Breng de rachels om de 40 cm (hart-op-hartafstand) haaks op de balklaag aan met snelbouwschroeven 25 mm. De maximale hart-op-hartafstand van de balken bedraagt 60 cm. Laat rondom 1 cm ruimte tussen rachel en muur in verband met het werken van de omringende constructie.
Bij een houten vloer: bevestig onder de houten balklaag droge geschaafde houten rachels van minimaal 24 x 48 mm, op afstanden van maximaal 0,40 meter. Bij een steenachtige vloer: bevestig aan de vloer eerst houten latten van minimaal 30 x 50 mm op afstanden van maximaal 0,75 meter.
De hartafstand tussen de regels moet 30 cm zijn. Als je stucplaten gebruikt houd dan een hartafstand van 40cm aan tussen de regels aan. Controleer regelmatig of de regels op de juiste hoogte zitten. Vul als het nodig is de ruimte tussen regel en plafond op met stukjes hardboard.
Je hebt 3,33 m¹ regels nodig per m². De Platen kun je hierop bevestigen door middel van gipsplaat schroeven of gipsplaat spijkers.
Gipsplaten 12,5 mm kunnen worden gemonteerd op een afstand van 60 cm en gipsplaten van 9,5 mm dikte dienen minmaal te worden gemonteerd op een afstand van 30 cm. De uitstraling en afwerking is eveneens van invloed op de keuze voor bepaalde gipsplaten.
De minimumafmetingen van het regelwerk zijn 19 x 44 mm, de dikte is mede afhankelijk van de minimale nagel- of schroeflengte die nodig is om de delen te bevestigen. De indringing van de nagel of schroef in het regelwerk dient minimaal 1,5 maal de dikte van het te bevestigen profiel te zijn.
De meest gebruikte maat is 22 x 50 mm, welke zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden. Hierdoor ontstaat er een raster, waarop de platen geschroefd kunnen worden. De afstand tussen de rachels is afhankelijk van de afmeting van de plaat en het gewicht hiervan.
Je kan stucplaten ook in de lengterichting op de rachels schroeven; dan zie je minder effect van eventuele oneffenheden en kan (moet) je de plaatranden wel vastschroeven. Maar dan is een rachel van 50 x 22 wel handiger: minder dicht schroeven langs de rand v.d. plaat.
Het houten frame, ook wel rachelwerk genoemd, geldt als het fundament van de scheidingswand. Hiervoor worden vaak balken van Vurenhout gebruikt. De dikte van de te gebruiken balken is afhankelijk van de dikte van het deurkozijn en de te gebruiken MPF platen en gipsplaten.
Voor het bevestigen van de gipsplaten gaan we schroeven van 35mm lengte (diameter 3,9) gebruiken.
Voor het vast maken van de gipsplaten tegen het frame, dient u speciale gipsplaatschroeven te gebruiken. Deze schroeven (meestal zwarte uitvoering) gaan niet roesten en zorgen voor een trillingsvrije / brandwerende verbinding. Daarnaast raden wij aan om een speciaal bitje voor de gipsplaatschroeven aan te schaffen.
Het stijl- en regelwerk bestaat uit verticale houten balken (stijlen) en aan de onder- en bovenzijde horizontaal balkhout (regels). De kopmaten van de houten balken is afhankelijk van de krachten die de wand zal opnemen.
Want in de praktijk zijn zowat alle houtsoorten geschikt om tegen een plafond te bevestigen. Enkel hout dat makkelijk uitzet of krimpt, zoals den of beuk vermijdt u best. Exotische houtsoorten zijn het meest stabiel, maar niets belet u om voor een western red cedar of kastanjelaar te kiezen.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen.
De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren. Je hoeft hier dus geen voorstrijkmiddel te gebruiken. Bij gipsplaten moet dat namelijk wel.
Ze zijn ideaal om lichte objecten zoals bijvoorbeeld schilderijen, lampen, planken en plinten te monteren. Afhankelijk van het soort wand kan een hollewandplug een gewicht van 10 tot 15 kilo dragen.
Laagste punt bepalen
Stellen van het regelwerk kan met krijtslaglijnen langs de wanden, touwtjes over het plafondvlak of een laserlijn. De stap daarna is het vaststellen van het laagste punt. Dat dient als uitgangspunt voor het gehele regelwerk.
De gipsplaatschroeven worden om de 25- 30 centimeter in de plaat geschroefd. Hierbij dient erop gelet te worden dat de schroeven niet te diep in de plaat geschroefd worden. Een speciale schroefbit kan te ver doorschroeven voorkomen.
Een rachel of raggel is eigenlijk een houten lat. Met rachel hout maak je een rachelwerk. Een rachelwerk wordt vaak gebruikt in plafonds of muren om gipsplaten of ander plaatmateriaal aan te bevestigen. Vandaar ook de termen rachels plafond of raggels plafond of raggelen plafond.
Om de gipsplaten vast te schroeven wordt om de 25- 30 cm een gipsplaatschroef in de plaat geschroefd. Voor een standaard gipsplaat (niet te veel afgezaagd) betekend dit dat er gemiddeld tussen de 20- 30 schroeven nodig zijn om de plaat te bevestigen.
De naden van de gipsplaten kunt u met een brede spaan of plamuurmes dichten nadat u er gaas ( tegen de scheurvorming ) op heeft aangebracht. Snel een prijsindicatie? Als u alles gedicht heeft met een laagje gipsmortel kunt u na het drogen dit nog eens herhalen. Dit in verband met inkrimpen van de gips.