Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Appeltjesdag ter ontgifting van je lijf
'Er is geen sprake van een bijzonder effect van appels eten op je lichaam. De suikers en zuren in appels zijn niet erg goed voor je gebit. De suikers in appels zijn precies hetzelfde als suikers in andere soorten fruit.
Een appel is gezond, maar twee appels per dag zijn gezonder, dat blijkt uit een medische studie. Vezels staan erom bekend de cholesterol te verlagen en gezonde darmbacteriën op te leveren, zo ook appelen.
Maar hoeveel fruit per dag is dan die ideale hoeveelheid? Het officiële advies van het Voedingscentrum is dus twee stuks per dag. Iets meer is ook zeker geen probleem: drie stuks per dag is ook nog gewoon gezond.
Vijf tot zeven zure appels op één dag; je moet er zin in hebben. Toch zijn er veel diëtisten en voedingssites die een zogenaamde 'appeldag' aanraden. Om het lichaam te reinigen en de darmen te detoxen – bijvoorbeeld na wat friet en vreugde op zondag – moet je dan om de anderhalf uur een appel eten.
Appels, een hulpmiddel bij gewichtsverlies
De vezels stimuleren je darmen en hebben een positief effect op je darmtransit. Ze zorgen er ook voor dat de suikers niet worden opgeslagen in je lichaam. Bovendien hebben appels een zeer hoog vochtgehalte. Dagelijks een appel eten kan dus een hulpmiddel zijn bij het afvallen.
Er zit ook drie keer zoveel beta-caroteen, vitamine A, in dan in een appel en ook meer kalium. Voor de rest zijn de mineralen en vitaminen in een peer en een appel ongeveer gelijk. Eigenlijk kun je dus veel beter een peer eten dan een appel om je gezondheid te verbeteren.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Appel eten voor het slapen. Ook appels zijn een bron van vitaminen en het worden dan ook erg aangeraden om er gemiddeld twee per dag te eten. Het schijnt dat een appel eten vlak voor het slapen gaan het meeste positieve effect zou hebben. Een appel werkt namelijk iets verkoelend.
Een appel is rijk aan vezels en draagt bij tot onze dagelijkse inname van vitaminen en mineralen. Bovendien zijn appelen, zoals andere groenten en fruit, een gezonde keuze om de voedingsstoffen die ze net niet bevatten.
Als je teveel appels eet, komen er ook veel suikers je lichaam in en zul je er uiteindelijk van aankomen. Eet de appels dan ook met mate. Eén appel per dag is echt wel genoeg.
Het is dus niet zo dat je fruit onbeperkt kunt eten en dan niet aankomt. Dat klinkt wellicht aantrekkelijk, maar is niet juist. Een realistische manier om af te vallen is een halve kilo per week en dat betekent dagelijks zo'n 500 kilocalorieën minder dan je gewend bent. De hele dag door eten is niet gezond.
Te veel suiker
In fruit zit fructose, en als je hier te veel van binnenkrijgt kan dit soms tot diabetes leiden. Daarnaast kun je ook aankomen van de suikers in fruit. Daarom is het aangeraden om niet meer dan vier porties per dag te eten.
Je kunt eigenlijk niet van één fruitsoort zeggen of het gezonder is dan een andere. Wanneer je bijvoorbeeld alleen bananen eet krijg je nooit alle mineralen en vitamines binnen die verschillende fruitsoorten kunnen bieden. Het is daarom belangrijk om door de week met verschillende fruitsoorten te variëren.
Het IJslandse dieet, dat bestaat uit verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit, draagt eraan bij dat IJslanders minder last hebben van alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes, bleek uit de documentaire The World's Best Diet.
Appels zitten vol met oplosbare vezels. Deze vezels verminderen aantoonbaar intestinale aandoeningen, waaronder diverticulitis, aambeien en mogelijk sommige vormen van kanker. Ze zijn goed voor het insulinegehalte door het langzaam vrijgeven van suikers in de bloedbaan en ze reinigen en ontgiften.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Hoewel een stuk fruit rijk is aan vezels, vitamines en mineralen, volstaat dat niet als ontbijt. Snel een appel meegrabbelen voor onderweg is dus geen goed idee. 'Je moet echt 300 à 400 calorieën opnemen om een voldaan gevoel te hebben dat duurt tot de lunchtijd. Zo voorkom je tussendoortjes.
Een koolhydraatarm dieet is zeer effectief om snel af te vallen [2,3]. Uit onderzoek blijkt dat je 2 tot 3 keer sneller afvalt door minder koolhydraten te eten in plaats van minder vetten [4]. Daarnaast is koolhydraatarm eten effectief tegen ongewenst buikvet en een vette lever [5,6].
In plaats van ontbijt en lunch eet je 5 tot 7 appels. Om 16.00 uur stop je met de appels. Daarna eet je nog wat heldere soep of bouillon als je behoefte hebt in wat zout. 's Avonds eet je een gewone maaltijd uit je persoonlijke afslankplan. Mensen die diabetes hebben of last van migraine, slaan de appeldag over.