In totaal zijn 31 restaurants bekroond met drie MICHELIN-sterren. De teller van restaurants met twee MICHELIN-sterren staat nu op 74. En 522 restaurants zijn bekroond met één MICHELIN-ster. Bekijk hier de gehele lijst met restaurants met minstens één MICHELIN ster in Frankrijk.
De MICHELIN Gids Nederland 2021 telt 2 restaurants met 3 MICHELIN sterren, 18 met 2 sterren en 93 restaurants met één ster. Hieronder vindt u al de details (nieuwe onderscheidingen zijn met een N aangeduid).
Met 114 Michelinsterrenrestaurants volgt de stad Parijs alleen Tokyo in de lijst van steden met de best beoordeelde opstellingen. De Franse hoofdstad is een schitterende plek om uit te kiezen, want er zijn veel restaurants die de beste keukens serveren.
Van deze 2562 restaurants hebben er 104 drie Michelinsterren, 385 restaurants twee sterren en zijn er 2073 bekroond met één Michelinster. Frankrijk is van de culinaire troon verstoten door Japan; Japan heeft op dit moment 32 driesterrenrestaurants en Frankrijk 25.
De restaurants De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen blijven de enige met drie Michelinsterren, de hoogste culinaire categorie.
Hoeveel Michelinsterren kan een restaurant krijgen? Een restaurant kan maximaal 3 Michelinsterren krijgen. In Nederland hebben de afgelopen jaren 2 restaurants die hoogste onderscheiding gekregen: De Librije en Inter Scaldes.
Sublimotion, het duurste restaurant ter wereld, gevestigd in het Hard Rock hotel. Voor gemiddeld 1500 euro per persoon kan je hier drie uur genieten van een unieke ervaring.
Het duurste restaurant in Nederland is Ciel Blue op de 23e verdieping van het Okura-hotel in Amsterdam.
De Spaanse chef-kok Dabiz Muñoz van restaurant Diverxo is uitgeroepen tot de beste chef ter wereld. Hoogst genoteerde Amsterdammer bij The Best Chef 2021 is Joris Bijdendijk van Rijks op plek 46, een stijging van liefst 41 plekken.
ALLE MICHELIN-RESTAURANTS IN FRANKRIJK
In totaal zijn 31 restaurants bekroond met drie MICHELIN-sterren. De teller van restaurants met twee MICHELIN-sterren staat nu op 74. En 522 restaurants zijn bekroond met één MICHELIN-ster.
1. Tokyo, Japan — 304 sterren. Tokyo steekt met kop en schouders boven de rest uit, aangezien deze stad meer dan dubbel zo veel sterren heeft als Kyoto. Er zijn meer dan 225 restaurants in Tokyo met tenminste één Michelinster.
Geranium beste restaurant van 2022
Het is weer een goed jaar voor Kopenhagen. Voor het tweede jaar op rij is een restaurant in de Deense hoofdstad uitgeroepen tot het beste ter wereld bij 'The World's 50 Best Restaurants Awards'. Geranium werd gisteravond uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld.
Restaurant Basiliek in Harderwijk is zijn Michelinster kwijtgeraakt. Alle andere toprestaurants in Oost-Nederland behouden hun ster(ren). Dat bleek tijdens de jaarlijkse uitreiking in het DeLaMar Theater in Amsterdam. 't Nieuwe Diekhuus in Terwolde won een zogeheten 'Bib Gourmand'.
1. De Librije. Het restaurant van Jonny en Thérèse Boer, nummer 57 op de lijst van beste restaurants ter wereld, tovert de meest bijzondere gerechten op tafel.
Wie gaat eten in het Hof van Cleve, het driesterrenrestaurant van Peter Goossens in Kruishoutem, betaalt 190 euro per persoon voor het goedkoopste menu en 345 euro voor het duurste menu, drank inbegrepen.
De moderne elegantie van het restaurant en de superbe opmaak van de borden plezieren evenzeer het oog. n Twee MICHELIN sterren: uitzonderlijke keuken.
Boekingsdagen: Te reserveren op woensdag en donderdag (i.c.m. diner) en op vrijdag en zaterdag (i.c.m. lunch of diner). Kosten: Vanaf € 612,50 per persoon op basis van twee personen.
In de Michelin España & Portugal 2020 gids staan nu 11 restaurants in Spanje met drie sterren, 29 restaurants met twee sterren en 194 restaurants met één Michelin ster. Spanje is en blijft een van de Europese landen met de meeste Michelin sterren .
De uitgaven kunnen per bezoeker flink verschillen. De echte Hollanders lukt het om de kosten van een etentje buiten de deur te beperken tot onder de 20 euro. Een even grote groep consumenten geeft minimaal het dubbele uit: 40 euro of meer. De meeste consumenten besteden zo'n 30 euro per persoon in een restaurant.
Ondanks dat het in Nederland geen verplichte is om fooi te geven, wordt er in sterrenrestaurants doorgaans minimaal 10% fooi geven.
Om één Michelinster te kunnen winnen, moet je restaurant 'een uitstekende keuken in zijn categorie' zijn. Twee sterren worden uitgereikt aan restaurants met 'een verfijnde keuken die een omweg waard is'. Voor drie sterren geldt het criterium 'een uitzonderlijke keuken die een reis waard is'.
De groene MICHELIN ster onderscheidt chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Deze elf inspirerende en ambitieuze voortrekkers zijn boegbeelden van een duurzame gastronomie. Het aantal Nederlandse restaurants met een groene ster is daarmee met 3 gestegen.
Nog steeds is circa 53% (58 restaurants) van alle driesterrenrestaurants in Europa te vinden. Azië is wat betreft het totaal aantal sterrenrestaurants sterk in opkomst en telt totaal 662 bekroonde restaurants in de steden Kyoto, Tokyo, Hong Kong en Macau, waar momenteel alleen nog maar een gids wordt uitgegeven.