In de schoolgids staat hoeveel dagen van te voren een docent minimaal een toets moet aankondigen. Meestal geldt voor een proefwerk een minimum van vijf dagen. Op de meeste scholen houden docenten de leerresultaten van leerlingen bij in een leerlingvolgsysteem, zoals Magister.
Dit doe ik altijd: - voor een proefwerk ongeveer een week van tevoren beginnen met leren - voor een so ongeveer 3 tot 5 dagen van tevoren beginnen met leren - voor een proefwerkweek ongeveer 2/3 weken van tevoren beginnen met leren Het is wel belangrijk dat de de stof vaak in kleinere stukjes herhaalt.
Als je al het huiswerk goed hebt bijgehouden, kun je het beste twee weken van tevoren beginnen met leren. Zo heb je genoeg tijd om alle stof aandachtig door te nemen zonder in de stress te raken.
Verschilt per vak en of het een So of Proefwerk is. Bij een So voor Frans, Duits, Latijn, Engels & Grieks 3 dagen van te voren. Want je moet dan woordjes leren en dat moet je blijven herhalen. Bij een proefwerk van een taal 5 tot 7 dagen.
Het kan gebeuren dat je merkt nog maar één dag hebt om te leren voor een belangrijke toets. Misschien heb je dingen uitgesteld of had je te weinig tijd. Met discipline en focus kun je nog steeds slagen voor je examen, ook al heb je slechts één dag om je voor te bereiden.
De universitaire richtlijn ligt op 40 à 50 uren per week
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.
Oefen met oefenexamens binnen de tijd die je voor het examen hebt. Controleer aan welke vraag je teveel tijd hebt besteed of waar je juist meer tijd aan had moeten besteden. Bespreek examenstof of oefenexamens met andere leerlingen. Wat voor jou lastig is, begrijpt iemand anders misschien heel goed.
Hogere score op toetsen
Als dat nog niet genoeg motivatie om je leerlingen in beweging te krijgen! Uit het onderzoek blijkt zelfs dat sporten kort voor een proefwerk of examen leerlingen helpt om een beter resultaat te halen.
Ter voorbereiding van de toets leer je dus de theorie en oefen je met sommen om de theorie toe te passen. Zorg er voor dat je op het niveau van de toets oefent. Bij de meest gebruikte wiskunde methode Getal en Ruimte maak je bijvoorbeeld niet alleen de D-toets en de Herhaling.
Het gaat om onderzoeken, ontwerpen en modellen, net als over het ecologisch, evolutionair en systeemdenken. Meer specifiek moet je goed op de hoogte zijn van bijvoorbeeld de stofwisseling en afweer van mechanismen.
De studie Biologie gaat over alles wat leeft (mensen, dieren, planten, micro-organismen) en dat bestudeer je op alle niveaus, van molecuul tot ecosysteem, en de samenhang daartussen. Een enorm veelzijdige opleiding dus! Biologie is enerzijds heel fundamenteel.
Leer maximaal 25 minuten en neem daarna 5 minuten pauze.
Een korte break helpt om weer fris aan de slag te gaan. Uren achter elkaar leren is dan ook niet zo effectief. Een manier om dit te doen is de Pomodoro techniek.
Tijdens een hoge activiteitsgraad kan je brein meer en beter informatie opslaan. Volgens de Amerikaanse socioloog Mariah Evans kan je het best studeren tussen de late voormiddag en de avond: tussen 11u en 21u30. Vroeg starten is dus niet persé beter. Als je te moe bent, kan je niet vlot werken en word je gefrustreerd.
Een student kan gemiddeld vijf bladzijden verwerken per uur. Dit kan sneller of trager afhankelijk van de moeilijkheid van het vak. Als je dit vertaalt naar acht uur studeren (die richtlijn hanteren we bij Rebus), betekent dit dat je 40 bladzijden per dag kan studeren.
Maak het zoveel mogelijk leeg, en zorg dat er alleen die dingen op staan die je echt nodig hebt. ♥ Zet ook op je planning: EVEN NIETS DOEN! Pauzes tussen het leren zijn essentieel! Even je gedachten ergens anders, kletsen met je moeder, hard meezingen met je favo nummer, wat eten en drinken.
Tijdens de blok- en examenperiode zet je alles op alles en zal je meer studeren dan tijdens de lesweken. Je kan 8 à 10u studeren als maatstaf nemen. Vergeet niet om elk uur een korte pauze in te lassen en hier en daar in je planning een vrij moment vast te leggen.