Hoe je vogelpoep veilig van je lak kunt verwijderen is vooral afhankelijk van de staat van je lak en hoe lang het er al op zit. Als vogelpoep ongeveer een week op je lak heeft gelegen, kun je al zeggen dat het er “lang” op zit. Maar het zou gedurende de week ook geregend kunnen hebben, dat de schade zeker zal beperken.
Als vogelpoep enige tijd op onbeschermde lak zit (dus lak zonder waxlaag), dan kan het snel gaan. Na enige weken zit er door het inbranden van de zure uitwerpselen een vlek in de blanke toplaag.
Bij deze graad ingevreten vogelpoep,is het het beste om 30 min een infra rood lamp op 60 graden erop te zetten. In gebrande zuren weer naar de oppervlakte komen,afnemen met een natte microvezel doek daarna polijsten of evt nat schuren p2500 en trizact p3000 na,daarna polijsten en weer op glans brengen.
Wanneer de vogelpoep al opgedroogd en vastgekoekt is kun je er het best weer eerst warm water met een scheut Andy-allesreiniger of afwasmiddel op gieten, dit laten inwerken en dan naboenen met een spons.
Vogelpoep kan doffe plekken in de lak maken. Dat komt doordat de lak in de warmte uitzet. 's Avonds krimpt de lak weer, maar door de vogelpoep wordt dat krimpproces verstoord, waardoor doffe plekken ontstaan daar waar de uitwerpselen zich hebben vastgehecht.
Hoewel het in veel landen geluk brengt wanneer er een vogel op je poept, heeft het voor auto's minder fortuinlijke gevolgen. Autofabrikant Ford maakt daarom kunstmatige vogelpoep, zodat auto's beter beschermd kunnen worden.
De uitwerpselen branden direct in de lak. Ze kunnen doffe plekken en zelfs lakbeschadigingen veroorzaken. Vooral bij warm weer 'vreten' de zuren die in vogelpoep zitten in je autolak.
Opgedroogde uitwerpselen, veren en huidschilfers van duiven kunnen in de lucht terechtkomen. Als ze worden ingeademd, kunnen deze deeltjes een allergie (overgevoeligheid) veroorzaken. Dat kan leiden tot ziekten zoals astma en een duivenmelkerlong.
Als er vogelpoep op je wagen ligt kan je deze best zo snel mogelijk (laten) afwassen. Vogelpoep is niet alleen bijtend zuur, hij fixeert ook de lak waardoor deze tijdens warmte niet mee kan uitzetten en vervormt.
Wilt u voorkomen dat u vaak vogelpoep van uw auto moet poetsen? Dan kunt u deze het best niet onder een boom parkeren. Daarnaast kunt u de laklaag van uw auto beschermen met een goede waxlaag. Deze laag zorgt dat de zuren van de poep niet in de autolak kunnen trekken.
Ik heb nooit problemen ondervonden met Dasty en auto- of caravanlakken. Nooit laten inwerken (behalve op bijvoorbeeld een baggervet motorblok), opspuiten en gelijk wassen is het devies.
De oplossing is in de meeste gevallen redelijk eenvoudig. Polijsten met een fijne korrel is genoeg om de lak weer in de originele kleur te herstellen en de glans te verbeteren. Zeer sterk verkleurde auto's zijn vaker langer blootgesteld aan UV-verkleuring.
Ook ontsmettingsalcohol is een nuttig middel voor het verwijderen van autolak vlekken. Hiervoor moet u de alcohol aanbrengen op de vlek en inwrijven met een oude tandenborstel.
iClean raadt automobilisten aan om 1 keer per week de auto te wassen. Een grondige wasbeurt kan 1 á 2 keer per maand. Ook wordt aangeraden om een wasstraat te gebruiken. Vaak is zo'n bezoekje inclusief een beschermende laag autowax en dat zal zeker van pas komen in de wintermaanden.
Brandstof. Brandstoffen, zoals benzine, motorolie, remvloeistof en diesel, kunnen schade aan de lak veroorzaken. Wanneer de lak van uw auto in aanraking komt met brandstoffen, dan kan de lak los gaan laten. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat u een beetje brandstof op de lak van uw auto morst.
Als je lak er bijvoorbeeld dof uitziet en slechts lichte waskrassen heeft, kan polijsten misschien al een goede oplossing zijn. Iets complexere lakschades kunnen meestal plaatselijk hersteld worden door spotrepair. Bij grotere lakschades, zal het beschadigde onderdeel opnieuw gespoten kunnen worden.
Gelukkig heeft gezonde vogelpoep over het algemeen wel een neutrale geur, tenzij je de pech hebt dat er een roofvogel na een all-you-can-eat vleesbuffet op je kop kakt.
Zelfs als u heel intensief contact hebt met vogels, is de kans nog heel erg klein. Waar men wel bang voor is, is dat het normale griepvirus dat voor mensen heel besmettelijk is, zich zou mengen met het vogelgriepvirus, waardoor het vogelgriepvirus besmettelijker zou worden voor mensen.
Zeven op de tien duiven bleken de Campylobacter jejuni-bacterie met zich mee te dragen, terwijl meer dan de helft was besmet met de bacterie Chlamydophila psittaci. De eerste bacterie is één van de belangrijkste oorzaken voor acute diarree, de tweede kan na overdracht op mensen leiden tot griep en longontsteking.
Als u besluit de auto door een specialist te laten polijsten, dan zullen de kosten vanaf ongeveer €99,- beginnen voor het polijsten van zeer kleine schades oplopend tot een paar honderd euro voor grote of meerdere schades. Natuurlijk is dit per schadehersteller anders.
De beste methode om kleine krasjes uit de autolak te halen is tandpasta. Doe een beetje tandpasta op een doekje en wrijf licht over de kras. Poets het daarna uit en herhaal de methode. Let op, dit werkt alleen bij oppervlakkige krassen, niet als de kras door de lak is gegaan.
De lak moet een beetje vettig blijven en het polijstmiddel moet niet gaan poederen. Na vier banen moet je de plek afnemen met een microvezeldoek. Inspecteer of je tevreden bent met het resultaat. Zitten er nog krassen, dan kun je de plek prima nog een keer doen, of een iets grover middel gebruiken.
Er is te weinig contrast, waardoor de vogels het net niet zullen zien. Je kunt daarom beter kiezen voor een net met een fellere kleur. Denk bijvoorbeeld aan helder blauw, paars of geel. Deze kleuren bieden meer contrast met de ondergrond, waardoor de kans een stuk groter is dat de vogels het net nu wél kunnen zien.
De rotgans heel vaak. Ik schat in dat de torenvalk iets minder vaak poept. Een paar keer per uur vermoed ik. Stel dat het twee keer per uur is, dan hebben we het nog altijd over een veertig tot vijftig keer per dag.
Volgens het onderzoek doet een rode auto wat een rode lap doet met een stier. Maar liefst 18 procent van alle gebombardeerde auto's had een rode lakkleur. Blauw was ook erg in trek bij de vogels met 14 procent. Zwart volgt met 11 procent.