We eten gemiddeld 4,5 kg chocolade per persoon per jaar. Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar.
De gemiddelde Belg steekt per jaar 8,1 kilo achter de kiezen. Dat blijkt uit gegevens van de Belgische chocoladefabrikant Côte d'Or. Daarmee zit ons land in de top drie, op een zucht van de Zwitsers en Britten.
BRUSSEL (ANP) - Belgische chocolade staat wereldwijd bekend als een delicatesse en zelf lusten de Belgen er ook wel pap van. Jaarlijks eet een Belg gemiddeld zes kilo chocola. Negen op de tien Belgen eten zelfs elke dag van het bruine of witte goedje.
Wat is melkchocolade en waarom is deze zo populair? Chocolade is een bekende en zeer geliefde lekkernij en verkrijgbaar in de varianten puur, melk en wit. Van deze drie is melkchocolade het meest populair.
Ruim 80.000 kilo chocolade gaat elk jaar over de toonbank.
Cacaobonen worden vooral verwerkt tot chocolade in de landen waar veel chocolade gegeten wordt. In onder andere Ivoorkust, Duitsland en de Verenigde Staten wordt cacao verwerkt, maar Nederland is wereldwijd de grootste cacaoproducent.
Pure chocola schijnt gezond te zijn. Dat komt door de antioxidanten in de cacao, de flavonoïden. Uit onderzoek blijkt dat de specifieke flavonoïden in cacao (flavanolen) een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten en diabetes zouden kunnen voorkomen.
Het korte antwoord: chocolade is in principe niet verslavend omdat er maar een heel kleine hoeveelheid stofjes in zitten die mogelijk verslavend werken. Het positieve gevoel dat chocolade opwekt, komt vooral door de smaak, structuur en het aroma en niet zozeer door een specifiek stofje dat in chocolade zit.
Het is namelijk de Portugese chocolatier Daniel Gomes die het wereldrecord van de duurste chocolade op zijn naam heeft staan. Zijn goddelijke lekkernij kost maar liefst 9.489 dollar, wat omgerekend zo'n 7.700 euro is. Het meesterwerk kreeg de toepasselijke naam 'Glorious'.
Milka Alpenmelkchocolade is onmiskenbaar Milka vanwege de heerlijk zachtsmeltende chocolade. Om Milka - stukje voor stukje op de tong te laten smelten en altijd even lekker te laten smaken, gebruiken we alleen hoogwaardige ingrediënten. Milka is een traditioneel product.
Ook denken mensen dat het gezonder is dan ander snoep. Cacao is het belangrijkste ingrediënt in chocola en bij snoep is dat suiker. En cacao klinkt een stuk gezonder. Maar een deel van de chocola blijft natuurlijk ook gewoon puur snoepgoed.
Belgen, Britten en Zwitsers zijn de grootste liefhebbers van chocolade. Dat blijkt uit een studie van de Zwitserse chocoladeproducent Barry Callebaut. De Britten spannen de kroon: 46 procent eet meerdere keren per week chocolade, daarna volgen de Zwitsers (45 procent) en de Belgen (43 procent).
Waar eten ze de meeste chocola? In Zwitserland wordt de meeste chocolade per persoon geconsumeerd. De Zwitsers eten gemiddeld wel 9 kilo chocola per jaar. Nederlanders zijn iets meer bescheiden met 4,7 kilo per jaar.
Inclusief chocolade en kauwgom verorbert de gemiddelde Nederlander zo'n 11 kilo snoep per jaar. Dat is een stuk meer dan het Europese gemiddelde, dat rond de 8,5 kilo ligt.
Beide varianten zijn goed. Samenstellingen met 'chocolade' worden als één woord gespeld, tenzij de klinkers botsen.
1. Tony's Chocolonely Melk Popcorn Discodip. De nummer 1 van deze lijst kan niet van een ander merk zijn dan van het zeer populaire chocolademerk Tony's Chocolonely.
Kassa testte bonbons van zes verschillende winkels, zoals Godiva en Jamin. De bonbons van Chocolate Company kwamen als beste uit de test en kregen van de beroemde chocolatier Kees Raat maar liefst een negen. Hij vertelt in Kassa waarom: “De bonbons zijn heel erg mooi gemaakt, het is echt klasse.
Eet een beetje chocolade in plaats van compleet stoppen
Kies een gezondere versie van chocolade, zoals die met 72% cacao, en eet daar gedurende de dag een paar kleine stukjes van. Dan heb je toch je chocolade momentje, eet je minder chocolade en eet je ook nog eens de gezondere versie die vol met antioxidanten zit.
Chocola kan een verslavend effect hebben door een combinatie van stoffen die bewezen effecten hebben op de hersenen. Denk aan: neurotransmitters β-fenylethylamine, dopamine, serotonine en endorfine . Maar ook cafeïne, theobromine en anandamide, een stof die verwant is aan THC (de werkzame component van cannabis).
Mensen die niet goed reageren op cafeïne, kunnen deze reactie ook hebben bij cacao, omdat het ook cafeïne bevat. In grotere hoeveelheden is cacao erg belastend voor de lever. Rauwe cacao bevat eveneens theobromine. In grote hoeveelheden kan theobromine schadelijk zijn voor je DNA.
Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade.
Bovendien is het ook van belang om te weten hoeveel chocolade je moet eten om enig effect te hebben: tussen de 100 en 200 gram per dag voor een gemiddelde persoon, om precies te zijn. Én: het moet chocolade zijn met een hoog cacao-percentage, dat wil zeggen, hoger dan 70 procent.
De conclusie is dat chocolade wel degelijk invloed heeft op je hersenen. Het zorgt ervoor dat je cognitieve vaardigheden verbeteren, het maakt je alerter en laat je goed voelen. Waardoor je dus ook een beter humeur kan krijgen. Ook heeft chocolade een belangrijke werking als antioxidant tegen vrije radicalen.