Als je veel kilometers op de snelweg moet rijden om op je werk te komen is een motr in de klassen van 1000 cc of meer aan te raden. Is er eerder sprake van gemengd gebruik (stad, snelweg, buitenweg), dan is een middenklasser (400 tot 750 cc) een optie.
Met een A1 rijbewijs mag je een 125 cc motor rijden met een maximaal vermogen van 11 kilowatt (kW). Voor het rijden op zwaardere motoren heb je dus een A2 of zelfs een algemeen A motorrijbewijs nodig. Wil je een zwaardere motor gaan rijden?
Toch is een 125 cc in normale situaties niet traag te noemen. De topsnelheid ligt meestal tussen 110 en 120 km/h, voldoende voor een stuk autosnelweg. De rest van het wegennet is vaak beperkt tot 30, 50 en 70 km/h, terwijl je op grote stukken ring vaak niet sneller dan 90 km/h mag.
Voor veel snelweggebruik is een motor van 1000 cc of meer aan te raden. Is er sprake van gemengd gebruik (stad, snelweg, buitenweg), dan is een middenklasser (300 tot 750 cc) een optie. Ze zijn wendbaar in het stadsverkeer en kunnen goed mee op de snelweg als er geen file is.
De meeste 125cc-motoren en scooters hebben een beperkt vermogen van maximaal 15 pk. Dat is goed voor een topsnelheid van 100 à 110 km/uur. Geen snelheid om lange ritten op de snelweg mee te maken (een paar kilometer kan wel). Goed inzetbaar in file- en stadsverkeer op de kortere afstand.
Maximale cilinderinhoud van 125 cc, een maximaal vermogen van 11 kW/15 pk en een maximale verhouding vermogen/gewicht van 0,1 kW/kg. Als je 20 jaar oud bent, mag je het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen.
De Hurrican 150cc pitbike is, zoals de naam al voorspeld, een enorm krachtige machine voor het echte werk! De 150cc motor met 17PK is uitermate krachtig en zorgt voor een topsnelheid van boven de 110km/u.
Bromfiets klasse A
Het zijn voertuigen met een cilinderinhoud van maximaal 50 cc. De maximumsnelheid is 25 km/h.
Een motorscooter met 300cc kan gemiddeld rond de 140 tot 150 km/u. Door dit verschil is het belangrijk dat jij goed weet op wat voor wegen jij gaat rijden om de beste keuze te maken in een motorscooter. Rijd jij niet zo veel op snelwegen, dan is een motorscooter met 125cc vaak al voldoende.
Motor 125 cc B rijbewijs. In Nederland moet je voor het besturen van een 125 cc motor gewoon je A rijbewijs hebben, maar er zijn landen in Europa waar je deze “lichte” motor mag besturen met je B rijbewijs. Zo is het in ons buurlanden België en Duitsland al mogelijk na het volgen van een aantal praktijk lessen.
1. Geen rijbewijs. Je hebt geen rijbewijs nodig om met een bromfiets of scooter van maximaal 50 cc te rijden die maximaal 25 km/u haalt. Je moet wel 16 jaar zijn (18 jaar als je een passagier wil vervoeren).
Snelle motorboten zijn alle boten die sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur. Dat geldt ook voor waterscooters, jetski's en rubberbootjes, zodra de combinatie boot en motor sneller kan varen dan 20 kilometer per uur.
Heb je je autorijbewijs gehaald voor 1 januari 1989, dan mag je gewoon met alle motoren rijden. Voor alle latere rijbewijzen B tot 1 mei 2011 mag je met alle tweewielers uit categorie A1 rijden: motoren met minder dan 11 kW en 125 cc en een gewicht/vermogen van maximum 0,1 kW/kg.
De maximum snelheid van een 125cc (motor)scooter ligt rond de 90 à 100 km per uur. De topsnelheid van een 300cc (motor)scooter ligt rond de 140 à 150 km per uur. Wanneer je een motorscooter kopen wilt dan is het verstandig om na te gaan welke wegen je het meest gaat berijden.
De 250cc motor met 20PK is uitermate krachtig en zorgt voor een topsnelheid van boven de 120km/u.
Op de rijbaan is de maximumsnelheid 45 kilometer per uur. Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 40 kilometer per uur. Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 30 kilometer per uur.
De bromfietsen van klasse A zijn alle voertuigen met twee of drie wielen met een cilinderinhoud van maximaal 50 cc of een elektrische motor waarvan de maximumsnelheid 25 km/u is.
De snelle 60cc 2-takt motoren worden op een mini-frame geplaatst en bereiken topsnelheden van 100km per uur! Ook Max Verstappen begon ooit met een 60cc motor!
In Nederland zal een 100cc niet veel harder dan 110 gaan, en de kans is groot dat er dan ook een tandwielverhouding voor een Nederlandse baan op de kart gemonteerd is. In het buitenland zijn er inderdaad banen waar de karts veel harder gaan, en 140 is dan best haalbaar.
CC staat voor de 'cilinderinhoud' van jouw wagen. De cilinderinhoud geeft aan hoeveel gas in de cilinders kan worden verbrand. Hoe groter dat volume, hoe meer energie er kan geleverd worden door de motor.
Een zware motor heeft een motorvermogen van 35 kW of meer. U mag rijexamen op een zware motor doen als u 21 bent. U behaalt dan een rijbewijs A met de aantekening code 80. U mag dan de eerste 2 jaar alleen op zware motoren met 3 wielen rijden.