Luchtpomp vijver capaciteit berekenen
Als vuistregel voor de hoeveelheid beluchting in je vijver kun je gebruik maken van deze twee standaarden: 5 liter per minuut als vuistregels voor Koivijvers per 1000 liter water. 3 liter per minuut als vuistregel voor visvijvers per 1000 liter water, ook met beplanting!
Op dit moment is water circulatie eigenlijk de beste manier om snel het zuurstofgehalte van uw vijver op peil te krijgen. Daarnaast is het gebruik van luchtpompen als vijver beluchting een veel gebruikte methode. Een goede luchtpomp zorgt in principe altijd voor voldoende zuurstof in het water.
De luchtsteen plaats je zo'n 30 tot 40 cm onder het waterniveau. Dit is de ideale hoogte. Plaats de luchtsteen vooral niet dieper. In de winter is het water in de vijver onderin relatief warmer.
Een toename in het verbruik van zuurstof in het vijverwater kan verschillende oorzaken hebben zo als te veel planten in het water (deze geven overdag zuurstof af aan het water, maar gebruiken 's nachts zuurstof) of te veel alg in het water, een toename in afvalstoffen in het water (te veel voeren, stoffen van buiten de ...
Luchtpomp voor meer zuurstof in de vijver
Een luchtpomp, waterval, vijverpomp en/of een fontein zorgen ervoor dat er meer beweging komt in het vijverwater. Meer waterbeweging betekend meer zuurstof in de vijver en dit is essentieel voor de vissen. Uw vissen zullen door een goed zuurstofgehalte een stuk actiever zijn.
In dit geval is het beter om meer zuurstof in het water te brengen door het water in beweging te krijgen. Dit kun je doen met een waterval of een beekloop. Daarnaast zijn er ook luchtstenen en uitstromers die het water in beweging brengen en zo het zuurstofgehalte verhogen.
Met sterke planten, ongeveer 7 uur licht, geen of weinig extra plantenvoeding, kan je pompje 24 uur borrellen. Je CO2 niveau wordt dan hetzelfde als in de lucht. De planten passen zich aan de situatie aan en gaan Rubisco en bijbehorende enzymen aanmaken waardoor ze minder CO2 nodig hebben.
In de winter zorgt de beluchting ervoor dat het water in beweging blijft zodat de vijver minder kans krijgt om helemaal dicht te vriezen. Doordat er een wak ontstaat op de plek boven de luchtstenen, krijgen de schadelijke gassen die ontstaan in het water de kans om te ontsnappen uit de vijver.
In de zomer lijden de vissen vaak aan zuurstofgebrek door het warme weer. Een luchtpomp zorgt ervoor dat er zuurstof in het water komt en voert schadelijke gassen af. Maar ook in de winter is een zuurstofpomp erg belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat de vijver ijsvrij blijft.
en dat kost helaas enige tijd. Hoeveel vissen kunnen er in de vijver? De vuistregel voor het aantal vijvervissen is maximaal 40 cm aan vislengte per kubieke meter (=1000 liter) inhoud vijverwater.
Een vijverbeluchter zorgt voor het toedienen van zuurstof aan het water, om de gezondheid van de vijver op peil te houden.
Waarom is het belangrijk om zuurstof toe te voegen in een plantenvijver? Planten en algen in de vijver zorgen ervoor dat het zuurstofgehalte van het vijverwater 's morgens aanzienlijk lager is, omdat de planten en algen tijdens de nacht zuurstof verbruiken.
Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis. Door de kieuwopeningen stroomt het zuurstofarme water weer uit de vis.
Geadviseerde luchttoevoer is ± 20 liter per meter waterdiepte.
De LA-45C is de meest verkochte Nitto luchtpomp. Deze pomp is krachtig genoeg voor het aansturen van een beluchte bodemdrain op een diepte van 2 meter. De Nitto luchtpompen werken zeer geruisloos, hebben een zeer lange levensduur! en zijn nagenoeg onderhoudsvrij.
Zuurstof in het water is noodzakelijk zodat planten en vissen goed gedijen. Door een luchtpomp te gebruiken voorkom je een zuurstoftekort. Ook voorkomt u met een luchtpomp het dichtvriezen van de (zwem)vijver.
In een optimaal gevuld aquarium kunnen vissen 3 tot 12 uur overleven. In een laag gevuld aquarium kunnen ze zelfs wel een dag of twee overleven. Echter zullen vissen bij een te vol aquarium binnen 3 tot 9 uur beginnen te sterven bij stroomuitval.
De meeste gewervelde dieren – mensen incluis – kunnen maar kort zonder zuurstof. Al na een paar minuten leggen zij het loodje. Heel anders is dat voor de goudvis die dagen- tot maandenlang kan overleven in zuurstofarm water dat schuilgaat onder een bevroren waterspiegel.
Net als wij mensen hebben goudvissen zuurstof nodig om te overleven. En veel ook nog. Een gebrek aan zuurstof verklaart dat vissen aan de oppervlakte naar adem happen. Een vissenkom met daarin een luchtpomp en veel waterplanten zal ook niet helpen.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
De oorzaken zijn divers: te veel vissen in de vijver, een slechte waterkwaliteit, het inbrengen van veel nieuwe vissen en/of verzwakking door zuurstoftekort bij strenge vorst of grote warmte. Het is belangrijk om de dode vissen altijd direct uit de vijver te verwijderen, anders worden de problemen almaar groter.
Optimaal is een gehalte tussen 8 en 12 milligram per liter. Bij een concentratie onder de 2 milligram per liter komen vissen meestal pas echt in de problemen. De zuurstofbehoefte verschilt per vissoort en per levensstadium; vooral de eieren en de embryo's van vissen hebben relatief veel zuurstof nodig.