Dat zijn alcoholhoudende dranken die een alcoholpercentage hebben tot 15%. Dat zijn bijvoorbeeld de meeste soorten bier en wijn. Alles dat een percentage van 15% of meer heeft mag worden verstrekt aan personen van 18 jaar en ouder.
Minister Van Volksgezondheid De Block heeft nu de regels rond alcoholgebruik bij jongeren verduidelijkt: Wie 16 of 17 jaar is, mag alcohol drinken, zij het alleen bier, wijn of schuimwijn. Alle andere alcoholische dranken zijn verboden onder 18 jaar.
Gevaren van alcohol bij jongeren
Zo kan een glas alcohol zorgen voor roekeloos gedrag. Omdat jongeren sneller beslissingen maken zonder daarover na te denken. Maar ook op het gebied van gezondheid kunnen er problemen ontstaan. Bij veel drinken kan het hart, de lever en de maag beschadigd raken.
Het is verboden om alcohol te verkopen, te schenken of aan te bieden aan wie jonger is dan zestien jaar. Met alcohol bedoelt men alle alcoholhoudende dranken van meer dan 0,5% vol., onder andere bier, wijn,... Sterke drank mag men niet verkopen, schenken of aanbieden aan min-achttienjarigen.
Alcohol drinken in openbare gelegenheden, zoals kroegen en discotheken, kan dus niet. Een kroegeigenaar is zelfs strafbaar als hij/zij alcohol verkoopt aan personen onder de achttien jaar. Thuis bepalen je ouders of verzorgers de regels, maar drinken onder de 18 jaar blijft onverstandig.
Mixdranken, zoals Breezer, bevatten sterke drank (zoals rum of wodka) en behoren dus tot die categorie.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken.
Jongens van 15 jaar bereiken dit promillage al bij 8 glazen. Meisjes van 15 jaar hebben bij 7 glazen al een promillage van 1,92.
Als we kijken naar wat het meest gedronken wordt onder jongeren staat bier met 69 procent op nummer een. Andere populaire drankjes onder jongeren zijn mixdrankjes (44 procent), wijn (43 procent) en sterke drank (32 procent). Ook speciaal bier, zoals La Chouffe bier, wordt onder jongeren gedronken.
Je mag 's nachts werken. Je kunt trouwen zonder toestemming van je ouders. Je kunt zelf een uitkering aanvragen als je daar recht op hebt. Je mag jouw zetel innemen als je verkozen bent voor de gemeenteraad, Provinciale Staten, Eerste of Tweede Kamer.
Shotjes vallen ook onder sterke dranken. Deze worden niet gemixt het is namelijk de bedoeling dat je een shotje in één slok wegdrinkt. Het zit ook in een klein glas waar een paar ml in gaat. Bekende shotjes zijn vodka, rocketshot en flugel.
Hugo is een licht-alcoholische drank met 100% natuurlijke ingrediënten. Er komen geen smaak- en kleurstoffen of conserveringsmiddelen aan te pas. De drank is gemaakt op basis van vlierbloesemsiroop, bruiswater, mousserende wijn en munt.
Als je nog geen 18 bent is het strafbaar om geopende drankjes met alcohol bij je te hebben. Of drank met alcohol te drinken op openbare plekken zoals een winkelcentrum of sportkantine. Je loopt dan risico op een taakstraf of een boete.
Beginnend bestuurder
Zij mogen niet meer dan 0,2 promille alcohol in hun bloed hebben. Hoeveel mag je drinken als beginnend bestuurder? Mannen kunnen ongeveer 1 glas bier, wijn of andere drank drinken. Vrouwen kunnen ongeveer een half glas bier, wijn of andere drank drinken.
7-15 glazen (1,5 tot 3 promille): Zat – dronken
En je kijkt niet meer kritisch naar jezelf. Je gezicht wordt rood en zwelt op. Je pupillen worden groter. Je kan misselijk worden en overgeven.
Geen 18, geen alcohol
Volgens woordvoerder Pim Leeflang van Flügel gelden dezelfde regels voor het ijsje als voor het drankje: 'geen 18 geen alcohol'.
Volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) is sprake van comazuipen als jongeren in korte tijd meer dan 5 glazen alcohol drinken. Veel jongeren zijn bij die hoeveelheid nog wel bij bewustzijn.
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): u voelt zich meer ontspannen, maar u bent minder alert in het verkeer.
Er bestaat geen enkel middeltje om sneller nuchter te worden. De lever heeft zijn tijd nodig om alcohol af te breken en werkt in zijn eigen onverstoorbare tempo van gemiddeld anderhalf uur per standaardglas alcohol dat je gedronken hebt. Niets kan dat proces versnellen.
Bijna alle alcohol in het lichaam wordt door de lever uit het lichaam verwijderd: ongeveer 90%. De overige 10% verdwijnt uit het lichaam via de urine en het zweet. Het afbreken van één standaardglas alcohol door de lever duurt 1 tot 1,5 uur.
Vanaf 1 januari 2014 ligt de leeftijdsgrens voor de verkoop van alle alcoholhoudende drank bij 18 jaar. Aan jongeren onder de 18 mag dus geen alcoholhoudende drank verkocht worden.
Flugel heeft een alcoholpercentage van 10%. Het drankje bestaat uit rode whisky en Guarana.
Wat zijn zwak alcoholische dranken? Zwak alcoholische dranken hebben minder dan 15% alcohol, gerekend met volume. Per 100 ml drank zit er dus minder dan 15% alcohol in. Hieronder vallen ook de alcoholarme (0,1–1,2% alcohol) en alcoholvrije (0–0,1% alcohol) dranken.