Als je kindje rond een jaar is kan je het advies krijgen van het consultatiebureau om de avondfles en laatste flesvoeding af te bouwen.
Het afbouwen van flesvoeding (avondfles)
Als je merkt dat je kindje oud genoeg is (vanaf 7 a 8 maanden) dan kun je beginnen aan het afbouwen. Dit moet je niet abrupt doen, maar in stapjes.
Tips voor de nachtvoeding:
Probeer de laatste avondvoeding voor 22.00 uur te geven. Voedt de baby wanneer hij 's nachts komt, maar maak er geen feestje van, je baby moet leren dat het nacht is en daar kun je hem bij helpen door echt alleen te voeden en niet erna nog te knuffelen, kletsen enzovoort.
Als je baby een aantal dagen van 24.00 tot 07.00 uur zonder voeding doorslaapt, kun je van 24.00 uur naar 22.00 uur af gaan bouwen. Als je merkt dat het 's avonds erg veel moeite kost om hem wakker te maken en je baby steeds minder van de fles drinkt, dan kan de avondfles eruit.
Dit doe je op het moment dat je kindje hier zelf om vraagt. Let op: deze voeding geef je minimaal 4 uur na de laatste voeding. Wordt je kindje eerder wakker, probeer hem/haar dan op een andere manier tot rust te brengen. Na de nachtvoeding geef je de volgende fles of borst pas na 6.00 uur 's ochtends.
Baby's hebben naarmate ze ouder worden de voedingsstoffen uit de melk minder nodig. Vanaf 10 maanden kunnen ze in principe over naar 2 flessen. De hoeveelheid fles niet meer op kunnen of er héél lang over doen (>25 minuten).
Geleidelijk geef je steeds meer gewone melk en bouw je de opvolgmelk af. Een kind van 1 tot 4 jaar heeft per dag ongeveer 300 milliliter = 2 bekertjes melk(producten) nodig.
Als je het gevoel hebt dat de nachtvoeding er voor je kleintje eigenlijk wel af kan, kun je proberen de laatste voeding 's avonds wat later te geven. Ook slapen baby's vaak langer als ze 's avonds lekker moe en slaperig zijn na bijvoorbeeld een badje.
Leer je baby het verschil tussen dag en nacht
Overdag mag er naar hartenlust gespeeld worden, mag je tijdens het voeden tegen je kindje praten of zingen en mag de radio of tv op de achtergrond spelen. Tijdens de nacht kan je beter erg kalm en stil blijven tijdens het voeden en hou je de kamer liefst zo donker mogelijk.
Hier vind je het voedingsschema borstvoeding. Hoeveel flesvoeding je baby nodig heeft, is afhankelijk van zijn gewicht. Over het algemeen geldt een richtlijn van 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur.
Baby wakker maken voor laatste voeding
Voor de laatste voeding van de dag is ons advies anders dan bij de nachtvoeding. Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30.
Hoe lang geef je flesvoeding? In de eerste zes maanden geeft flesvoeding alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft. Andere vaste voeding is niet nodig. Tussen zes maanden en een jaar gaan baby's steeds meer andere voedingsmiddelen eten en hebben ze steeds minder flesvoeding nodig.
Je kind krijgt bij voorkeur een aangepaste melkvoeding tot de leeftijd van 12 à 18 maanden.
Borstvoeding afbouwen gaat ook in dit geval geleidelijk: u kiest één voeding die u niet meer wilt geven en u geeft uw kind op dat tijdstip een fles met kunstvoeding van 100 of 150 ml. In dit geval is het wel belangrijk om de avond en ochtend voeding het laatste af te bouwen.
Slaap! Voor dreumes en peuter is het vervolg op het succesvolle debuut en de bestseller van Susanne Willekes, de eerste gecertificeerde kinderslaapcoach van Nederland. Waar haar eerste boek zich richtte op hoe je je baby kan laten doorslapen, komen nu de kinderen van 1 tot 4 jaar aan bod.
Oververmoeid, doorbreek het patroon
Door oververmoeidheid slapen kinderen onrustiger en kom je al snel in een vicieuze cirkel van slecht slapen terecht. Als een kind nog een middagslaapje nodig heeft, werkt het over het algemeen averechts om het kind expres op te houden, in de hoop dat het 's avonds beter zal slapen.
Bijvoorbeeld door je baby overdag niet in het donker te laten slapen en zelf ook gewoon door te gaan met de normale werkzaamheden. Je kunt hierbij zachtjes doen, maar het hoeft zeker niet overdreven stil te zijn. Daarentegen probeer je het 's nachts juist wel zo donker mogelijk te maken.
Droomvoeding is de voeding die je aan je baby geeft rond het moment dat jij gaat slapen. Normaal gaat het vaak zo: je baby drinkt om 19.00 – 20.00 uur de laatste fles van de avond. Dan gaat je kleintje slapen en maakt hij een ruk van ongeveer 4 tot 6 uur. Hierna is het weer tijd om te voeden.
Wat is een droomvoeding
Een droomvoeding is een melkvoeding die je jouw geeft voordat je zelf naar bed gaat, meestal zo tussen 22.00 en 23.00 uur. De bedoeling is dat je kindje niet wakker wordt, maar slapend drinkt. Een droomvoeding kan zowel met flesvoeding als met borstvoeding worden gegeven.
Dit gebeurt vaak weer als je baby ongeveer 6 maanden oud is. De meeste baby's slapen dan acht uur per nacht achter elkaar, bijvoorbeeld van 23.00 uur tot 7.00 uur. Over het algemeen zijn nachtvoedingen dan niet meer nodig. Vanaf ongeveer 9 maanden kan je baby van 19.00 uur tot 7.00 uur doorslapen.
Je kindje heeft de extra voedingsstoffen in opvolgvoeding nodig tot hij 1 jaar oud is. Vanaf dan eet hij met de pot mee. Daardoor haalt hij meer ijzer uit voeding, wat ervoor zorgt dat hij het extra ijzer in opvolgmelk niet meer nodig heeft. Vanaf zijn eerste verjaardag kan hij gewone melk gaan drinken.
Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven: Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn. Kaas gemaakt van rauwe melk.
Gezondheidsrisico's. Ook kan het gezondheidsrisico's met zich meebrengen om er te lang mee door te gaan. Kinderen die hun fles liggend drinken, hebben namelijk meer kans op oorontstekingen.