Je mag zoveel auto's in je straat parkeren als jij wil, zolang ze aan alle (belasting)eisen voldoen. Dus verzekerd, zonder grote overtredingen en netjes in een vak of langs de kant. Heeft u een eigen parkeerplek die toegewezen is aan u of op uw naam staat, dan mogen anderen daar niet zonder overleg met u staan.
Je mag zoveel auto's in de straat parkeren als je zelf wil. Zolang de auto verzekerd is en aan zijn belastingverplichtingen voldoet, is er geen wet die het verbied om meerdere auto's in een straat te zetten.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
8 uur binnen de bebouwde kom:
Binnen de bebouwde kom is het verboden op de openbare weg auto's, slepen en aanhangwagens met een maximale toegelaten massa van meer dan 7,5 ton langer dan acht uur na elkaar te laten parkeren. Dit verbod geldt niet op de plaatsen waar het verkeersbord E9a, E9c of E9d is aangebracht.
Die auto mag er net zo lang staan als de eigenaar dat wil.
gebruiken. Hoe gebruik je de parkeerschijf? Je mag maximaal 2 uur parkeren, behalve als een opschrift of onderbord een kortere parkeertijd geeft.
Nee, tenzij op een eigen oprit of eigen terrein heb je op de openbare weg helemaal geen 'recht' op een parkeerplek. Je hebt hebt wel het recht ergens te parkeren waar je mag parkeren. Zelfs als je een parkeervergunning hebt betekent dat niet een recht op een vaste parkeerplek.
Wanneer is er sprake van gevaar of hinder bij parkeren? Een voertuig zodanig op de weg laten staan dat gevaar of hinder wordt of kan worden veroorzaakt of verkeer in gevaar wordt gebracht of kan worden gebracht. Daarbij kan het gaan om gevaar voor personen en goederen.
Van dubbel parkeren is sprake wanneer een voertuig parallel aan een parkeervak wordt geparkeerd, waarmee de toegang tot of het vertrek uit dat parkeervak wordt geblokkeerd.
In principe geldt er geen limiet. Maar het kan wel zijn dat er bij autoriteiten een belletje gaat rinkelen als het er echt heel veel worden. Zij willen namelijk zeker weten of er geen sprake is van malafide handel of identiteitsfraude.
Autoredacteur Niek Schenk: ,,Ja, u mag gerust een paar voertuigen op uw naam registreren of verzekeren. Er geldt in principe geen limiet, maar als het er veel worden, kan er bij autoriteiten een belletje gaan rinkelen en worden onderzocht of hier geen sprake is van malafide handel of identiteitsfraude.
U logt via de knop 'Mijn RDW' in met uw DigiD . U heeft hiervoor de DigiD app of DigiD met Sms-controle nodig. U ziet direct welke voertuigen op uw naam staan geregistreerd. U kunt deze - en andere gegevens die wij eventueel van u hebben geregistreerd - downloaden en opslaan in PDF.
Ongeveer evenveel auto's als huishoudens
Begin 2020 had Nederland 8,7 miljoen auto's op naam van particulieren en bedrijven, 17,4 miljoen inwoners en 8 miljoen huishoudens. Dat komt neer op 500 auto's per 1.000 inwoners, en gemiddeld net iets meer dan 1 auto per huishouden.
Snelheid delen door 2! Een ander eenvoudige manier om een veilige volgafstand te bepalen is de snelheid waarmee je rijdt delen door 2. Rij je bijvoorbeeld 120 km/u dan moet je 60 meter laten tussen jouw voertuig en dat van je voorligger.
Geen adres meer in Nederland
Dan mag u geen voertuig op uw naam hebben staan.
In Nederland is het niet toegestaan om je auto op de stoep te parkeren. Volgens de wetgeving is het alleen toegestaan om je auto in een parkeervak te parkeren, of aan de rijbaan. Uiteraard is elke situatie uniek en zijn er ook uitzonderingen.
Op welke afstand? In het verkeersreglement staat niets over de afstand. In principe mag je dus tot helemaal tegen de garage parkeren. Maar wanneer duidelijk is dat je het in- en uitrijden daardoor zal hinderen (b.v. in een smalle straat, of omdat de inrij zeer smal is), dan kan je maar beter enige afstand houden.
Wat kunt u doen indien een voertuig dat zich op de openbare weg bevindt de toegang tot uw garage of oprit blokkeert? Aangezien het een overtreding is op de wegcode, zult u een beroep moeten doen op de politie opdat ze ter plaatse komt, de situatie opmeet en een proces-verbaal opstelt.
Boete foutief parkeren
Als de bestuurder in of rondom het voertuig aanwezig is, mag de verbalisant de boete niet op kenteken opleggen. De verbalisant zal dan het rijbewijs van de bestuurder moeten vorderen en de bestuurder moeten bekeuren.
Hoewel het je eigen terrein is, mag je niet zomaar van je voortuin een oprit maken. Ook niet als je buren dat wel gedaan hebben. Een reden hiervoor is dat je op deze manier een nieuwe uitweg op de bestaande weg creëert. Ook neem je hiermee ruimte voor parkeerplaatsen langs de weg voor jouw deur weg.
In ieder geval is contact opnemen met de politie een verregaande maatregel. Het is beter om zelf even de buren aan te spreken en te vragen om de auto te verzetten. Geef ook aan dat de in- en uitrit vaak wordt gebruikt en altijd vrij moet zijn.
Je kan een parkeerplek voor jouw kenteken aanvragen voor je woonadres of voor je werkadres.