Verwarm de satésaus gedurende 2,5 min.op 900 Watt. 3. Roer de satésaus goed door.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Je kan de saté en saus opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 8-10 minuten. Opbakken in een droge koekenpan op middelhoog vuur kan ook. De pentol en pindasaus kunnen eventueel ook, afgedekt met magnetronfolie in ca. 6-8 minuten op 600 Watt in de magnetron.
Magnetron: Niet aanbevolen !!! Open het zakje en doe de inhoud op een bord of in een kom.
Doe inhoud van het bakje in een pan; met ca. 4 eetlepels water ca. 7 min. op middelmatige stand verwarmen.
De prikkers
Omdat ze nogal droog kunnen zijn en daardoor snel splinters geven, raden we je aan ze van tevoren (minstens een uur) in een bak met water te leggen. Daarnaast voorkom je hiermee dat de stokjes vlam vatten (ook niet geheel onbelangrijk).
Kipsaté van de BBQ
Voor het beste resultaat marineer je namelijk de kip minimaal 1 dag van te voren. Dan kunnen de smaken goed intrekken en krijg je simpelweg het beste resultaat.
Sommige materialen mogen niet in de magnetron worden gebruikt: Porselein en keramiek. Deze materialen zijn niet hittebestendig genoeg. Papier, textiel en hout.
Ook dingen als aluminiumfolie, zilver, plastic en het materiaal waar veel van je afhaalmaaltijden in verpakt zitten, kun je beter niet in de magnetron stoppen. Uit dat laatste (vaak van piepschuim) kunnen in de magnetron plastic moleculen ontsnappen en in je eten terechtkomen.
Een plastic bakje dat geschikt is om te verwarmen heeft meestal de tekst 'microwave-safe' onderop staan. Het is ook te herkennen aan een vierkant icoon met golflijntjes. Niet alle plastic bakjes worden echter getest, waardoor je niet altijd zeker weet of een bakje veilig is om eten in te verwarmen.
Onze pindasaus is licht zoet van smaak. Je kunt de saus opwarmen in de magnetron.
Gekocht satesaus kan langer bewaard worden omdat er vaak middelen zijn toegevoegd om het bederven tegen te gaan. Kijk op de verpakking voor de juiste datum. In de vriezer kun je de saus tot wel 6 maanden bewaren.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Serveer de gado gado op kamertemperatuur. De pindasaus, aardappels en longtong kunnen beide prima in de magnetron, afgedekt met magnetronfolie, in ca. 2-4 minuten op 600 Watt. Roer halverwege en voor het serveren de pindasaus nog even goed door.
Doe het eten in een (voor de magnetron geschikt) bakje en dek dit af met magnetronfolie, prik met een vork een paar gaatjes in de folie. Zet het bakje in de magnetron en laat dit op vol vermogen 5 minuten opwarmen.
Verwarm de babi pangang en de nasi afgedekt met een ovenbestendig bord, of aluminiumfolie 15-20 minuten (1 persoon) tot 25-30 minuten (2 of meer personen). Serveer met de ingemaakte komkommer (koud). Plastic bakjes kunnen niet in de oven, schep over in ovenschaal.
Of toch maar in de oven? Verwarm de oven voor op 150°, haal de kip uit de zak en gebruik vervolgens een ovenschotel. Plaats de kip in de oven gedurende 15 minuten.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
Wist u dat brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten? Bij het ontdooien in de magnetron het brood in de plastic zak laten zitten, om sterke uitdroging te voorkomen. Zorg er tevens voor dat het brood niet opgewarmd word.
Als de warmte niet goed weg kan door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters en haarföhns. Alle apparaten zijn veiliger als u ze schoonhoudt. Maar pas op, water kan kortsluiting veroorzaken.
Een magnetron warmt jouw maaltijd op met elektromagnetische golven. Deze golven creëren een elektrisch veld dat constant beweegt. Dit zorgt voor wrijving tussen moleculen en voilà, je hebt warmte. Wanneer je een metalen vork in de magnetron legt, ontstaan er vonken en daardoor brandgevaar.
Aluminiumfolie. Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan.
Met 1 kilo kipfilet kun je circa 32-35 stokjes (4 per persoon bij 8 personen) maken. Als bijgerecht bij nasi goreng bijvoorbeeld is dat voldoende. Als hoofdgerecht met stokbrood, lontong, gebakken uitjes, atjar tjampoer e.d. zou ik er zo`n 8 tot 10 per persoon serveren.
Rijg aan elke stokje om en om een stukje kipfilet en een stukje hamlap. Ongeveer 4 à 5 stukjes per stokje. Het allerlekkerst is het om de stokjes te roosteren op de barbecue of grill.