in Nederland 315.000 woningen te weinig. Daardoor wonen bijvoorbeeld meer mensen en huishoudens noodgedwongen bij elkaar. Het woningtekort is met afstand de belangrijkste reden voor het feit dat er zoveel mensen dakloos zijn.
Finland is het enige land in Europa waar het aantal thuis- en daklozen daalt. Het geheim: elke dakloze kan een eigen woning krijgen. Finland kent een radicale strategie om dak- en thuislozen te helpen: ze krijgen allemaal een eigen woning aangeboden.
Dakloze mannen overlijden volgens het onderzoek gemiddeld rond de leeftijd van 47 jaar, vrouwen zelfs op hun 43ste. Dit staat in sterk constrast met de levensverwachting van de gemiddelde westerling, die rond 77 jaar ligt. De studie peilde ook naar de voornaamste oorzaken van deze vroege dood.
Volgens schattingen van het CBS waren er begin 2022 meer dan 26.000 mensen in Nederland dakloos. Uit tellingen in enkele regio's blijkt dat dit aantal waarschijnlijk een stuk hoger ligt. En dat terwijl iedereen een veilige en betaalbare plek om te wonen verdient.
Het 'autowonen' is verboden. De boete verschilt per gemeente, net als de controle op het naleven van het verbod. De 40-jarige Yourie, die sinds april in zijn auto woont, heeft met die controle de meeste moeite. "Dat is het grote nadeel van deze manier van wonen.
In Nederland zijn steeds meer kinderen dakloos. Inmiddels wonen ruim 8.500 kinderen tijdelijk in een daklozen- of vrouwenopvang. Sinds 2011, toen er 7.133 kinderen in een crisisopvang woonden, is dit aantal met maar liefst 19 procent gestegen.
Niet iedereen in Nederland heeft een (t)huis. In 2021 waren volgens het CBS 32.000 mensen feitelijk dakloos in Nederland, waaronder 5.000 dakloze jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Deze groep is zeer divers.
Na Amsterdam verblijven de meeste daklozen in Rotterdam, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) over 2020. De cijfers over 2021 zijn nog niet gepubliceerd.
Een dakloze heeft geen vaste woon- of verblijfplaats, en staat dan ook niet in het bevolkingsregister ingeschreven. Een thuisloze heeft vaak wel een (wisselend) adres waar wordt overnacht, en staat via dat adres dan ook bij het bevolkingsregister ingeschreven.
Steeds meer mensen hebben geen eigen woning meer en wonen op straat of in tijdelijke opvang. 'Vaak spelen er meerdere problemen waardoor mensen dakloos zijn geworden, zoals psychische en financiële problemen, of verslavingsproblematiek. Hoe langer je dakloos bent, hoe erger die problemen meestal worden.
Cannabis is de meest gebruikte drug in Nederland, op enige afstand gevolgd door ecstasy, cocaïne en amfetamine. In 2021 had bij navraag 1 op de 20 volwassenen in de afgelopen maand cannabis gebruikt.
Maar hoeveel kost het om mensen van straat te halen? De onderzoekers komen uit op een bedrag dat schommelt tussen 33.000 en 70.000 euro. Voor dat bedrag krijgt elke dakloze persoon een vervangingsinkomen, toegang tot een huurwoning en premies waarop hij recht heeft, bijvoorbeeld een sociaal energietarief.
Cannabis was het meest gebruikte spul (43,9%), gevolgd door alcohol (30,7%); 5% van de daklozen gebruikte andere middelen.
Als je dak- of thuisloos bent kun je terecht bij Van de Straat van Het Leger des Heils. Je kunt er 's avonds slapen.
Slapen kan - als ze geluk hebben - in een caritatieve stichting zoals het Leger des Heils. Anders : in een leeg huis,pakhuis of krot, in een bus station, achter een muurtje …. waar ze kunnen, zich een beetje veilig voelen, wat beschut zijn tegen weer en wind, en niet weg gejaagd worden.
U bent of raakt dakloos. Dreigt u dakloos te worden? Dan kunt u in aanmerking komen voor een dakloos urgentie op grond van dreigende dakloosheid.