Samen met de leerlingen sluiten we de kersttijd af door stil te staan bij Maria-Lichtmis, het feest dat door christenen veertig dagen na de geboorte van Jezus (2 februari) wordt gevierd, vaak met kaarsen en pannenkoeken.
Maria-Lichtmis of kortweg Lichtmis is een christelijk feest dat 40 dagen na Kerstmis op 2 februari gevierd wordt. Het is de herdenking van de opdracht of presentatie van de Heer in de tempel, waarbij Jezus, zoals elk eerstgeboren joods jongetje, werd opgedragen aan God.
Maria Lichtmis is de populaire naam voor het feest van de Opdracht van Christus in de Tempel. Het wordt op 2 februari gevierd, 39 dagen na Kerstmis.
Maria-Lichtmis heeft dus eerder iets met kaarslicht te maken dan met pannenkoeken. De pannenkoeken die we met Lichtmis eten, hebben meer met de terugkeer van de zon en de lente te maken, dan met het katholieke feest waar ze in onze hoofden mee gekoppeld zijn.
Lichtmis wordt gevierd op 2 februari, 40 dagen na de geboorte van Jezus. Het is de herdenking van het zuiveringsoffer dat Maria moest brengen. Volgens de joodse wet moest een pasgeboren jongen namelijk 40 dagen na de geboorte naar de tempel worden gebracht om aan het publiek te worden getoond.
Vroeger mochten Arnhemmers die in het boerderijleven werkten niet zomaar van baan wisselen. Dat kon maar op twee momenten in het jaar: op 2 februari en op 11 november. De nieuwe personeelsleden vielen in een warm bad, want zij werden traditiegetrouw verwelkomd met – je raadt het al – pannenkoeken!
Maria-Lichtmis heeft haar oorsprong in volkse en kerkelijke tradities. De feestdag wordt ook wel Purificatio Mariae of 'de ontmoeting van de Heer' genoemd. Al sinds de 6e eeuw vieren christenen Maria-Lichtmis om de presentatie van Jezus in de tempel te vieren.
Nederlanders eten gemiddeld 3 of 4 pannenkoeken per keer. 81% van de Nederlanders eet hun pannenkoek het liefst met stroop. 68% met poedersuiker en 56% met spek.
Op 8 maart 2024 is het de zeventiende keer dat we Nationale Pannenkoekdag in Nederland vieren. En daar zijn we supertrots op! In 2007 zijn we begonnen met zo'n 60 deelnemende scholen, inmiddels is Nationale Pannenkoekdag uitgegroeid tot een landelijke happening waaraan jaarlijks meer dan 1.000 scholen meedoen!
Pannenkoekendag vindt plaats op de Dag aan het einde van de Vastentijd. In die tijd mocht je namelijk geen eieren, melk en vetten eten, en dat zit nu net in pannenkoeken. Daarom aten mensen vroeger traditioneel pannenkoeken nadat de 40 dagen vasten waren afgelopen.
Maria-Lichtmis staat al jarenlang op dezelfde dag op de kalender: 2 februari, oftewel 40 dagen na Kerstmis en dus ook 40 dagen na de geboorte van Jezus.
In veel katholieke en *orthodoxe landen, waaronder België, *Cyprus, Frankrijk, *Griekenland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, *Roemenië, Slovenië, Spanje, gedeeltelijk in Duitsland (in Saarland en gedeeltes van Beieren) en in verschillende kantons van Zwitserland ...
Joodse gebruiken
Zijn moeder, Maria, bracht daarbij een zuiveringsoffer -alle jonge moeders waren dat verplicht- en ook dat herdenken we op deze dag. Bijzonder was, dat Jezus bij deze gebeurtenis door de oude Simeon en Hanna herkent wordt als de Christus.
26 mei - Hemelvaartsdag
De veertigste dag na Pasen vieren christenen de hemelvaart van Jezus Christus. Het is een nationale feestdag en veel mensen zij vrij.
Je legt een pannenkoek op je hoofd en zegt: 'Wij wensen u een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek! ' Inmiddels is bekend dat de oorsprong van dit feest nog veel ouder is. Sint Pannekoek is ontstaan in 1899.
Tussen-n: de officiële regel
De officiële regel voor de tussen-n is als volgt: Schrijf een tussen- n als het eerste deel van het woord ( pan) alleen een meervoud op -en heeft (pannen) en niet (ook) op –es (pannes is fout). Dus: pannenkoek.
Het eerste geschreven recept voor pannenkoeken komt uit een kookboek van 1439. Sinds de middeleeuwen begon de pannenkoek meer de vorm aan het nemen zoals we die nu kennen. Er werden verschillende ingrediënten gebruikt zoals mais, meel en aardappel. De koeken werden gebakken op stenen en soms in haarden.
De bewaarde pannenkoeken kun je koud eten (superlekker met bijvoorbeeld chocolade-hazelnootpasta) of voor het serveren opwarmen.
Ja, van Jan mag iedereen meegenieten. Daarom heeft hij het nu nog gemakkelijker gemaakt en heeft hij ze alvast belegd en opgerold en bovendien per stuk ingepakt. Zo kun je ze ook meenemen naar je werk of naar school. Warm of koud, maakt niet uit, allebei super lekker.
MOSKOU (ANP) - Een 33-jarige Rus uit Lakhta, een dorpje nabij Sint-Petersburg, heeft het afgelopen weekeinde een nieuw wereldrecord gevestigd. Het Russische persbureau Interfax meldde maandag dat de man 73 pannenkoeken in 60 minuten heeft gegeten.
Meestal wordt de meisjesnaam verklaard als 'bitterheid'.
Het lijkt zo simpel maar er worden toch nog regelmatig fouten gemaakt bij het invullen van namen. Dit is je eerste voornaam zoals deze in je paspoort of op je identiteitsbewijs staat. Dus NIET je roepnaam. Tweede en/of doopnamen laat je achterwege.