Wanneer je een nationaliteitsverklaring doet op basis van de categorie 'je bent geïntegreerd' (artikel 12bis, §1, 2° Wetboek van de Belgische nationaliteit), kan je je economische participatie aantonen met een van de volgende bewijzen: De laatste 5 jaar minimum 468 arbeidsdagen gewerkt hebben als werknemer.
Hoe lang duurt de naturalisatieprocedure? De naturalisatieprocedure duurt minstens 2 jaar. Omwille van het hoge aantal aanvragen tot naturalisatie, kan de procedure langer aanslepen.
“Vooral de voorwaarden om de Belgische nationaliteit te verkrijgen zijn gewijzigd. Vroeger moest men als Nederbelg kunnen aantonen dat men 7 jaar zijn hoofdverblijf in België had. Volgens de nieuwe wet is een verblijf van slechts 5 jaar vereist, maar er zijn wel een aantal voorwaarden aan gekoppeld.
Eén van de manieren om de Belgische nationaliteit te verkrijgen is de 'naturalisatieprocedure'. Als u in het buitenland woont, kunt u een aanvraag tot naturalisatie indienen bij de Belgische ambassade of het consulaat van uw woonplaats.
Registratierechten. Je moet 150 euro aan registratierechten betalen voor elke nationaliteitsverklaring. Je betaalt de registratierechten vooraleer je je nationaliteitsverklaring indient.
Sinds 1 januari 2013 kunnen enkel personen die hun hoofdverblijfplaats hebben in België op basis van een wettelijk verblijf de Belgische nationaliteit vrijwillig verkrijgen. De aanvraag tot naturalisatie ((opent in nieuw venster)) wordt behandeld door de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers.
Ja kan Als Nederlander dus zonder immigratieprocedure in België gaan wonen. Het enige wat je moet doen is je inschrijven in een Belgische gemeente en een vast woon- of verblijfadres hebben.
Belgen die in België wonen, vragen hun internationaal paspoort aan bij het gemeentebestuur van hun woonplaats. Vraag uw paspoort zeker op tijd aan. Hou rekening met een leveringstermijn van minstens 5 werkdagen. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen.
Als u als buitenlander voor lange tijd naar België wilt komen, dan hebt u mogelijk een visum nodig. Een visum is een sticker die in het paspoort wordt aangebracht op het consulaat. Het geeft de toestemming gedurende een bepaalde periode in België te verblijven of erdoorheen te reizen.
Je kan Belg worden als je geboren bent in België. Je moet voldoen aan de volgende voorwaarden: je hebt een wettelijk verblijf in België sinds je geboorte. je hebt een verblijfsrecht van onbeperkte duur in België op het moment van je verklaring.
Sinds 2007 laat ons land de dubbele nationaliteit toe en kan men dus in bepaalde gevallen naast de Belgische ook een andere nationaliteit hebben. De dubbele nationaliteit maakt in de eerste plaats een betere integratie mogelijk van uitgeweken landgenoten.
Een aantal landen kent staatsburgerschap toe als men in dat land geboren is, ongeacht de nationaliteit van de ouders (bijvoorbeeld Canada en de Verenigde Staten). Een bijzonder geval is de republiek Ierland, dat het staatsburgerschap toekent als men op het eiland Ierland geboren is, dus inclusief Noord-Ierland.
De naturalisatie tot Nederlander vraagt u aan bij uw gemeente. De gemeente stuurt uw aanvraag door naar de IND. De IND neemt de beslissing over uw aanvraag. Dat duurt maximaal 12 maanden.
Het verbod op de dubbele nationaliteit werd op 9 juni 2007 afgeschaft. Men kan dus om het even welke nationaliteit krijgen zonder daardoor de Belgische nationaliteit te verliezen. Een Belg die een andere nationaliteit verkrijgt, zal dus een dubbele nationaliteit hebben.
Als u niet in aanmerking komt voor de optieprocedure, kunt u door naturalisatie Nederlander worden. Deze procedure duurt meestal korter dan 1 jaar en duurt maximaal 2 jaar.
De procedure voor een nationaliteitsverklaring duurt ten hoogste 4 maanden. De procureur des konings brengt binnen deze termijn zijn advies uit.
gewone procedure (1 week): 85 euro. spoedprocedure (24 uur): 260 euro. superdringende procedure (4,5 uur): 320 euro. Niet-Belgen superdringende procedure (4,5 uur): 310 euro.
Hoeveel kost een reispas (internationaal paspoort)?
De aanmaak van uw reispas kost u 80.00 euro. Dit kan cash of via bancontact betaald worden. De aanmaak van uw reispas kost u 37,00 euro.
In België zijn de woningen in vergelijking met Nederland veel goedkoper. Ook het kopen van een stuk bouwgrond is veel voordeliger. Daarnaast betaalt u in België 6% BTW voor het verbouwen van een huis waar u in Nederland nog 19% BTW af zult moeten dragen.
Wat wel iets goedkoper is in België zijn benzine en diesel, hoewel de dieselprijzen steeds meer op Nederlands niveau komen. LPG is wel goedkoper in België. Maar ook voor tabak, sigaretten en andere rookwaar ben je bij onze zuiderburen goedkoper uit.
Als u als buitenlander langer dan drie maanden in België wilt verblijven, moet u zich binnen de acht dagen na uw aankomst melden bij de gemeente waar u verblijft. U moet er zich laten inschrijven in de bevolkingsregisters; daarvoor moet u wel over een reële verblijfplaats in deze gemeente beschikken.
Onder bepaalde voorwaarden kan je als meerderjarige de Belgische nationaliteit aanvragen door een nationaliteitsverklaring in te dienen bij de gemeente. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen, kan je via naturalisatie Belg worden.
Naast de Nederlandse nationaliteit kunt u nog andere nationaliteiten hebben. Heeft één van uw ouders een andere nationaliteit dan (of naast) de Nederlandse nationaliteit? Dan heeft u misschien vanaf uw geboorte ook die nationaliteit.
Dubbele nationaliteit bij geboorte
Een kind kan dan 2 of 3 nationaliteiten hebben. Sommige landen hebben de regel dat een kind bij de geboorte de nationaliteit van beide ouders krijgt, als de ouders een verschillende nationaliteit hebben. In dat geval heeft het kind 2 nationaliteiten.