Koel de jus ook goed af voordat je het in de koelkast zet. In de koelkast < 4°c, 3 tot max 4 dagen houdbaar. Nog beter is het om de jus in te vriezen, dan kun je het nog langer bewaren.
We raden u normaal aan om uw vlees in het koelste gedeelte van uw koelkast te plaatsen (tussen 0 en 4 °C). Zelfs als het vacuüm wordt bewaard zal vlees na maximum 14 dagen niet meer eetbaar zijn. Wij raden u aan om het vlees maximum 10 dagen te bewaren.
Bereid vlees is nog twee dagen houdbaar in de koelkast. Bewaar het in een goed afgesloten verpakking of bakje. Ontdooi ingevroren vlees in de koelkast, afgedekt op een bord of schaal.
In de koeling bij 4°C zijn de gehaktballen in jus ongeopend 5 dagen houdbaar na aankoop. In de vriezer bij -18 °C zijn de gehaktballen in jus maximaal 1 maand houdbaar na aankoop/ontvangst. Zorg dat u het vlees meteen na aankoop/ontvangst invriest.
Overige soepen: opwarmen in de magnetron, om de dertig seconden roeren. Gebakken aardappel: opwarmen in de magnetron. Aardappelpuree: opwarmen in de magnetron, om de dertig seconden roeren. Jus: opwarmen met een beetje water in de pan, af en toe roeren.
Als je versgeperst sap wilt bewaren zonder het in te vriezen, kun je het drie dagen in de koelkast bewaren. Als je je sap invriest kan het tussen de 12 en 16 maanden worden bewaard.
Een diepgevroren afgewerkt product is tot drie maanden houdbaar in de vriezer. In de koelkast is een stoofpot tot een week houdbaar. Zorg er steeds voor dat de verpakking goed is afgesloten.
Een restje jus of gestold vet mag bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), eventueel opgedept met keukenpapier of verpakt in een krantenpagina.
Vlees bewaar je best op de koudste plaats in de koelkast. Vlees in porties gesneden is 2 dagen houdbaar in de koelkast (2 tot 5°C). Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken.Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren.Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Hoe lang je eten bewaart in de koelkast is afhankelijk van de temperatuur van de koelkast. Bij 7 graden in de koelkast bewaar je eten ongeveer 2 dagen. Is je koelkast 4 graden?Dan kun je eten 3 dagen in de koelkast bewaren.
Tip: Restjes jus invriezen kan prima in een ijsblokjesvorm, de blokjes daarna bewaren in een diepvriesdoos of plastic zakje.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Tips voor houdbaarheid
Hoe lang is geopende kippensaus houdbaar in de koelkast? Kippensaus die continu gekoeld is, blijft ongeveer 3 tot 5 dagen houdbaar.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Jus bewaren
Is er jus over? Bewaar dit in een afgesloten bakje in de koelkast, dit kan tot twee a drie dagen. Verwarm het hierna weer in een pannetje. Smullen!
Een nog niet gebakken gehaktbal kun je maximaal twee dagen inde koelkast bewaren, maar dan wel goed afgedekt, bij voorkeur in een bakje met deksel. Beter is het om de bal gehakt meteen te braden, en rauw niet lang te bewaren. Een gebraden gehaktbal kun je ook twee dagen in de koelkast bewaren, ook weer goed afgedekt.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Een kliekje dat al eerder is opgewarmd laten afkoelen en vervolgens nog een keer verhitten kan risico's met zich meebrengen.
Je kunt je jus ook gewoon bewaren in de vriezer. Daar heb ik een hele handige oplossing voor gevonden; een ijsblokjesvorm!
In de koelkast
Bereid varkensvlees binnen 2 dagen na aankoop. Bereid kalfsvlees liefst binnen 2 dagen na aankoop. Rundvlees kun je hooguit 4 dagen in de koelkast bewaren. Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 à 4 dagen goed.
Tip: maak je stoofvlees een dag van te voren en verwarm hem de volgende weer langzaam op. Dit is niet alleen lekkerder voor de smaak maar je vlees in dan ook echt botermals. -Vlees stoven is geen haastklus, hoe langer het vlees kan stoven hoe malser het vlees wordt.
Boeuf bourguignon kun je, na maximaal 2 uur afkoelen, 2 dagen bewaren in de koelkast. Een handig gerecht dus om van tevoren te maken! Liever invriezen? Verdeel het stoofvlees eventueel in porties en bewaar het tot 3 maanden in de vriezer.
Drie dagen bewaren kan best
En alle vitamine C vervliegt ook niet als je het sinaasappelsap vervolgens even laat staan. Want ook daar heeft de natuur wat op gevonden: het zuur uit (citrus)fruit beschermt vitamine C tegen afbraak. En die bescherming werkt ook door nadat je het sinaasappelsap hebt geperst.
Ja, vers sap verliest voedingsstoffen zodra het aan de lucht wordt blootgesteld . De beste manier om dit proces te vertragen is door het sap in luchtdichte containers in de koelkast te bewaren. Hoewel het vitamine C-gehalte na verloop van tijd kan dalen, kan een goede opslag het grootste deel van de voedingswaarde van het sap behouden.