Zet uw voedseldroger aan, op 35 graden en droog de salie gedurende 12 uur. Laat de salieblaadjes afkoelen en bewaar de gedroogde salie in een schone pot. De salieblaadjes bevatten rijkelijk etherische olie, waaronder kamfer, looi- en bitterstoffen en het slijmoplossende saponine.
Bewaren. Bewaar salie op een donkere plaats in water of in plastic verpakt in de koelkast. Daar is het enkele dagen houdbaar. Je kunt een salieplant in een pot of in de volle grond zetten.
Gedroogde salie is nog sterker van smaak dan verse. Het helpt bij de vertering van bijvoorbeeld vet vlees. Het kruid wordt gebruikt in vulling voor gevogelte, lams- en varkensvlees, salades, soepen en eiergerechten. In de Amerikaanse keuken snippert men het door de aardappelpuree.
Spreid op een stuk keukenpapier een paar takjes verse kruiden uit (goed opletten dat ze elkaar niet raken) en leg daaroverheen een tweede velletje keukenpapier. Laat ze vervolgens drie minuten drogen in de magnetron op 600 Watt. Stop de gedroogde kruiden daarna in een potje en je kunt ze meteen gebruiken!
Knip de blaadjes af en was deze in de gootsteen met koud water. Gebruik een slacentrifuge om de salieblaadjes te drogen. Zet uw voedseldroger aan, op 35 graden en droog de salie gedurende 12 uur. Laat de salieblaadjes afkoelen en bewaar de gedroogde salie in een schone pot.
Salie Oogsten
Oogsten kan je de hele zomer van juni tot september. Heb je maar enkele blaadjes nodig dan kan je die voorzichtig van de plant trekken. Terwijl je bezig bent kan je ook even uitkijken naar dorre of vergeelde blaadjes. Deze mag je ook verwijderen.
Salie kan ingezet worden tegen klachten van de luchtweg. Het is desinfecterend en ontstekingsremmend. Denk aan klachten als verkoudheid, amandelontsteking, keelontsteking, maar ook bloedend tandvlees en aften (als thee of als theewater om te gorgelen). Verder werkt salie ook kalmerend en versterkend.
Salieblaadjes zijn zacht lichtgroen en voelen als fluweel. De achterkant van de blaadjes is bedekt door kleine zachte haartjes, die het een witte gloed geven. Je kunt salie in principe rauw eten, maar het kan wat taai en bitter smaken.
Saliethee heeft een geneeskrachtige werking op het lichaam. Salie bevat namelijk heel veel antioxidanten en is rijk aan vitamine A, K, B6 en calcium en ijzer. Een kop saliethee geeft dan ook een boost aan je lever en het lymfesysteem. Ook de luchtwegen zijn blij met saliethee.
Alles over salie branden
De salie werd gezien als heilig kruid, zou spirituele krachten hebben en ruimtes kunnen ontdoen van negatieve energie en geesten.
Verse salie kun je nog 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren, maar niet in een gesloten plastic zak. Dus uit het plastic halen. Ingevroren salie kun je ongeveer twaalf maanden in de vriezer bewaren.
Salie is heel lekker in tal van gerechten. Je kunt de blaadjes meekoken of meebakken. Italiaanser eten dan pasta met 'burro e salvia' (boter en salie) kan bijna niet. Deze salie helpt goed tegen vermoeidheid.
Twee kopjes salie thee per dag zijn al voldoende om te merken wat salie met je lichaam doet. Rustgevende saliethee is bij ons als losse thee te koop, en je hebt het heel snel in huis.
Kook het water en schenk in een grote kop. Voeg de honing, de gember en de salie toe en laat vier minuten trekken. Voor een extra kruidige thee laat je de gember en salie er gewoon in wanneer je hem drinkt. Voor een lichtere thee verwijder je dat na vier minuten.
Er is een onderzoek gedaan naar het effect van salie op opvliegers bij 71 vrouwen na de overgang. De ene groep kreeg dagelijks een supplement met 280 mg salie voor 8 weken en de andere groep kreeg een placebo (nepmedicijn). De vrouwen die salie kregen hadden na 8 weken minder last van opvliegers dan de placebogroep.
Salie bevat namelijk het stofje thujon. Als je daar gedurende een lange periode teveel van binnen krijgt, kan dit leiden tot hallucinaties en verslaving. Salie is niet geschikt bij zwangerschap of als je borstvoeding heeft. Het wordt ook afgeraden bij epilepsie, maagdarmzweren en hormoonafhankelijke kankersoorten.
Salie heeft vochtafdrijvende en antioxiderende eigenschappen. Dit betekent dat het kruid de ontgifting in het lichaam bevordert, de spijsvertering stimuleert en helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Twee tot drie koppen saliethee per dag kunnen je al helpen om af te vallen.
Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse.
Salie-extract is nuttig voor de huid vanwege de anti-oxiderende werking. Vanwege de anti-bacteriële eigenschap worden producten met salie toegepast bij zweertjes, eczeem en acne. Daarnaast wordt het toegepast in (natuur)cosmetica om de vermeende talgregulerende en adstringerende (porie vernauwende) werking.
De vroege lente is een goed moment om salie te snoeien. Als de bladeren vóór de winter worden gesnoeid, kan de plant moeite hebben om de wintertijd door te komen. In februari kunnen de scheuten worden teruggebracht tot ongeveer 5 cm.
Nog minder bekend is dat je de bloemen van de struik kunt eten. En als je het aandurft om die een keer als ingrediënt ergens voor te gebruiken: je mag kiezen uit de eetbare salie bloem met een fruitige smaak of een iets meer kruidige variant. Eten mag (en kan), maar het is ook een echte aandachttrekker op het bord.
Het kruid houdt van veel zon, dus mag de grond best af en toe een beetje uitdrogen. Salie is een meerjarige plant, maar voor de beste oogst moet je toch om de twee jaar opnieuw zaaien.
Deze eenjarige plant verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren Verdraagt vrij veel droogte en is mede daardoor zeer geschikt om te gebruiken in potten en bloembakken.
De meeste soorten salie kunnen buiten prima overwinteren, maar voorkom dat hun wortels langdurig nat komen te staan. Dan sterven de planten af. Strooi aan het begin en einde van de zomer een paar handjes beendermeel of mestkorrels om de salieplant en werk dit voorzichtig in de grond. Salie leeft vaak niet zo lang.