Hellingsgraad. Of het nu gaat om een inloopdouche of een terras, de te betegelen ondergrond moet in een helling liggen van minimaal 1,5% (1,5 cm op 1 meter) om het water naar de afvoer te leiden en de vorming van plassen te voorkomen.
Wil je een open inloopdouche zonder deuren plaatsen, moet je al snel rekenen op een inloop van 180 centimeter of meer. Bij een glazen deur of douchegordijn volstaat een inloop van 90 centimeter. Om echt comfortabel te douchen, kies je best voor een minimum van 110 centimeter.
Afmetingen inloopdouche
De standaard inloopdouche heeft als minimale afmetingen rond de 120 cm in de lengte en 70 cm in de breedte. De maximale inloopdouche afmetingen bedragen; 185 cm in de lengte en 85 cm in de breedte.
Een douchegoot, ook wel drain of douchedrain genoemd, kan op verschillende plekken in de doucheruimte of inloopdouche geplaatst worden. Je kunt ervoor kiezen om de drain tegen de wand te plaatsen, maar hij kan ook juist bij de ingang van de douche worden aangelegd.
Kies dan voor 70cm en kiest voor 80cm als de doucheruimte zelf 90cm of groter is. Een grotere douchegoot is in de meeste gevallen niet nodig, aangezien de breedte van 70 – 80cm voldoende ruimte biedt om het water netjes af te voeren en ervoor te zorgen dat dit niet op de vloer blijft staan.
Hoe breed moet inloopdouche zijn
En wellicht heeft de afmeting van uw badkamer ook te maken met de maten. Weet in ieder geval dat een standaard cabine normaal gesproken 90 x 90 cm is. Kiest u voor een inloopdouche zonder deur dan is het advies om minimaal 90 cm breed en 120 cm lang aan te houden.
De meestgebruikte hoogte voor een douchewand is 200 cm. Deze hoogte is prima om het water binnen de doucheruimte te houden. Bent u zelf wat langer? Dan zijn er ook douchewanden beschikbaar van 210 centimeter.
Het is aan te raden om een afschot van de douchevloer aan te houden van 1 á 2 cm per meter. Houdt bij de dikte van de vloer rekening met de dikte van de vloertegels en de tegellijm. Dek de douchegoot af als u de vloer gaat storten zodat deze niet kan beschadigen of vies kan worden.
sta je op 40 cm van de muur, + 70 cm , dan komt het spatwater ZEKER tot 110 cm....
Ten eerste is een inloopdouche een stuk kouder dan een douchecabine. Dit komt omdat de warme lucht van het water snel de hele ruimte intrekt. Hierdoor is het een stukje kouder douchen bij een inloopdouche. Bij een douchecabine blijft dit grotendeels hangen, waardoor je geen warmte verliest.
Kimband voor een waterdichte inloopdouche
De hoeken en naden in de inloopdouche, zoals bij een overgang tussen de vloer en een muur, zijn dus waterdicht te maken door kimband te gebruiken. Kimband is een vezelachtige soort tape. Het wordt ook wel fliesband genoemd. U verwerkt het met een kleverige pasta.
Zo kan je opteren om een inloopdouche tussen 2 gemetste muren te plaatsen. De muren worden vervolgens afgewerkt met bijvoorbeeld kunststof douchewanden, keramische tegels of natuursteen. Je kan de tegels van de muren ook gebruiken als vloertegel, zo vormt de inloopdouche een mooi geheel met de rest van de badkamer.
Een gietvloer is een zeer geschikte vloer voor in een inloopdouche. Een gietvloer is vochtwerend en daarom geschikt voor in de badkamer. Het is erg mooi om in de volledige badkamer een gietvloer te laten plaatsen, waaronder in de inloopdouche.
Hoe breder de douchewand is, hoe minder water er in uw badkamer stroomt. Natuurlijk moet het wel goed en netjes passen. 100 centimeter is qua breedte het meeste gekozen formaat. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een veel groter formaat, Zoals 140 centimeter of juist een kleiner formaat zoals 90 centimeter.
De douchekop hang je het liefst zo'n 90 tot 120 centimeter boven de thermostaatkraan. Heb je een laag plafond? Dan ga je voor 90 centimeter boven de thermostaatkraan. Als je genoeg ruimte hebt dan adviseren wij zeker een afstand van 120 centimeter.
Tenslotte kunt u gebruik maken van een douchebak van composiet. Een mooi douchebak materiaal, dat tot 3x sterker is dan acryl. Het is een mengsel van natuursteen met polyesterhars, voor een fijne combinatie van eigenschappen. Het materiaal is hard en vormvast.
Heeft u een korte douchewand of badwand? Dan is een stabilisatiestang meestal niet nodig. Maar zeker bij wat beperkte ruimte (of speelse kinderen) kan het wel een goed idee zijn. Hoe groter de douchewand, des te meer speling er mogelijk is aan het einde.
Meet in dit geval de ruimte tussen de twee muren op, zodat u hiervoor de juiste breedte van de douchedeur hebt. Bij een doucheruimte is 90x90 cm een populaire afmeting, waardoor uw douchedeur afmeting dus 90 cm breed moet zijn, zodat deze de ruimte goed kan afsluiten.
Er dient minimaal 18 mm afschot per M1 naar de drain in de ondervloer te zijn aangebracht en maximaal 25 mm per M1. De drain / doucheput dient dan 3 a 4 mm boven de dekvloer uit te steken en waterpas gemonteerd te zijn, zowel in de lengte maar ook heel belangrijk in de breedte.
De douchegoot, ook wel douchedrain genoemd, plaats je op het laagste gedeelte in de douche, zodat het water naar de douchegoot kan stromen. Dit zorgt ervoor dat je niet opnieuw natte voeten krijgt als je net klaar bent met douchen.
Wanneer je de afvoer aan de douchegoot gekoppeld hebt, is het tijd om de douchegoot op waterdichtheid te testen. Lekt de drain nergens, dan kun je verder met de volgende stap. Beton is een geleidend materiaal. Daarom is het belangrijk dat een douchegoot geaard wordt.
Er is geen separate eenheid voor afschot. Enkel voorbeelden zijn: 1:200 (0,5%), 1:100 (1%) of 1:50 (2%). De betekenis hiervan is dat over een afstand van 200 meter het afschot 1 meter bedraagt, respectievelijk over 100 meter en 50 meter.