Re: hoeveel cupcakes uit een pak cakemix? Uit een pak cake mix van koopmans haal ik (recept volgend) 40 tot 50 cakejes.
Jah hoor, geen probleem. Cupcakes gaan bij mij op 180 graden en dan 22 minuten. Ik heb een elektrische oven met boven- en onderwarmte. De cake moest op 150 graden in mijn heteluchtoven....
Plaats de cupcake papiertjes in een muffin bakplaat en vul ze voor tweederde met het beslag (28 tot 30 gr beslag per cupcake).
Leg de vormpjes in de muffintray, vet ze eventueel in met wat bakspray of roomboter en vul ze vervolgens met je favoriete beslag. Nu kunnen ze de oven in!
Als cupcakes net uit de oven komen zijn ze erg teer. Laat ze eerst vijf tot tien minuten afkoelen in het bakblik. Zo wordt het deeg wat minder kwetsbaar. Na die minuten kun je ze het beste op een (koel)rek volledig af laten koelen.
Op deze manier kan de warmte van het blik niet als condens terugslaan op de cake. Daarnaast is het handig om de cake (in blik) op een rooster te plaatsen zodat de warmte óók van onderen weg kan glippen. Vergeet de cake niet af te dekken met een doek om uitdrogen te voorkomen.
Doe dit nadat je de cake uit de oven gehaald hebt
Enkele tips: Zet je cakevorm op een rooster: zo kan de lucht er vlotjes rond circuleren. Op deze manier kan ook de bodem (waar er restjes zouden kunnen achterblijven) wat afkoelen.
Gelukkig kun je een cakeje heel eenvoudig plat maken. Zodra de cupcakes uit de oven komen, leg je er gewoon een grote glazen snijplank bovenop. Laat die er een paar minuten op liggen en haal 'm er daarna af, zodat de cakejes verder kunnen afkoelen.
Gebruik een cupcakeblik. Met een cupcakeblik zorg je ervoor dat je cupcakes mooi in model blijven. Vaak zijn papiertjes niet stevig genoeg om het rijzende beslag naar boven te duwen en worden de cakejes lager en breder (en vaak ook een beetje ovaal). Door het cupcakeblik blijven je cupcakes mooi rond.
1. Als je de cupcakes uit de oven haalt, laat ze dan niet langer dan een paar minuten in het bakblik zitten. De warme vochtige lucht kan dan niet weg en daardoor zouden de papiertjes los kunnen gaan zitten.
Zelf doe ik dit maximaal 1 dag van tevoren, maar het liefst zo kort mogelijk van tevoren. Zet de cupcakes met een toef in een taartdoos en bewaar deze op een koele plek, maar niet in de koelkast. In de koelkast worden de cupcakes droog en de toef keihard wat niet lekker is om te eten.
De cupcakes koelen af
Het is normaal dat cupcakes, maar ook cakes, een beetje inzakken nadat ze uit de oven komen. Dat komt vooral door het afkoelen. Hete lucht neemt meer ruimte in beslag dan koude lucht. Dus wanneer je cakeje afkoelt, daalt de temperatuur in de luchtkamers van je cupcake.
Wat je nodig hebt is een cupcakeboor zoals deze, of gewoon een appelboor. Steek hem in het midden van de cupcake tot bijna aan de bodem. Drukken en draaien, net niet tot aan de bodem en draai hem dan een beetje en haal hem langzaam weer omhoog. Nu kan de vulling erin.
Tips om cupcakes te versieren
Klassiek worden cupcakes afgemaakt met een suikerglazuur of stevige 'frosting' in de vorm van een botercrème, waar al dan niet smaken of kleuren aan zijn toegevoegd. Andere versiertips zijn figuurtjes van marsepein, chocoladekrullen, gesuikerde bloemetjes en eetbare parels.
Gewone cupcakes kan je ongeveer 3 dagen bewaren in een goed afgesloten koekentrommel. Best niet in de koelkast. Wanneer je de cupcakes nog afwerkt met fondant of boterroom kan je ze in principe nog een dag of twee langer bewaren. In de vriezer bewaren cupcakes tot 3 maanden.
Zeker als je een keer geen speciale cupcakevormpjes of muffin papiertjes in huis heb, maar wel bakpapier is dit ideaal. Je hoeft niet eerst naar de winkel en kunt gelijk aan de bak!
Een taart met botercreme kun je invriezen. Zorg ervoor dat hij geleidelijk weer op kamertemperatuur komt om schiften te voorkomen. Het handigst is om de taart te laten ondooien in de koelkast. Cupcakes met toef kun je wel in de koelkast bewaren als je ze maar goed verpakt.
De standaard maat van een cupcake is 5 cm, voor deze maat kun je cupcake vormen voor 6, 12 en 24 cupcakes kopen. Mini cupcakes hebben een maat van 3 cm en bak je in een mini cupcake vorm. Met de mini cupcake bakblikken kun 12 of 24 mini cupcakes in één keer bakken.
Melk heeft een bindend effect op het eiwit in bloem en verhoogt hierdoor de 'hardheid' van het gebak. Melk beat lactose, dat bij een hoge temperatuur karameliseert een zo voor een lekkere korst zorgt. Ook voegt het voedingswaarde toe aan de cake en zorgt dat het niet te droog wordt.
Prik na het bakken met een satéprikker in het midden van de cake. Is de prikker droog (er zit geen cakebeslag aan), dan is de cake gaar.
heeft de cake echt niet gerezen of is hij in de oven al ingezakt? Hou rekening met het volgende: Te lang mixen van het beslag zorgt voor een compactere structuur en minder rijs. Bakpoeder: Te weing bakpoeder zorgt voor weinig of geen rijs, teveel bakpoeder zorgt voor te snelle rijs en daarna zakt de cake weer in.
Als je de cake niet goed koelt, kan het zijn dat je een gebarsten of doorweekte cake krijgt. Koelen in de koelkast is een snellere methode, maar je kunt je cake ook op het aanrecht of in de oven laten afkoelen. Je kunt je cake op een rooster plaatsen, in de bakvorm laten of zelfs ondersteboven laten afkoelen.
Dit is in de meeste gevallen de oorzaak: De temperatuur tijdens het bakken was te hoog. De randen van de cake worden dan te hard voordat het bakpoeder het beslag heeft kunnen laten rijzen. Hierdoor rijst het midden door en krijg je een bult op je cake.