In de eerste weken na de operatie kan de schouder pijnlijk zijn, daarna zal de pijn duidelijk minder worden. Deze pijn wordt deels veroorzaakt door de zwelling die optreedt na de operatie. De zwelling kan enkele maanden duren. Tegen de pijn krijgt u pijnstillers die u kunt afbouwen zodra de pijn afneemt.
Bewegen, oefenen en rust
Bewegen en oefenen zijn belangrijk om geen stijve schouder te krijgen. Er zijn echter beschermende maatregelen in de eerste 4-6 weken na de operatie. Na een anatomische schouderprothese moet u 4 weken lang dag en nacht een mitella dragen. U mag wel bepaalde oefeningen in de mitella doen.
U kunt de pijnmedicatie afbouwen en zo mogelijk stoppen als u zonder pijn alle oefeningen kunt uitvoeren en de pijn u niet uit uw slaap houdt. Doe dit in overleg met uw behandelend fysiotherapeut of huisarts. De pijn kan soms enkele weken tot maanden aanhouden, maar zal dan geleidelijk afnemen.
De eerste vier tot zes weken na de operatie heeft de schouder rust nodig en moet u dag en nacht een sling gebruiken. U verwijdert deze alleen bij zelfverzorging en tijdens het oefenen.
U kunt uw elleboog en schouder ondersteunen door kussens, zodat uw schouder niet naar achteren zakt. Als u niet goed plat op uw rug kunt liggen, kunt u eventueel uw rug stutten met kussens, zodat u in een halfzittende houding gaat slapen. Er zit verband (witte pleister) op de wond en uw arm zit in een immobilizer.
Een oplossing kan zijn om voor het slapen gaan de schouders en nek los te maken door middel van massage of ontspanning te vinden door het toepassen van warmte op de verkrampte spieren. Ontspannen naar bed gaan, zowel mentaal als fysiek, zal de nachtrust fel verbeteren.
Tabletten tegen de pijn
Ondanks het gebruik van de pomp kan het operatiegebied toch nog wat pijnlijk zijn. Daarom krijgt u na de operatie in overleg met de anesthesioloog een recept voor pijnstillende tabletten mee naar thuis, daarnaast neemt u 4x per dag 1000mg paracetamol in.
Je hebt hiervoor een verwijzing nodig van een arts, zoals je huisarts. De basisverzekering dekt dan op grond van medische noodzaak maximaal 12 maanden lang fysiotherapie, maar alleen voor zover dit medisch noodzakelijk is. Verder belangrijk: De eerste 20 behandelingen fysiotherapie dien je zelf te betalen.
De eerste zes weken na de operatie mag je geen auto rijden. Over het algemeen moet een aantal weken na de operatie een mitella, sling of immobilizer gebruikt worden. Overleg met je arts hoeveel weken dit nodig is en of deze ook 's nachts moet dragen.
Bij een ontsteking of spierscheur door langdurig verkeerd gebruik of overbelasting van de schouder is het enkel aangewezen om je schouder tijdelijk te laten rusten als ook kleine bewegingen zeer pijnlijk zijn. Maar probeer dan toch een paar keer per dag je arm in meerdere richtingen te bewegen.
Ervaringen na een schouderprothese
De ervaringen bij patiënten met een schouderprothese zijn in het algemeen goed. De pijnklachten verminderen sterk of zijn zelfs helemaal verdwenen. Het uiteindelijke herstel is deels afhankelijk van het type schouderprothese. Daarover straks meer.
Over het algemeen draagt u na de operatie de eerste 6 weken een (anti-rotatie)sling. U mag uw arm geleidelijk aan actief bewegen onder begeleiding van de fysiotherapeut. Na 6 weken mag u op geleide van pijnklachten weer de volledige functie opbouwen.
Levensduur. Een schouderprothese gaat ongeveer 10 jaar mee. Na 15 jaar heeft 74% van de geopereerde mensen zijn eerste prothese nog. Problemen ontstaan vaak na ongeveer 7 jaar.
Een schouderprothese weegt, afhankelijk van het type, tussen de 250 en 400 gram. U merkt daar overigens niets van. Als u slank bent of meerdere protheses heeft, kan het zijn dat het poortje gaat piepen vanwege uw schouderprothese.
De reversed prothese of omgekeerde schouderprothese is een oplossing voor hen die een versleten schouder hebben waarbij de rotator cuff heel zwaar en onomkeerbaar beschadigd is. Daardoor beweegt de schouder abnormaal in zijn gewricht en krijgt men secundair kraakbeen beschadiging.
De wond mag de eerste zeven dagen niet doorweekt raken. U mag daarom de eerste week niet baden of zwemmen. Wel mag u vanaf de tweede dag na de operatie kort douchen. Na zeven dagen mag u weer gewoon douchen.
Moe. Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.
Het CBR. Het CBR kan beoordelen of je rijgeschikt bent op basis van de Eigen Verklaring. Misschien ken je deze nog wel van toen je rijexamen moest doen. De Eigen Verklaring is een formulier met een aantal vragen over je gezondheid.
Voor mensen met een laag inkomen zijn er verschillende regelingen die tot gratis of goedkopere fysiotherapie kunnen leiden. Dit kan vanuit de overheid of de gemeente geregeld zijn. Zorgtoeslag is een financiële vergoeding van de overheid voor kosten die je maakt voor je zorgverzekering.
U mag de eerste 6 weken niet zwaar duwen of tillen. Begin direct na de operatie met slinger- en schuifoefeningen (zie afbeelding 2 en 3). sporten. De eerste 6 weken moet u dag en nacht de sling dragen.
Na het opstellen van de doelen, starten het revalideren. Hoelang de revalidatie duurt is afhankelijk van uw hulpvraag en van het soort operatie die u ondergaan heeft. De revalidatie kan daardoor gemiddeld zes weken tot een jaar duren. Tussentijds zal er regelmatig met u geëvalueerd worden.
Pijn na een operatie is meestal beperkt in duur en zal na een aantal dagen verdwijnen. In een aantal gevallen kan pijn na een operatie aanleiding geven tot chronische of blijvende pijnklachten.
De meeste patiënten krijgen na de operatie op vaste tijden pijnstillers voorgeschreven. Meestal een combinatie van paracetamol en de ontstekingsremmer etoricoxib. Het is belangrijk dat u deze inneemt, ook als u geen pijn heeft. Soms wordt ook gabapentine toegevoegd om evt.
Het is normaal dat de wond nog enige tijd gevoelig of pijnlijk blijft. Sporten wordt afgeraden zeker totdat de wond volledig genezen is. Meestal duurt dit 2 - 3 weken. Bij grote ingrepen kan het verstandig zijn hier langer mee te wachten, bespreek dit met uw behandelend arts.