... kinderen van 4 tot 8 jaar hebben 3 à 4 sneetjes brood per dag nodig. Voor kinderen van 9 tot 13 jaar tel je daar een sneetje bij op.
Als richtlijn hanteert het Voedingscentrum een hoeveelheid van 2 tot 4 sneetjes brood per dag (kinderen van 4-8 jaar) en 4 tot 6 sneetjes brood per dag (voor kinderen van 9-13 jaar).
Het is voornamelijk belangrijk dat je kind tijdens de groeispurt voldoende, gezond en gevarieerd eet. Dat betekent voldoende groenten, vis, (mager) vlees, noten en zuivelproducten. Vooral om op school een goede concentratie te behouden, is een goed ontbijt voor tieners essentieel.
Volkorenbrood en bruinbrood zijn de gezondste keuzes. Je kunt dit afwisselen met volkoren knäckebröd, havermout of muesli. Gezond beleg is bijvoorbeeld 100% pindakaas, 30+ kaas, groente en fruit.
Betrek jongeren
Vraag bijvoorbeeld niet wat ze willen eten maar wel welke groente ze graag nog eens eten. Vraag of ze liever aardappel, rijst of pasta hebben en/of welk fruit op het boodschappenlijstje mag. Verantwoordelijkheid in het klaarmaken van groenten en fruit kan ook positieve gevolgen hebben.
De Hoge Gezondheidsraad adviseert om minimaal 125 gram aan volkorenproducten, zoals volkorenbrood, per dag te eten. Dat komt neer op minimaal 4 boterhammen (van 30 g/dag).
Geef je kind tot en met 12 jaar niet vaker dan 1 boterham met smeerleverworst per dag. Want in smeerleverworst zit vitamine A (retinol). Te veel daarvan kan schadelijk zijn voor je kind. Vanaf 13 jaar mag je kind iets meer smeerleverworst eten: gemiddeld anderhalve boterham per dag.
Wat is het voedingsadvies voor brood? Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten.Voor mannen geldt 6-8 sneeën. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander.
Jongens zijn meestal tussen de 140 en 170 centimeter lang als ze 12 jaar zijn. Ze wegen ongeveer tussen de 30 en 55 kilo. Dat hangt ook van de lengte af. Meisjes zijn meestal tussen de 142 en 168 centimeter lang als ze 12 jaar zijn.
De puberteit houdt in de lichamelijke verandering waar de mens in terecht komt.Hormonen, groeispurt, etc.Logisch eigenlijk dat veel pubers daardoor meer trek hebben. En juist in snacks en veel ongezonde tussendoortjes.
Bij het ontbijt wordt gemiddeld 2 boterhammen aangehouden en bij de lunch 3 tot 4. Dit is altijd een gemiddelde en kan natuurlijk altijd wat meer of minder zijn, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de afspraken die je hebt gemaakt in therapie.
Beleg het brood steeds met een andere kleur groente.Denk aan plakjes komkommer, wortel, radijs of paprika. Gebruik een kleurrijk bakje om bijvoorbeeld rauwkost, fruit of ongezouten nootjes in te doen. Leg een servetje op de bodem van de lunchtrommel of wikkel er een om de boterham.
Eén sneetje brood is 35 gram, dus gemiddeld eten we per dag ongeveer 4 sneetjes brood per persoon. Volkoren is met 38% de meest gegeten broodsoort. Gevolgd door meergranenbrood en tarwebrood (bruinbrood).
Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en voorziet voor een belangrijk deel van onze inname aan jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen.
Wit brood bevat voornamelijk snelle koolhydraten, dus dat kun je beter schrappen uit je voeding. Volkoren brood bevat daarentegen langzame koolhydraten en dat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Volkoren brood gaat daarom uitstekend samen met afvallen, want het zorgt ervoor dat je langer vol zit en dus minder eet!
Volgens het Voedingscentrum bevat een gezond ontbijt zo tussen de 300 en 400 kilocalorieën. Zij suggereren gezonde ontbijtjes met volkorenbrood, magere yoghurt, zuivel met ontbijtgranen of met fruit.
Aan de hand van de cijfers hierboven zou je kunnen zeggen dat je voor 1 boterham 2 crackers kunt rekenen. Houd echter ook rekening met het beleg dat je erop smeert! Vaak gebruik je meer beleg op twee crackers dan je zou doen op 1 boterham.
Voor een gemiddelde volwassen man adviseert het Voedingscentrum per dag 2500 calorieën, voor vrouwen 2000. Kinderen tot 13 jaar hebben tussen de 1000 en 2000 calorieën per dag nodig.
Een jongere heeft vaak dezelfde ongezonde eetgewoonten als zijn vrienden. Als leeftijdsgenoten in zijn of haar netwerk ongezond eten, eet de jongere zelf ook ongezonder. Populaire jongeren eten vaker meer ongezonde voedingsmiddelen. Jongens worden meer beïnvloed door hun vrienden dan meisjes.
Eet zoveel mogelijk op vaste tijden. Eet gevarieerd en eet volop verse groenten en fruit.Beperk het snoepmoment tot 1 keer per dag en geef kleine hoeveelheden. Behalve in snoep, komt veel suiker voor in frisdranken en yoghurtdrank.