Hoeveel avocado's per week is gezond? Volgens diëtist Sonya Angelone hebben we genoeg aan ongeveer een halve avo per dag. "Avocado's zijn een geweldige bron van vezels, vitamine E, kalium en goede vetten. Een doorsnee avocado bevat ongeveer 250 calorieën en 21 gram vet.
Calorieën en vetgehalte
Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag. De gemiddelde dagelijkse vetopname ligt rond de 30 gram, dus met een hele avocado zit je al bijna aan dat cijfer.
Wat adviseren diëtisten? Het algemene advies is om niet meer dan een halve avocado per dag te eten. Het geluk hierbij is dat de avocado een neutrale smaak heeft en een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel geneigd bent om er veel van te eten.
De voedingswaarde van avocado is erg goed. Daarom is het aan te raden om regelmatig avocado te eten tijdens het afvallen. De calorieën in avocado zijn niet het belangrijkste. Want hoewel een hele avocado ongeveer 320 kcal bevat, helpt avocado je om snel en gezond af te vallen.
De avocado, jouw bondgenoot voor een mooie huid
De avocado is welbekend voor zijn voedende eigenschappen en bevat meer dan twintig vitamines, mineralen en essentiële vetzuren die uiterst doeltreffend zijn tegen huidveroudering en een droge huid.
Het gematigde klimaat in de regio laat toe het jaar rond avocado's te telen. Experts waarschuwen dat de chemische sproeistoffen die in de avocadogaarden worden gebruikt in het grondwater dringen, rivieren en meren verontreinigen en zo voor ziektes zorgen.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.
Je vermindert de kans op hart- en vaatziekten Vanwege het lage gehalte verzadigde vetten en het hoge gehalte onverzadigde vetten in een avocado verlaagt het je LDL-cholesterol, houdt het je HDL-cholesterol in stand en verbeter je je insulinegevoeligheid.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Superfood 3: Avocado is een bron van vitamine B en E. Voor mensen die last hebben van haaruitval kan het helpen om meer avocado te eten. De vitaminen in de avocado houden het haar sterk en hiermee voorkom je haaruitval.
Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Een avocado bevat circa 250 kcal.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Gewoon uit het vuistje. En dan kun je avocado's natuurlijk ook prima gewoon zo eten! Een snufje zout en peper erover, en je bent klaar. Of rol plakjes avocado bijvoorbeeld in rolletjes ham of rosbief voor wat extra eiwitten.
,,Een avocado heeft altijd te maken met een zogeheten on ofoff year op het gebied van productie. Dat is een gegeven, zegt Könst. Vorig jaar hadden de meeste productiegebieden een on year, vandaar dat we in 2019 dus weer te maken hebben met een off year, legt Könst uit.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Het IJslandse dieet, dat bestaat uit verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit, draagt eraan bij dat IJslanders minder last hebben van alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes, bleek uit de documentaire The World's Best Diet.
De gemiddelde hoeveelheid omega 3 in avocado's is 0,111 gram per 100 gram. En dit is in de minder biologisch bruikbare vorm van ALA. De vetten in avocado zijn dus wel gezond, maar voor meer omega 3-vetzuren in een hoge dosering en in de meer bruikbare vormen EPA en DHA, kan je beter vette vis eten.
Een totaal dus van 3,1 gram “netto koolhydraten” per 100 gram. Overigens nooit twijfelen om een avocado te eten, zelfs niet als je daarmee een klein beetje boven de 20 gram van die dag uitkomt: Avocado zit boordevol gezond vet én bevat veel potassium en magnesium. Gewoon eten dus!
Er zitten 335 kilocalorieën in 1 stuk (180 gram) avocado. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'avocado'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Kan kanker helpen voorkomen
Er is bewijs dat avocado kan helpen bij de behandeling en preventie van kanker. Zo zijn er reageerbuisstudies die hebben aangetoond dat voedingsstoffen in avocado's de groei van kankercellen kunnen verminderen (16).
Een goede avocado kopen
Een rijpe vrucht voelt zacht maar toch stevig. Deze heeft een mooie gelijkmatige schil zonder scheuren en deuken. Ook kun je prima controleren of een avocado goed rijp is door het kroontje er vanaf te halen.