Verspreid door Nederland hangen zo'n 300 ANPR-camera's. Of Automatic Number Plate Recognition, als je soms even forget how je that woord zegt in het Nederlands. De camera's scannen kentekens op snelwegen en provinciale wegen.
ANPR-camera's staan vooral op snelwegen. De camera's kunnen langs de weg staan of boven de weg hangen. Politieagenten kunnen zo'n camera ook meenemen in de auto of plaatsen op een onopvallende plek langs de weg.
In Nederland zijn er zeker 204.441 camera's in de openbare ruimte, zo blijkt uit onderzoek van Sargasso. Er hangen 2.700 camera's in met name uitgaansgebieden en op bedrijventerreinen. Ook wordt cameratoezicht ingezet voor toezicht op snelwegen, in het openbaar vervoer en door bedrijven en particulieren.
De Privacycommissie telt 47.137 sites in België waar er camera's hangen. Om het werkelijk aantal camera's te kennen, mag je dat geval gerust verdubbelen of verviervoudigen. De camerawet verplicht immers enkel de aangifte van een camerasysteem, niet van het aantal camera's dat bij zo'n systeem hoort.
Een ANPR-camera valt, technisch gezien, vrijwel niet te omzeilen. Ze kunnen meerdere rijstroken tegelijk controleren, zijn ongevoelig voor sommige 'sprays' die zouden werken tegen flitscamera's, en zijn in staat om niet alleen een nummerplaat te lezen, maar ook gezichten te scannen.
De invoering van de nieuwe ANPR-camera's begin 2017 bracht daar verandering in. Die zien niet enkel de auto, maar ook de inzittenden. Bovendien registreren ze niet enkel de nummerplaat, maar herkennen ze die ook. Zo kan die gemakkelijk in verband worden gebracht met andere mogelijke misdrijven.
Voor welke termijn kunnen de beelden bewaard worden? De beelden kunnen voor een maximale termijn van 1 jaar worden bewaard. Behalve wat betreft de technische gegevensbanken, bepaalt de WPA niet op welke gegevensdrager de beelden precies moeten opgeslagen worden.
De meest recente cijfers zijn die van het aantal ANPR-camera's. Daarvan hangen er op 875 plaatsen verspreid over Vlaanderen. Wat we op deze pagina's in kaart brengen, is dus slechts een fractie.
Hoelang mag ik opgenomen beelden bewaren? Hoofdregel is dat camerabeelden niet langer mogen worden bewaard dan noodzakelijk voor het doel waarvoor de beelden zijn opgeslagen. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt een bewaartermijn van vier weken redelijk.
De meeste beveiligingscamera's zullen geen geluid registreren en vastleggen. Maar ze zijn er wel, bijvoorbeeld een bewakingscamera met microfoonaansluiting. U mag gesprekken opnemen, maar alleen wanneer u zelf deelnemer aan dit gesprek bent. U kunt dus niet zomaar audio opnames maken.
Groot-Brittannië wordt gezien, aldus Trouw, als het land met de meeste camera's per inwoner. Exacte cijfers zijn er niet, maar volgens de beveiligingsbranche hangen er circa 5,9 miljoen particuliere en overheidscamera's in het land.
U mag een camera, zoals een videodeurbel, ophangen bij uw huis als u zich aan de regels houdt. De belangrijkste regel is dat uw camera alleen uw eigen bezittingen mag filmen, zoals uw huis, tuin of auto.
De gemeente mag camera's ophangen om toezicht te houden op openbare plaatsen ter handhaving van de openbare orde. De politie mag de beelden van de camera's bekijken om te controleren of alles rustig en veilig verloopt op de plekken waar de camera's staan of hangen.
De politie kan een aantal dingen zien: Tenaamgestelde Verzekerd (ja of nee, en ook waar) Gekeurd (wanneer) Wanneer op naam gesteld Relevante registraties op voertuig (en tennaamgestelde) etcetera.
Naast het kenteken en de foto van het voertuig, worden ook de gegevens over de locatie, de datum en het tijdstip bewaard. Met behulp van deze gegevens is het mogelijk om de aanwezigheid van een voertuig op een bepaald tijdstip op een bepaalde plaats vast te stellen ten behoeve van de opsporing van strafbare feiten.
De politie mag een auto altijd doorzoeken als er sprake is van een heterdaad situatie. De politie mag dit doen voor elk strafbaar feit. Van een heterdaad situatie is – simpel gezegd – sprake als de politie de verdachte tijdens het begaan van het misdrijf betrapt.
4) Wie mogen camerabeelden bekijken? Volgens de wet mogen alleen medewerkers die vanuit 'de noodzaak van hun functie' camerabeelden bekijken.
Als burger kun je niet zomaar camerabeelden opvragen. Alleen de politie is bevoegd om beelden te 'vorderen' als je aangifte doet. De politie kan dit pas doen bij een verdenking van een misdrijf zoals mishandeling of diefstal.
Verzekeraar geeft echter aan dat camerabeelden alleen voor verkeersmonitoring zijn bedoeld en alleen in bijzondere situaties door de politie opgevraagd mogen worden.
De camera's hebben hun nut al bewezen in het kader van criminaliteitsbestrijding en hebben een preventief effect. En vanaf morgen - woensdag - kunnen er dus ook snelheidsovertredingen mee worden vastgesteld. Bij de trajectcontrole is het de gemiddelde snelheid tussen twee punten die telt.
Als een camera de openbare weg of uw woning of tuin filmt, gelden de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Houden uw buren zich niet aan deze regels? Dan kunt u de rechter vragen of de camera weg kan. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.
Alleen al in 2016 ging er 1,3 miljoen euro naar cameratoezicht in de stad Antwerpen. 05/10/2017 – Tegen eind 2018 wil het stadsbestuur het aantal camera's in de Antwerpse straten uitbreiden naar 500. Momenteel hangen er 300 camera's in de straten.
Camera's langs de vaarweg
Vanuit verkeersposten kunnen medewerkers sluizen en/of vaarwegen in de gaten houden en zo de doorstroming, veiligheid en bediening van beweegbare bruggen en sluizen voor het vaarwegverkeer regelen. De camera's langs de vaarwegen en bij beweegbare bruggen kunnen beelden opnemen.
Wie mag de beelden bekijken? De beelden mogen enkel door de verantwoordelijke van de bewakingscamera worden bekeken. Hij of zij moet er dan ook voor zorgen dat de beelden voldoende beveiligd zijn. Onbevoegden mogen namelijk geen toegang hebben.
Iedereen die gefilmd wordt, heeft een recht op inzage in de beelden. Dit recht kan natuurlijk alleen maar uitgeoefend worden als de beelden ook daadwerkelijk werden opgenomen. Om dit recht uit te oefenen volstaat een gemotiveerd verzoek aan de verwerkingsverantwoordelijke conform de AVG.