Tussen de wasbeurten door gebruik je droogshampoo om je haar fris te houden. Gebruik nooit twee dagen achter elkaar droogshampoo. Door te vaak droogshampoo te gebruiken kunnen er zich resten op je hoofdhuid ophopen, vooral als je je haar tussendoor niet wast.
Als je het lange tijd achter elkaar gebruikt zonder je haren te wassen, kunnen je haarzakjes verstoppen door de build-ups. Dat wil je natuurlijk niet! Het beste wat je kunt doen is de droogshampoo ongeveer 1 tot 2 keer gebruiken. Dit kun je bijvoorbeeld tussen het haren wassen door doen.
Hoe vaak gebruik je droogshampoo? Maximaal 2x per week.
Uiteindelijk kan dit voor irritatie en jeuk gaan zorgen. Daarnaast kan overmatig gebruik van droogshampoo zorgen dat je hoofdhuid uitdroogt. Ook dit veroorzaakt jeuk, roodheid en op den duur zelfs schilfers. Gebruik droogshampoo dus niet dagelijks maar alleen op de momenten dat het nodig is!
Droogshampoo voor het slapen in je haar spuiten geeft het product goed de kans om zijn werk te doen. 's Nachts heeft je droogshampoo namelijk alle tijd om de overmatige olie in je haar op te nemen. Zo voelt je haar de volgende ochtend ook niet meer zo hard en plakkerig.
“Droogshampoo zorgt over het algemeen niet voor haarverlies, maar het kan onderliggende haarproblemen wel verergeren (…). Het kan bijvoorbeeld ontstekingen veroorzaken waardoor je haarverlies of een hoofdhuidaandoening verergert.” Droogshampoo is dus niet per definitie slecht voor je lokken of je hoofdhuid.
Ze sprayen de droogshampoo op hun haarwortels en starten onmiddellijk met borstelen, maar wacht echt een paar minuten. Daarna maak je met je vingers masserende bewegingen in je haar, net zoals je zou doen als je je haar met water en shampoo wast. Borstel het vervolgens nog een keer goed door.
Het te vaak wassen van het haar zorgt er namelijk voor dat je te veel natuurlijk talg verwijdert, en juist talg zorgt voor hydratatie van de hoofdhuid. Omdat je je haar met het gebruik van droogshampoo minder vaak hoeft te wassen, zorgt dit ervoor dat je de natuurlijke oliën van je haar, en daarmee de glans, behoudt.
Droogshampoo zorgt ervoor dat het vet van de haarwortels wordt geabsorbeerd, maar dit werk alleen als je het op droog haar aanbrengt. Op nat haar kunnen namelijk klontjes ontstaan waardoor het verfrissende effect van droogshampoo totaal niet werkt.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.
Een vettige hoofdhuid gaat vaak ook gepaard met jeuk. Door in het haar te krabben, gaat de huid echter nog meer talg aanmaken als beschermingsmechanisme. Daarnaast is ook de aanwezigheid van een bepaalde schimmel, de Malassezia furfur, een reden voor meer talgproductie. Deze schimmel voedt zich aan talg.
We snappen dat het misschien een beetje tegenstrijdig lijkt, maar om een volle bos gezonde haren te krijgen is het belangrijk dat je je haren regelmatig laat knippen. Bijvoorbeeld om de drie tot vier maanden. Dit is nodig om het gezond te houden. Haar dat namelijk tot je middel komt is al zo'n zes jaar(!)
Oplossingen tegen vet haar
Doe droogshampoo vóór je gaat slapen in je haar, zodat de oliën die 's nachts vrijkomen worden geabsorbeerd. Hierdoor zul je wakker worden met een fantastische frisse haardos. #2 Kies voor een hoed of een muts. Ook zijn er verschillende kapsels waardoor niemand ziet dat je haar vet is.
Droogshampoo is ook ideaal om meer volume te creëren. De extra volume variant van Batist is daar perfect voor. Je sprayt het over de aanzet van je haar, en beweegt met je vingers over je hoofdhuid. De poederachtige spray legt een stroef laagje om je haar heen waardoor je meer volume krijgt.
Het is niet bekend dat een volumepoeder slecht voor je haar of hoofdhuid is, tenzij je uiteraard gevoelig bent voor een bepaald ingrediënt.
Net zoals een normale shampoo, gebruik je zilvershampoo niet op droog haar. Je brengt de zilvershampoo aan als je haar nat is, en je laat 'm net even iets langer intrekken voor het beste resultaat. Zilvershampoo op droog haar is toch echt een no go.
Het hele punt van droogshampoo is net dat het -wel ja- droog is, niet vloeibaar dus. Helaas staan ook deze flessen onder druk en mogen we het wel vergeten om ze mee te nemen. Er bestaat echter ook droogshampoo in poedervorm.
Vast dragen
Zo kunnen er geen haren in het eten komen en tijdens het sporten belemmert je haardos je zicht niet. Ook overdag vinden velen het makkelijk om hun haar vast te dragen, maar dit is helemaal niet zo heel verstandig.
Draag je haar vast
Door je haar vast te dragen, voorkom je dat er wrijving ontstaat tussen je kussen en je haar. Zeker wanneer je veel beweegt in je slaap, is het af te raden om met los haar te slapen.
Hoe vaker je je haar wast, hoe vetter het wordt
Talg zorgt ervoor dat de hoofdhuid een beetje vettig blijft. Dat is nuttig, want het houdt de hoofdhuid soepel en beschermt tegen uitdroging. Talg beschermt je hoofdhuid op een natuurlijke manier.
Vanaf eind augustus, begin september neemt de dagelijkse haaruitval plotseling toe. Het hoogtepunt van het haarverlies ligt in oktober. De herfst is de periode van het jaar waarin het haarverlies extra heftig is. Dit wordt gevolgd door het voorjaar, in de maanden maart en april.