Regelmatig doorplukken (2 x per week) en te dikke bonen verwijderen om de groei er in te houden. Zaaitijd half mei tot begin juli, 4-5 bonen per stok, afstand 75 x 75 cm. 75 gram is genoeg voor ongeveer 30 stokken. De oogst bij stokbonen begint wat later dan bij stambonen.
De stokken staan (zowel in de rij als de rijafstand – dus tegenover elkaar) op zo'n 50 tot 60 centimeter van elkaar. Van pronkbonen zaaien we trouwens altijd 5 bonen per stok, want pronkbonen maken veel meer groeikrachtige planten en zijn in alles wat grover en groter dan sperziebonen, droogbonen en snijbonen.
Stokbonen plant je aan stokken van minimaal 2,5 meter hoog. Zet ze op 50 cm afstand van elkaar. Maak op 70 cm afstand een tweede rij en verbind de stokken van beide rijen met een lange stok bovenaan aan elkaar.
De opbrengst is bij bonen dikwijls een meevaller en schommelt tussen de 12 kg (stam) en 20 kg (stok) per 10 m2. Afhankelijk van de varieteit zijn een, twee of meerdere plukbeurten nodig. Wacht niet te lang met oogsten, de kwaliteit gaat snel achteruit.
Zaai boontjes 2 tot 4 cm diep. In zandgrond kun je iets dieper planten, in kleigrond iets minder diep. Zaai of Plant struikbonen 8 cm uit elkaar en de rijen 40 cm tussen de rijen. Voor stokbonen zet je om de 50 cm een stok die je diagonaal plaatst recht tegenover een andere stok.
Zaai pas bonen in volle grond wanneer er geen vorst meer te verwachten is, in de regel vanaf half mei. Onder koude en vochtigheid kwijnen de zaden weg. Een bodemtemperatuur van 12°C is nodig voor een goede opkomst. Eventueel kan onder glas worden gezaaid vanaf april, om in mei uit te planten.
Stokbonen voorzichtig vastmaken
Gebruik hiervoor een touwtje dat geen schade kan aanrichten (dus niet te scherp). Eventueel kun je hiervoor hol binddraad gebruiken, maar dat hoeft niet. Knoop het vooral ook niet strak aan, maar leg het heel losjes om de plant heen.
Even gefröbeld: Ruud meet de stokken altijd uit en zet ze naast elkaar op 50 tot 60 centimeter. En de overkant van de rij staat ook op ongeveer 60 centimeter. De stokken moeten natuurlijk wel een goed stuk de grond in, indien mogelijk zo'n 30 centimeter (en daarom gebruiken we ook stokken van 270 centimeter lang).
Tijdens hun groei zijn bonen op het gebied van verzorging weinig veeleisend. Ze hebben niet veel water nodig, met uitzondering van het moment van zaaien, de eerste week na het uitplanten en bij erg droog weer, maar hebben wel een hekel aan onkruid aangezien deze de voeding uit de bodem haalt.
Zaaien en planten
Je zaait zo'n 4-5 bonen per stok, op een afstand van 75x75 cm.
Bonen leggen
Bonen plant of zaai je vanaf half mei, na de ijsheiligen, tot eind juli. Eigenlijk noem je het zaaien van bonen niet zaaien, maar leggen. Je legt immers letterlijk een boontje in de grond.
Zaai per persoon 20 bonen. Bonen zijn eenvoudig om te kweken. Na het zaaien kun je na 10 dagen al een plantje boven de grond verwachten. Let op dat vogels er niet met deze kleine bonenstaakjes vandoor gaan.
Er zijn oneindig veel soorten sperziebonen, het belangrijkste verschil is klimmende bonen (stokbonen) en niet klimmende bonen (stambonen).
Stokbonen zijn klimmende bonen, die met behulp van een stok of touw omhoog kunnen groeien. Stambonen zijn niet-klimmende bonen. De planten worden tussen de 40 en 60 centimeter groot en hebben dan ook geen ondersteuning nodig. Benieuwd of er nog meer verschillen tussen stokbonen en stambonen zijn?
Maak dan gaatjes van 2 cm diep in een rondje om de takken (ongeveer 7 cm van de tak af). Doe in elk gaatje een bonenzaadje en dek het zaadjes af met een beetje aarde. Geef dan zaadjes nog een beetje water. De plantjes vinden uit zichzelf de tak en klimmen er dan omhoog!
U hebt bonen of snijbonen gezaaid en lang niet alle bonen komen op. Oorzaak: bonen zijn verrot of bonen kiemen niet door te droog weer. Benodigdheden: • Plastic bakken ca 6 cm diep (b.v. Hertog ijsbak). Stukjes ijzerdraad of satéprikkers • Keukenpapier.
bonen: 8 -18 dagen. paprika : 8 tot 20 dagen. prei: 15 – 20 dagen. wortelen: 2 tot 3 weken.
Sperzieboontjes kun je in een pot telen maar ook in de volle grond. Plant in een pot met een diameter van 25 tot 30 centimeter 4 tot 5 zaailingen wanneer ze ongeveer 8 centimeter groot zijn.
Boontjes en erwtjes kunnen ook zeker groeien op een plek waar minder zon schijnt, maar 5 uur zon zorgt ervoor dat je meer oogst hebt.
Ze worden met gemak 2 meter hoog. De stokboon Neckarkönigin is een heerlijke sperzieboon met 20 cm lange, vlezige peulen die lang mals en knapperig blijven. Omdat ze zo vlezig zijn worden ze ook wel spekbonen genoemd. Bij mooi en warm weer kan je al na een week of 9 de eerste bonen plukken.
Groenten die een normale dosis kalk nodig hebben (1 kg/10 m²): Vruchtgewassen, zoals: tomaten,komkommer, courgettes, pompoenen, meloenen … Peulgroenten, zoals: bonen, erwten … Kleinfruit, zoals: aarbeien, frambozen, rode bessen, witte bessen, kruisbessen ...
Dat valt reuze mee. Maar bonen houden van lekker mooi weer en niet van natte voeten. Bonen zaai je van begin mei tot eind juni. Dan moet het wel warm en droog zijn, want bij kou en regen komen de bonen niet goed op.
Bonen zorgen zelf voor stikstof doordat ze stikstof uit de lucht opslaan in de wortelknobbeltjes (stikstofsynthese). Daarom hebben ze weinig bemesting nodig. Compost van plantaardig materiaal is ideaal. Ook om bonenvliegen tegen te gaan, die afkomen op stalmest.
Hoe werkt sperziebonen kweken
Maak zaaigeultjes en houd tussen de rijen een afstand van 40 cm aan. Maak de geultjes nat en leg de bonen erin met een tussenruimte van 5 tot 10 cm. Dek de geultjes af met 3 cm grond en geef water. Druk bij stokbonen de zaden aan de binnenkant van de staak (stok) in de grond.