Ingebouwde stopcontacten worden meestal ± 25 cm van de afgewerkte vloer geplaatst (gerekend vanaf de sokkel). Indien je van plan bent om zelf de leidingen voor stopcontacten uit te slijpen, vergeet dan niet om de vloeropbouw in rekening te brengen.
Plaats stopcontacten niet lager dan 30 cm boven de vloer. Al zijn er natuurlijk uitzonderingen mogelijk. Met die 30 centimer heb je eigenlijk direct de ideale hoogte van een stopcontact te pakken. Zolang de afstand van de onderkant naar de bovenkant van de plint maar maximaal 25 centimeter is.
Volgens de AREI voorschriften moeten de stopcontacten in vochtige ruimtes op minimaal 25 cm hoogte geplaatst worden. Voor andere ruimtes volstaat 15 cm.
Monteer stopcontacten in de tuin nooit lager dan 30 centimeter boven de grond, zodat deze nooit onder water kan komen te staan door bijvoorbeeld hevige regenval. De hoogte maakt boven de 30 centimeter niet uit. Vergeet vooral niet dat een buitenstopcontact altijd door een 30ma aardlekschakelaar moet worden beveiligd!
Plaats je de stopcontacten boven het aanrecht in je keuken? Dan ben je niet gebonden aan specifieke verplichtingen omtrent de hoogte van de stopcontacten. Vaak worden ze daarom op dezelfde hoogte geplaatst als de schakelaars. Hier bedraagt de inbouwhoogte doorgaans 1,1 m.
Stopcontacten en lichtschakelaars moeten op een hoogte van ca. 115 cm of als verdeeldoos 30 cm boven de vloer en onder het plafond gemonteerd worden. Afwijkingen tot 15 cm zijn daarbij echter heel normaal.
Stopcontacten e d worden tegenwoordig inderdaad veel op 20 a 30 cm hoogte geplaatst. Omdat de hindelijke kabels van tv radio en dergelijke niet meer in het zicht zitten. Wel is het belangrijk om bij de lichtschakelaar een stopcontact te zetten. Anders moet je voor het stofzuigen bukken om de stekker er in te doen.
De meeste modellen buitenstopcontacten zijn volledig regen-proof en kunnen veilig worden gebruikt voor je tuinverlichting. Als je dit zeker wilt weten moet je een buitenstopcontact kopen waar en klepje op zit met een IP-beschermingscode IP44. Deze beschermingscode zegt datt het buitenstopcontact spatwaterdicht is.
Elektrische producten buiten moeten minimaal een IP waarde hebben van IP43. Veel buitenstopcontacten voldoen hier niet aan en en zeker op langere termijn een oorzaak van kortsluiting in uw tuin. Dit komt dan door vochtproblemen.
Je mag maximum 4 stopcontacten naast elkaar hebben en maximaal 8 (enkele of meervoudige) per kring.
Minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact
Water en elektra gaan uiteraard niet samen, daarom zijn er vereisten waar het aan moet voldoen om een stopcontact te plaatsen. Te beginnen bij de wastafel, houdt minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact.
In de slaapkamer
Vaak richt je de stopcontacten in je slaapkamer in op basis van de grootte van je bed. Houd er echter rekening mee dat de locatie ook nog moet kloppen als je een ander bed kiest of de indeling van de kamer aanpast. Een stopcontact in het midden van een uur is daarom geen goed idee.
Een doorsnee slaapkamer heeft ongeveer 8 stopcontacten, waarvan de meerderheid zich aan het hoofdeinde van het bed bevindt. Voorzie een enkel of dubbel stopcontact bij de nachtkastjes. Handig om een digitale klok van stroom te voorzien of je smartphone op te laden terwijl je slaapt.
Het aantal wandcontactdozen en lichtaansluitpunten in een woonkamer is niet meer geregeld in de NEN 1010. De momenteel geldige editie van NEN 1010 heeft geen tabellen meer voor het vereiste minimum aantal aansluitpunten. De vroeger gehanteerde tabel 8.720. X is vervallen.
De IP-waarde geeft informatie over de bestendigheid tegen het binnendringen van vaste stoffen en vloeistoffen. Wil je de wandcontactdozen buiten monteren dan moeten ze minimaal een IP44 beschermingsgraad hebben.
De IP-waarden van lampen
IP23: Regenwaterdicht. IP44: Spatwaterdicht (geschikt voor beschutte plaatsen) IP54: Spatwaterdicht en stofvrij. IP65: Beschermd tegen waterstralen.
Een kabel in goede staat heeft geen last van regen. Maar u mag de stekker en het contact niet op natte grond laten liggen.
Diepte grondkabel
Wanneer u bijvoorbeeld uw tuinverlichting gaat aansluiten waarbij een grondkabel nodig is, is het van belang dat u weet hoe diep u uw grondkabel legt. Een grondkabel moet op een diepte van ongeveer 60 cm worden gelegd. Op die manier legt u uw verbinding veilig weg.
De wachtbuizen vertrekken vanaf de aansluitbocht en eindigen onder elkaar aan de rooilijn. Ze worden lood- recht op de rooilijn geplaatst op een minimum diepte van 600 mm (gemeten vanaf de bovenkant van de buis tot het maaiveld).
Kabel splitsen of verlengen
Maak dan een waterdichte verbinding met een Waterdichte Grondkabeldoos. Hierin bevestig je de installatiedraden en aardedraad aan elkaar. Vervolgens vul je de kabeldoos met vloeibare kunsthars. Als de kunsthars is uitgehard, heb je een waterdichte las gemaakt.
Volgens de regels van het AREI mag je een stopcontact alleen plaatsen op een afstand van minimaal 61cm van de wastafel, bad of douche (zone 3). In de directe zones (0 t/m 2) mag je dus géén stopcontacten plaatsen (220 volt).
Maak een rond gat van 80mm diameter op de locatie waar het stopcontact moet komen, recht onder de oude locatie. Diepte van het gat is afhankelijk van de diepte van je nieuwe inbouwdoos, meestal zal dit 40 of 50mm zijn, maak het gat iets dieper om de doos vast te kunnen zetten met cement.
Regels plaatsing stopcontact badkamer
Het stopcontact moet geaard zijn. Het stopcontact moet minimaal 60 cm van een natte zone (douche, bad en wasbak) verwijderd zijn en minimaal 25 cm van vloeroppervlak.