Iedere vrouw is anders, maar je borsten zijn waarschijnlijk een tot twee cupmaten groter dan vóór de zwangerschap. Je bandmaat zal waarschijnlijk ook groter worden, omdat je ribbenkast zich uitzet om ruimte te maken voor je baby.
Voor de nacht en in de eerste dagen na je bevalling is een voedingsbh zonder beugel fijn. Deze bh's voel je bijna niet zitten én zorgen ervoor dat je borsten ondersteund worden en zoogcompressen goed blijven zitten.
Zwangerschapsondergoed is ondergoed speciaal ontworpen voor zwangere vrouwen. Het is gemaakt van zachte stoffen met stretch zodat ze meereken wanneer je lichaam groeit. Zwangerschapsondergoed zorgt dus voor comfort! Maar wist je dat je best gewoon ondergoed kan dragen tijdens je zwangerschap?
Kies steeds voor een zwangerschapsbh waarvan de schouder-en rugbanden verstelbaar zijn, liefst elastisch en stevig en waarvan de beugel (als die er al is) niet van metaal is gemaakt, want dat gaat vervelend duwen.
Een zwangerschapsbh is gemaakt van elastische materialen en kan meegroeien met je groter wordende borsten. Elastische materialen zitten comfortabeler bij een gevoelige huid. Een zwangerschapsbh heeft meerdere verstelbare haakjes zodat hij goed in je omvang kan meegroeien.
Draag de juiste BH
Het dragen van een stevige BH die goed past en steun geeft kan verdere stuwing voorkomen. Je kunt de melkproductie namelijk af laten nemen door de borst aan de buitenkant tegendruk te geven. Een stevige BH zorgt voor deze druk en kan hiermee ergere stuwing voorkomen.
Enkele adviezen: Trek na de bevalling zo snel mogelijk een goed steunende bh aan. Deze moet zonder beugels zijn en mag niet knellen. Houd de bh een week lang dag en nacht aan.
Als de bh omvang goed strak aansluit kan je borst niet in de loop van de dag omlaag zakken. Zo zorg je voor een optisch gelijk effect tussen je beide borsten.
Stuwing duurt meestal zo'n twee dagen. Belangrijk om in de gaten te houden is of er geen harde, rode plekken ontstaan in je borst. Dit kan een voorteken zijn van een borstontsteking en dat wil je natuurlijk voorkomen.
Behalve om kalmte te brengen, wordt een bola al eeuwen gedragen door zwangere vrouwen in Bali en Mexico voor het kalmerende effect dat het heeft op een baby in de baarmoeder. Dit feitje is veel moeders wel bekend, maar meestal denken we dat het na de zwangerschap dan voorbij is.
Als je met de Medela voedingsbeha gaat voeden, maak je de cups heel eenvoudig open. De clips op de schouderbandjes zijn met één hand te openen en te sluiten, waardoor je altijd een hand vrij houdt voor je kindje. Voor veel vrouwen is de Medela zwangerschaps- en voedingsbeha daarom de ideale voedingsbh.
Om uw bh maat te meten meet u eerst, strak, onder de borsten, laat het meetlint op de rug op gelijke hoogte lopen (1). Dan meet u over het volste deel van uw borsten, hierbij moet het meetlint op de rug ook op gelijke hoogte lopen (2). Het verschil tussen deze twee maten geeft de cupmaat aan.
Het is verstandig om meerdere voedingsbh's te kopen, zodat je altijd een schone bh in de kast hebt liggen. Koop tijdens je zwangerschap één of twee voedingsbeha's. Als je na je bevalling borstvoeding gaat geven, en dit loopt goed, dan kun je altijd op dat moment nog extra voedingsbeha's kopen.
De cups van een voedingsbeha maak je los met een clipje dat vastzit aan het schouderbandje. Zo kun je de voorkant van een cup openklappen, terwijl de rest van de beha op zijn plek blijft zitten. Je blijft dus steun houden.
Een voedingsbeha is speciaal ontworpen om borstvoeding te geven. Met een voedingsbeha hoef je niet eerst je beha uit te trekken om je kindje te voeden. Je kan eenvoudig de cups losklikken door middel van clipjes bij de bandjes. Zo komt je borst vrij met een enkele handbeweging.
Uiteraard doe je dus regelmatig een schone voedings bh aan. Hoeveel voedingsbh's je nodig hebt, hangt ook af van hoe vaak je ze wast en hoe lang ze moeten drogen, en of je graag varieert. In de uitzetlijsten waar je tijdens je zwangerschap mee wordt gek gemaakt, wordt meestal gesproken over twee voedingsbh's.
Een zwangerschapsketting is een lange ketting met een belletje eraan ter hoogte van je buik. De ketting, ook wel bekend als de bola ketting of babybel, rinkelt wanneer je gaat bewegen en tikt dan zachtjes tegen de buik.
De kraamtijd duurt ongeveer 6 weken. In deze periode herstellen de meeste vrouwen goed van de lichamelijke klachten. Het ontzwangeren duurt ongeveer 9 maanden.
Als je erg veel last hebt van stuwing, kan dit een pijnlijk gevoel zijn. Je borsten lijken harder, zijn warm en je kan een kloppende pijn ervaren. Je huid en tepels staan strakgespannen en lijken een beetje doorschijnend. Sommige vrouwen krijgen zelfs verhoging of verwarren de pijn met een borstontsteking.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Als de cup omhoog glijdt als u uw armen omhoog strekt, zodat de borst aan de onderkant uit de beha kruipt, is de omtrek van de beha te groot. De borst mag nooit uit een beha kruipen, niet aan de boven- en de onderkant en niet in de oksel.
Cup A en AA, minimale verschillen
Gewoonlijk gaat de cupmaat met intervallen van 2 cm omhoog, waarbij een verschil van 2 cm tussen de onderbuste en bovenbuste maten een cup A is, een verschil van 4 cm een cup B, enzovoort.