Reist u buiten de EU met € 10.000 of meer? Dan moet u aangifte doen bij de Douane, zodat de Douane weet dat u het geld bij zich heeft. U hoeft bij de Douane geen belasting over het geld te betalen. Het bedrag van € 10.000 kan ook in andere valuta zijn, of goud of gouden munten.
Contant geld
De Verenigde Arabische Emiraten beschikken over voldoende geld- en betaalautomaten. De automaten accepteren niet alle bankpassen en creditcards, let op het logo.
De munteenheid in Verenigde Arabische Emiraten is de Dirham (DHS of AED). Bij aankomst op de luchthaven kunt u meteen pinnen zodat u geen contant geld hoeft mee te nemen om bij aankomst te wisselen.
Er geldt een invoerverbod op de volgende artikelen: Drugs (hasj, cocaïne, heroïne, enz.) radardetectoren. satellietontvangers.
Net als dat je in Nederland niet met Amerikaanse dollars kunt betalen, kun je dat in Dubai ook niet. Hetzelfde geldt voor de euro: die hebben ze liever niet als je in Dubai iets af moet rekenen.
Wie uit eten gaat bij een gemiddeld restaurant in Dubai is per persoon een bedrag kwijt van tussen de 20 tot 30 euro voor een voorgerecht, hoofdgerecht en twee niet alcoholische drankjes. Uit eten in de vele foodcourts in de shopping malls of bij de kleinere restaurants in het oude centrum is nog goedkoper.
Regels in Dubai voor badkleding
In Dubai is het alleen toegestaan om badkleding te dragen bij het zwembad en op het strand. De badkleding mag bovendien niet te sexy zijn, bikini's zijn geen probleem alleen zorg ervoor dat deze niet doorschijnt of teveel van je billen laat zien.
Zo is er een VPN-restrictie van kracht. Het is verboden een VPN te gebruiken om via Snapchat, Skype of Whatsapp te bellen vanuit onder andere Dubai. Wie toch betrapt wordt, riskeert een gevangenisstraf en een boete tot maximaal 490.000 euro.
Drinkwater. Het water wat uit de kraan komt in de Verenigde Arabische Emiraten is van goede kwaliteit en kan zonder gevaar voor de gezondheid gedronken worden. Toch kiezen de meeste toeristen voor de zekerheid voor flessen mineraalwater.
Nee, Dubai is geen dure bestemming. Wel is het een vrij luxe bestemming waar je veel geld uit kunt geven in sjieke hotels, dure restaurants, exclusieve clubs en bijna onbetaalbare winkels. Je kunt natuurlijk een dure sportauto huren in plaats van het openbaar vervoer te gebruiken.
Creditcard en pinpas in Dubai
In Dubai zijn ook volop geldautomaten te vinden waar je met Nederlandse pinpassen geld kunt pinnen. Let er wel op dat je beschikt over een pinpas met het Maestro logo en pint bij een pinautomaat met het Maestro logo. Pinpassen zonder het Maestro logo werken niet bij de pinautomaten.
Je hebt voor Dubai een visum nodig. Deze hoef je echter niet vooraf aan te schaffen; je krijgt een (gratis) stempel in je paspoort zodra je aankomt. Houd er rekening mee dat je paspoort nog minimaal zes maanden na terugkomst geldig dient te zijn. WiFi is op veel openbare plekken gratis beschikbaar.
Algemeen geldt dat te korte, doorzichtige, te strakke of te sexy kleding als aanstootgevend wordt gezien en op openbare plaatsen de schouders bedekt moeten zijn. Zwemkleding is alleen toegestaan op het strand of bij het zwembad. Topless of naakt zonnen is verboden evenals doorschijnende zwemkleding en kleine strings.
U kunt contant geld wisselen bij aankomst op de luchthaven, de bank of bij de receptie van het hotel. Bij de banken in Dubai kunt u geld met een Visa Card of Master Card (met pincode) opnemen. Ook in de meeste winkels, hotels en restaurants kunt u met uw creditcard terecht.
U wisselt uw overschot aan dirhams bij thuiskomst makkelijk weer om voor euro's. U kunt dit doen bij een van onze GWK Travelex vestigingen .
De VAE blokkeert de diensten waarschijnlijk vanwege veiligheidsoverwegingen en om inkomsten van zijn staatsmonopolistische telecommunicatiebedrijven te beschermen. De autoriteiten hebben het verbod echter nooit publiekelijk toegelicht.
De VAE heft sinds kort een belasting over de toegevoegde waarde (btw) op aankopen, maar nog steeds is goud in Dubai veel goedkoper dan in andere landen.
Doordat er geen tot weinig belasting op producten zit liggen de prijzen van veel artikelen al gauw zo'n 10 procent lager t.o.v. de prijzen elders ter wereld. Dit is vooral te merken bij luxe artikelen zoals elektronica, sierraden, horloges en merkkleding.
De volgende dingen moet je gewoonweg niet doen in Dubai omdat ze strafbaar en/of ongepast en/of beledigend zijn: Drugs invoeren, bezitten, verhandelen, kopen of gebruiken. Hierop staan zeer hoge straffen. Betrapt worden op een klein restantje softdrugs in je kleding is al voldoende om in de gevangenis terecht te komen.
Groene status in Alhosn-app. In Abu Dhabi moet u gevaccineerd zijn en elke 14 dagen een PCR-test afleggen om uw groene status op de Alhosn-app te krijgen en te houden. Ongevaccineerden hebben elke 48 uur een negatief PCR-testresultaat nodig om een groene status op de Alhosn-app te krijgen en te houden.
Tarieven taxi's in Dubai
Het minimum tarief voor een rit is 10 AED. Het starttarief van 06:00 uur tot 10:00 uur is 6 AED, het starttarief van 10:00 uur tot 06:00 is 7 AED. De kosten per 312 meter bedragen 0.50 AED en per kilometer is dat 1.60 AED.
In heel het Dubai heb je een reisstekker nodig. De stopcontacten zijn hier van het type G. Dit is het meest veilige stopcontact ter wereld. De bijbehorende stekker heeft 3 pinnen en is geaard.
Alcohol vrij verkrijgbaar
Als Nederlander kon je in Dubai al vrij makkelijk aan een biertje komen in je hotel of in speciale bars en clubs voor toeristen. Maar voor inwoners van de Emiraten was het kopen, bezitten of drinken van alcohol streng verboden zonder speciale pas van de overheid.