Zo min mogelijk starter (= portemonnee), maar genoeg om de fermentatie te starten. Ik gebruik op zo'n klein pedaal emmertje een flinke vuist vol. Dan doe ik met een zak van 2 kg starter zo'n 6 tot 8 Bokashi-emmers.
Bokashi maak je door je keukenafval of ander organisch materiaal dagelijks te verzamelen in een Bokashi-emmer. Elke dag voeg je daar een schepje Bokashi-starter aan toe, waarmee je het afbraakproces op gang brengt.
Hoe werkt het? Je doet een laagje Bokashi starter in de emmer, daar bovenop leg je het fijngesneden afval dat je afdekt met een laagje starter. Dit herhaal je tot de emmer vol is, om hem vervolgens 10 dagen te laten rusten.
Een wondermiddel voor je planten en je composthoop, gemaakt van je keukenafval. Past dus helemaal in de afvalvrije leefstijl. In deze blog leg ik uit hoe het werkt. Bokashi is uitgevonden door de Japanse professor Teruo Higa.
Deze toegevoegde micro-organismen uit de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse GFT resten niet gaan rotten maar fermenteren. Hoelang duurt het maken van Bokashi met de Bokashi-keukenemmer? Het maken van Bokashi met gebruik van de Bokashi-keukenemmer duurt gemiddeld 2 weken.
Bokashi-starter wordt gemaakt van tarwezemelen waarin micro-organismen, zoals actieve bacteriën en schimmels, zitten. Die gaan het gft-afval te lijf waardoor rottingsprocessen op gang komen.
Bokashisap is een soort superfood voor planten want het bevat voedingsstoffen en nuttige micro-organismen. Het is wel vrij zuur. Verdun het Bokashi-sap daarom minimaal 1/100 met water (dat is 10 ml op 1 liter water). Het beste is om het afgetapte sap meteen te gebruiken.
Zowel compost als bokashi zijn aan te merken als organische mest. Maar het wezenlijke verschil is dat compost al is omgevormd richting humus terwijl bokashi is geconserveerd en vervolgens dient als voedsel voor het bodemleven.
Gemiddeld zijn de kosten voor de bacteriën, kalk en kleimineralen zo'n 10 euro per ton bokashi. Maar er zijn ook gemeenten die de boeren 10 euro per ton vergoeden voor het bokashi-materiaal, waardoor die kosten tegen elkaar wegvallen.
Start in het voorjaar, in de zomer of op een zonnige herfstdag. Zet nooit een composthoop op of start nooit met het vullen van een compostvat bij vriesweer omdat het composteringsproces dan moeilijk op gang komt. Ook hevige regen vermijd je best bij de start van een composthoop. Gebruik zoveel mogelijk vers materiaal.
De Garantia Thermo-Wood Composteerbak 600 l is wat wij het beste compostvat noemen. Het gaat om een heel stevige composteerbak met twee grote vulkleppen, waardoor de beste compostbak eenvoudig te vullen is. De twee verwijderingskleppen maken het weghalen van het compost minstens even eenvoudig.
dosering: 2 theelepels (10ml) op 1 liter water en elke keer sproeien over het afval. U kunt Microferm gebruiken in het drinkwater van elk dier. De geadviseerde verhouding is 1 deel Microferm op 100 delen water. Ook kunt u het door het natvoer mixen of sprayen op het droogvoer.
Composteren in een kleine tuin met een compostvat
In een tuin tot 400 m² ga je aan de slag met een compostvat: Leg onderaan in je compostvat een laag van 15 cm luchtig bruin materiaal zoals stro en bladeren. Let erop dat je compost niet te nat wordt door te veel vers, groen materiaal toe te voegen.
Fermenteren is eenvoudiger en kwalitatiever dan composteren en dat doe je met het lichtjes besproeien van een verdunde oplossing van Effectieve Micro-organismen (1 op 10) op de paardenmest en deze daarna luchtdicht af te dekken met een plastic zeil.
Een composthoop moet zo gevarieerd mogelijk zijn: vochtig en droog materiaal, slap en stevig, grof en fijn, koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, stro, boombladeren) en stikstofrijk (gras, mest, tuinafval). Heb je veel tuinafval, leg dit dan niet in één keer, maar in porties op de composthoop.
Hoe werkt een wormenhotel
De wormen verwerken het afval in de wormenbak door het te eten en daarna weer uit te poepen. Het composteren begint direct waardoor er, als het goed gaat, geen vervelende geurtjes vrijkomen. Veel plantaardig afval kan in een wormenbak, maar niet alles.
Die humus zorgt er weer voor dat de grond gezond blijft en dat plantjes kunnen groeien. Met een wormenbak boots je dit na. Je stapelt drie identieke bakken op elkaar. In de middelste bak zitten de wormen en in de bovenste bak het voedsel voor de wormen, jouw groente- en fruitafval.
De afgelopen jaren zijn op veel plaatsen proeven gestart met zogenaamde Bokashi kuilen. Hierbij wordt vooral slootvuil en bermmaaisel verwerkt en gefermenteerd. In dit wordt groenafval in lagen ingekuild met toevoeging van micro-organismen, zeeschelpkalk en kleimineralen.
[Micro-organismen]: Microscopisch kleine, voornamelijk eencellige wezens die alle oppervlakken en habitats koloniseren. Effectieve Micro-organismen (EM) zijn een vloeibare mengcultuur, die uit melkzuurbacteriën, fotosynthesebacteriën en gisten bestaat.
Een wormenhotel is een opeenstapeling van plastic emmers waarin je gft-afval met behulp van tijgerwormen composteert. In de bovenste bak gooi je je afval. In de tweede bak wonen de wormen, die zich een weg naar boven sabbelen. In de derde bak ontstaat de compost waarmee je jouw tuin kan verwennen.
Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Dit proces noemen we ook wel fermenteren.
Composteren is het op natuurlijke wijze afbreken van tuin- en keukenafval. De dingen die je normaal gesproken in je groenbak gooit dus. Die doe je in plaats daarvan in de compostemmer… En je laat het geheel lekker een poosje 'broeien'.
Bokashi Strooisel (25 kg) – EMwinkel.nl – (EM) Effectieve Micro-organismen.
Microferm zijn Effectieve Micro-organismen (EM), kant en klaar voor gebruik. Het is een mengsel van actieve bacteriën, schimmels en gisten. De verschillende soorten EM hebben elk een specifieke taak en ze bevorderen onderling elkaars werking.