Algemeen geldt (zowel voor golfplaat, polycarbonaat als gewapend glas) dat een helling van 1 cm per meter voldoende is voor een goede afwatering.
Wil je problemen met de afwatering van je dak voorkomen? Dan is een minimale hellingsgraad van 2% een must. Want alleen dan kan het regenwater vlot weg.
Zo bereken je de hellingsgraad
Stap 1: Meet de horizontale afstand. Stap 2: Meet het hoogteverschil op hetzelfde stukje van de weg. Stap 3: Deel het hoogteverschil door de afstand en vermenigvuldig de uitkomst met honderd.
Het verval is dus inderdaad ongeveer 27 cm per meter.
Wij adviseren een afschot van ongeveer 0,5 cm per meter. Het dak van uw Douglas overkapping loopt dan schuin, maar u gaat later nog een boeiplank (boeideel) monteren. Als u deze waterpas plaatst, is het verloop van de palen en dus het afschot aan de buitenkant niet meer zichtbaar.
De helling van het afschot hoort bij platte daken 15 à 16 mm per m te zijn om een goede waterafvoer te verkrijgen. Een andere mogelijkheid bij een plat dak is bijvoorbeeld het toepassen van afschot dakplaten van PIR hardschuim of van steenwol (ca. 150 kg/m3); hier is vaak keuze uit 10 of 20 mm helling per meter.
Er is geen separate eenheid voor afschot. Enkel voorbeelden zijn: 1:200 (0,5%), 1:100 (1%) of 1:50 (2%). De betekenis hiervan is dat over een afstand van 200 meter het afschot 1 meter bedraagt, respectievelijk over 100 meter en 50 meter.
Zoals bekend, worden dakpannen doorgaans toegepast op daken met een hellingshoek van minimaal 15 graden. Voor flauwere hellingen (7-15 graden) heeft fabrikant Monier het bekende Low Pitch Systeem beschikbaar, een combinatie van grootformaat dakpannen en een water - dichte, dampdoorlatende onderconstructie.
Het hellingspercentage wordt gemeten door te kijken hoeveel de weg stijgt over een vastgestelde afstand. Als de weg over een afstand van duizend meter honderd meter stijgt, bedraagt de helling 100/1000=0,1. In procenten uitgedrukt is dat 10 procent. Dat komt overeen met bijna 6 graden.
Het afschot van riolering bedraagt minimaal 0,5 cm/m (0,5% of 1:200). Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen. Wij adviseren om een afschot van 10 mm/m aan te houden.
Hoeveel afschot moet een plat dak hebben? Om het water van het dak op de juiste manier af te voeren moet het afschot van het dak minimaal 1,6% zijn volgens het bouwbesluit. Als effectief afschot wordt 1% aangehouden. Dit houdt in 10mm op 1 meter lengte.
Een plat dak moet altijd wat afschot hebben voor regenwater. Te denken aan minimaal 15 mm per strekkende meter.
Bij een gekozen hellingshoek van 10° is het verval (zie tabel bij B): 3,50*18 = 63 cm dwz onderzijde muurplaat = 2,10+0,63 = 2,73 m. De bovenzijde van eventueel aanwezige kozijnen mag dus maximaal 2,73 m zijn.
Bij platte daken kan schuimbeton, betopor of spramexbeton als een goed afschot fungeren. Het voordeel van schuimbeton en betopor is het gewicht van het materiaal. Het is namelijk zeer licht, waardoor dit het dak niet te veel belast. Ondanks het lichte gewicht loopt het water toch gewoon netjes weg.
Bereken de hellingshoek met behulp van een rekenmachine waarop ook een TAN-1 optie zit. Dit doe je door het volgende in te tikken: Tan-1(lengte 1/lengte 2). In het voorbeeld is dat Tan-1(100/300) = 18,43. De hellingshoek van het dak uit het voorbeeld is dus 18,43 graden.
De kapschuur heeft een dakhelling van 32 graden. Hierdoor ontstaat er een hoge achterwand van ongeveer 180 cm en komt de nokhoogte niet boven de 330 cm. Binnen in de kapschuur is een oase aan ruimte waar u met gemak uw tuinset kwijt kan!
Dakhelling berekenen methode 1
Houd uw waterpas horizontaal tegen uw dak. Meet lengte A verticaal loodrecht op het waterpas. Meet lengte B door de lengte van uw waterpas op te meten in cm. Vul beide gegevens in in de velden hierboven en bekijk uw dakhelling in graden.
Deze hoek wordt weergegeven in graden, waarbij nul graden overeenkomt met een volledig plat dak. Hoe groter de waarde van de hellingsgraad, hoe steiler het dak. De gemiddelde dakhelling van een nieuwbouwwoning in Nederland ligt tussen de 40° en 60°.
Grote hoeveelheden water kunnen je plat dak overbelasten en je dak beschadigen of in het ergste geval zelfs doen instorten. Het is dan een goed idee om een professionele dakdekker in te schakelen om je dak na te kijken. Een goed werkende afvoer is belangrijk om geen problemen te krijgen met je plat dak.
Normaliter wordt een opstand van minimaal 12cm op het hoogste punt aangehouden. Iets lager zou geen ramp zijn, maar 3cm is echt te weinig. Bij een flinke stortbui zal al het water over de rand lopen.
Onder uitloop = afvoer die het water door je dak naar beneden afvoert. De onderuitloop moet ten minste 10 mm verdiept worden aangebracht (afschot).