De 28 Nederlandse AH-64D Apaches zijn van het Longbow-type, maar hebben geen Fire Control Radar.
De Apaches zijn ingedeeld bij het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht. Het 301 Squadron is met 20 stuks gestationeerd op Vliegbasis Gilze-Rijen. 8 exemplaren zijn ingedeeld bij 302 Squadron op Fort Hood in de Verenigde Staten.
Hoeveel toestellen heeft Nederland en kunnen we die zomaar missen? Van de 213 F-16's die Nederland begin jaren 90 had, zijn er nu nog 42 over. Van die 42 heeft Nederland er 24 actief in gebruik.
De sterkte van de Koninklijke Luchtmacht bedroeg in 2020 in totaal 1069 burgers, 6419 militairen en 803 reservisten.
8 Apaches zijn ingedeeld bij 302 Squadron op Fort Cavazos (voormalig Fort Hood) in Texas, de Verenigde Staten. 6 Echo's zijn inmiddels geleverd aan het Nederlandse 302 Squadron in Texas voor opleiding en training.Er volgen er nog 2.De overige 20 toestellen gaan naar Vliegbasis Gilze-Rijen.
De Mil Mi-26 (Russisch: Ми-26) (NAVO-codenaam: Halo) is een Sovjet/Russische zware transporthelikopter en is in zowel civiele als militaire dienst. Het is de zwaarste en sterkste helikopter in productie.
Boeing Chinook CH-47: $29 miljoen. Bell AH-1Z Viper: $30 miljoen. Kazan (Russian Helicopters) Mi35M: $36 miljoen. NH90 NFH: $39 miljoen (een Belgische NH-90 met volledige uitrusting kost zowat $50 miljoen)
De AH-64 Apache, een gevechtshelikopter gemaakt door Boeing, is in verschillende luchtmachten de standaard gevechtshelikopter. Onder meer de Amerikaanse luchtmacht beschikt over bijna 800 exemplaren.
Nederland bezit op dit moment 20 Chinook-transporthelikopters. Ze worden gebruikt voor transport van personeel en materieel, maar ook voor gewondenvervoer en brandbestrijding.
Van de 213 gevechtstoestellen van dit type die Nederland ooit had, zijn er momenteel nog maar 42 beschikbaar. Daarvan heeft de Nederlandse luchtmacht er nog 24 zelf in gebruik.
Sinds 2009 heeft de politie beschikking over acht helikopters, ze opereren doorgaans vanuit Schiphol, Rotterdam en Volkel.
Nederland heeft 4 MMT's: in Rotterdam, Amsterdam, Groningen en Nijmegen. Deze 4 teams hebben allemaal een helikopter en een MMT-auto. Ze werken intensief samen in het Landelijke Netwerk Acute Zorg.
Duitsland 134 stuks (TTH) Italië 117 stuks (TTH / NFH) Frankrijk 95 stuks (TTH / NFH) Nederland 20 stuks (NFH)
De Westland Lynx en Agusta Bell AB 412 helikopters zijn inmiddels vervangen door de NHIndustries NH90, een gezamenlijk product van Duitsland, Frankrijk (Eurocopter), Italië (Agusta) en Nederland (Fokker).
Het is de goedkoopste helikopter van zijn soort (de tweezitter heb je ex-works al voor 140.000 euro) en makkelijk te vliegen. Hij wordt dan ook in eerste instantie als instap- of trainingstoestel in de markt gezet.
De F135-motor van de F-35A is de krachtigste die tot op vandaag in een gevechtsvliegtuig is ingebouwd. De topsnelheid bedraagt zo'n 1.900 km/u. Dat lijkt op het eerste zicht minder dan de F-16, maar de F-35 doet dat wel met bewapening en met sensoren, terwijl die in de praktijk de topsnelheid van de F-16 beperken.
Het grootste leger ter wereld in termen van het aantal actieve militairen is het Volksbevrijdingsleger (PLA) van China. Volgens de Global Firepower Index van 2021 heeft het PLA ongeveer 2,19 miljoen actieve militairen, wat meer is dan enig ander land ter wereld.
In 2021 beschikte de Duitse luchtmacht over 242 gevechtsvliegtuigen van het type Eurofighter en Tornado. Er stonden nog 37 Eurofighters in bestelling. Verder waren er zeven tank- en 31 transporttoestellen.
'Alles goed regelen voor de toekomst': Nederland moet weer eigen tanks aanschaffen, zeggen defensie-experts. Al meerdere malen werd de tank dood verklaard. Een verouderd en nutteloos wapen. Nederland verkocht al haar tanks en heeft er zelf geen een meer.
Inmiddels beschikt 43 Gemechaniseerde Brigade met het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon weer over de Leopard 2 A6-gevechtstank. Binnen deze eenheid werken Duitse en Nederlandse militairen volledig geïntegreerd samen: een unieke constructie binnen de NAVO.