KAN IK GEWOON 10 STENGELS BLEEKSELDERIJ ETEN? Nee, dat kan niet. Bleekselderij mag je natuurlijk gewoon tellen bij de hoeveelheid groenten die je per dag moet eten, maar variatie is ontzettend belangrijk. Verschillende soorten groente en fruit bevatten verschillende soorten voedingsstoffen.
Reken 350-400 gram bleekselderij per persoon om uiteindelijk 250 gram op je bord te krijgen. Maar ook een stengel uit het vuistje, 60 gram, is een mooie bijdrage aan je dagelijkse portie groenten!
Selderij. Selderij is een sterk vochtafdrijvende groente met zeer weinig calorieën. Het bevat wel veel natrium, maar dit wordt gecompenseerd door een hoog gehalte aan kalium. Hierdoor zit er veel smaak aan het product, zonder schadelijk te zijn en doet het het goed in een soep of als hartige snack.
Bleekselderij is goed voor maag en darmen
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat selderij de eetlust verhoogt, de spijsvertering verbetert en dat het helpt bij maagzweren en constipatie. Onder meer om deze redenen wordt bleekselderij aanbevolen voor patiënten met obesitas.
Bleekselderij heeft een zachte smaak en je kunt zowel de stengel als het blad goed gebruiken voor het kruiden van een heerlijke soep of bouillon. Je kunt bleekselderij goed rauw eten. Eet de groente bijvoorbeeld als hapje met een dipsaus of bij een kaasschotel.
Goed voor je spijsvertering
Bleekselderij is bijzonder goed voor je spijsvertering. De groente bevat namelijk een stofje dat een positieve invloed heeft op je maag. Het zou de maagwand gezond houden en er eveneens voor zorgen dat je maag precies de goede hoeveelheid maagzuur afscheidt .
Bleekselderij heeft een frisse smaak en is ook nog eens ontzettend gezond. Het zit namelijk boordevol vitamines en bevat ook veel kalium en calcium. Hou er wel rekening mee dat bleekselderij een nitraatrijke groente is. Bleekselderij is, net als wortelen, mango's en mandarijnen, rijk aan bèta-caroteen.
Volgens hem helpt selderij sap momenteel miljoenen mensen wereldwijd. William beveelt aan om iedere ochtend 500 ML vers selderij sap op een nuchtere maag te drinken. Zijn boeken zijn erg populair onder celebrities en hij heeft een miljoen volgers op Instagram.
Zoals de meeste groenten bevat bleekselderij veel vezels, wat de darmpassage verbetert waardoor je beter kunt poepen. Bovendien heeft het een positief effect op het (LDL-)cholesterol, wat goed is voor de gezondheid van de bloedvaten.
Selderij is bloeddrukverlagend
Het verlaagt de bloeddruk. Een actieve stof genaamd ftaliden in selderij helpt de spieren rond het hart te ontspannen en stimuleert de bloedsomloop. Rauwe bleekselderij verlaagt hoge bloeddruk. Het werkt als vochtafdrijver en verwijdt de bloedvaten.
Bijwerkingen bleekselderij juice
Je kunt in, het begin, enkele bijwerkingen krijgen door het drinken van bleekselderij sap. Zo kun je je misselijk voelen, moe, last krijgen van diarree en winden.
Citroenen stimuleren zowel de nieren als de gal en de lever. Het is door zijn leverstimulerende werking een goed middel om de spijsvertering te optimaliseren. Doordat het de nieren stimuleert is het een vochtafdrijvend middel.
Volgens Ingeborg Brouwer, voedingswetenschapper aan de VU, past bleekselderij sap, net als de meeste 'superfoods' prima in een dagelijks eetpatroon. "De groente heeft gunstige stoffen en het is prima om het regelmatig te drinken. Mensen die zich er beter door voelen, moeten er vooral mee doorgaan."
Een portie selderij, bleek, rauw komt overeen met 50 gram.
Het is goed voor de huid
Dat komt misschien door die ontstekingsremmende werking of door de vele antioxidanten, die in selderij zitten. Er zit ook veel vitamine K in selderij en dat houdt de huid stevig en elastisch. Tot slot zitten er ook veel vitamine A, B en C in en ook dat helpt bij een gezonde, stralende huid.
Selderij-sap wordt gemaakt van, je raad het al: Bleekselderij. Dat bevat voornamelijk provitamine A in dit geval bètacaroteen. Het lichaam kan provitamine A zelf omzetten in vitamine A. Het is belangrijk voor de weerstand en het gezichtsvermogen, maar draagt het ook bij aan gezonde botten, tanden en huid en de groei.
In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe bleekselderij tot 12 maanden bewaren. Blancheer de bleekselderij 2-3 minuten kort voor invriezen. De bleekselderij kun je vervolgens in een goed gesloten plastic zakje of bakje bewaren. Gare bleekselderij kun je ook tot 12 maanden in de diepvries bewaren.
Neem één stronk biologische bleekselderij en snijd de stengels los van de basis. Was de stengels en bladeren zorgvuldig. Snijd de stengels en bladeren in kleinere stukken (circa 2 cm) en doe ze in je blender. Voeg circa 60 ml water toe.
Hoe lang kun je selderij SAP bewaren? Sap gemaakt met een slowjuicer kun je tot 48 uur afgesloten in de koelkast bewaren. Als je het sap langer wil bewaren, dan kun je het sap ook invriezen. Sap gemaakt met een slowjuicer kun je tot 48 uur afgesloten in de koelkast bewaren.
Verse selderij kun je in vershoudfolie 5 tot 7 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt selderij ook invriezen. In een goed gesloten plastic zakje is selderij tot 12 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C).
Om de harde draden aan de buitenkant van stengels bleekselderij te verwijderen, moet je je eigen 'puntje' creëren. Doe dat door de stengel aan de binnenzijde van de bovenkant iets in te snijden. Dat bovenste stukje kun je er vervolgens aan de buitenzijde af trekken, waarmee je meteen de harde draden meeneemt.
Er zitten 10 kilocalorieën in 1 schaaltje (70 gram) bleekselderij. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bleekselderij'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Bleekselderij is absoluut niet het eerste waar je aan denkt als je denkt aan een lekkere smoothie. Bleekselderij is echter ontzettend gezond. Je zult de voordelen van de vitamine A, K en C, plus mineralen zoals kalium en folaat, zeker ervaren bij het nuttigen van bleekselderij.