Het beste is om de ham eenmaal aangebroken in de koelkast te bewaren, desnoods apart plaats creëren in de koelkast. Het aangebroken gedeelte afdekken met een goede huishoudfolie, daarna is het afhankelijk van temperatuur en vochtigheidsgraad buiten de koelkast, en blijft zeker een maand goed, waarschijnlijk langer.
Hoelang blijft ham goed buiten de koelkast? Na aanbreken verpakking buiten de koeling, uitgaande van een temperatuur van 19 graden Celcius: 6 tot 8 uur. Na 2 uur begint het vlees te verkleuren, maar je kunt het dan nog wel eten.
In het algemeen kunnen uitgebeende en verpakte hammen 3 tot 6 maanden worden bewaard. Verpakte plakjes serranoham zijn doorgaans dan weer langer houdbaar. Vers gesneden plakjes moeten dan weer worden bewaard zoals hierboven beschreven en binnen de 2 tot 3 dagen worden verbruikt.
Nooit in een koeling/koelkast en niet in vochtige ruimten zoals bijv. een garage, schuur of kelder! Op deze wijze kan de ham nog weken, vaak maandenlang bewaard worden. Eenmaal aangesneden kan de ham het beste bewaard worden op een niet al te vochtige, luchtige plaats op kamertemperatuur.
Houdbaarheid van vlees
Gekookte vleeswaren zoals boterhamworst, gebraden gehakt en leverworst (maar ook casselerrib, ham en kipfilet) blijven 4 dagen goed na openen. In de vriezer kun je ze 3 maanden bewaren. Fricandeau en rosbief kun je beter binnen 2 dagen na openen consumeren.
Bewaar op een droge koele plaats. Ideale bewaartemperatuur: 10-20ºC. Bewaar nooit in de koelkast! Dek het vlees af met lapjes vet van de ham zelf.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd en plakkerig. Eet geen vleeswaren die er raar uitzien of niet goed ruiken.
Deze ham wordt gemaakt in Spanje en het vlees komt van varkens uit de Spaanse bergen of van speciale varkens van het Spaanse platteland. Serranoham wordt in een bad met kruiden gelegd en is zouter van smaak dan parmaham. Deze hammen in een recept vervangen door gewone rauwe ham is niet altijd mogelijk.
Parmaham is rauwe ham. In rauwe vleeswaren kan de Toxoplasma gondii voorkomen. Dat is een parasiet die een toxoplasmose infectie kan veroorzaken. Zo'n infectie kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje.
Heb je een groot stuk ham gekocht, dan kun je het best in een handdoek wikkelen. Daarna leg je de ham met de zwoerdzijde op een houten plank. Wanneer je de ham zo in de koelkast of op een koele, droge plaats bewaart, blijft hij enkele weken houdbaar.
Gerookte / rauwe ham wordt gemaakt van een uitgebeende ham. Deze wordt gezouten, gedroogd en gerookt waar hij zijn karakteristieke smaak aan te danken heeft. Het roken gebeurt boven een bedje van eiken en beuken houtsnippers in onze ouderwetse rookschouw, en dit proeft u.
De beste keuze is doorgaans rauwe ham… Rauwe ham moet niet worden gezien als “een plakje dood dier” dat volledig onbereid wordt gegeten (wat bij rauwe vis soms wel het geval is). Rauwe ham is namelijk “rauw” in de zin van 'ongekookt', 'niet gebakken of gebraden', 'niet gegrild of geroosterd' en 'niet gestoomd'.
Laat Vleeswaren nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Laat gekoelde producten zoals melk, vlees(waren) en boter in ieder geval niet langer dan een half uur buiten de koelkast staan. De houdbaarheid van melk die een uur buiten de koelkast heeft gestaan, is met een dag verkort. - Controleer regelmatig de temperatuur van uw koelkast (moet tussen 1 en 5°C zijn).
Hele hammen hoeven niet ontzettend duur te zijn. U koopt deze hele ham die maar liefst 7,5 kilo weegt voor maar €199,95. Daarvoor heeft u een absolute top kwaliteit ham in huis!
Verschil met andere gerijpte hammen: de Spaanse serranoham is de gezondste. Zowel de “Bayonne ham” als de Prosciutto di Parma en San Daniele staan langer en overvloediger in contact met zout, een bron van nitrieten. Bij serranoham duurt dit contact hoogstens 15 dagen terwijl dit bij andere hammen tot 30 dagen kan zijn.
San Daniele komt ook uit Italië en lijkt op de Parmaham, alleen wordt deze langer (minstens 18 maanden) en met minder zout gerijpt. Hierdoor is de ham zachter, zoeter en minder zout van smaak. San Daniele is hierdoor de perfecte ham om zo te eten.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Verse paté kan je in principe tot vijf dagen bewaren. Bewaar hem best de koudste plek in de koelkast, wat doorgaand goed achterin net boven de groentelade is. Wanneer je de paté afdekt met een dun laagje gesmolten vet ben je er zeker van dat er geen lucht aankan en dat de paté dus beter bewaart.
Serranoham is rauwe ham. Tijdens de zwangerschap kun je beter geen rauwe vleeswaren eten. Je denkt waarschijnlijk meteen aan vleeswaren zoals filet Americain. Dat klopt, maar het geldt dus ook voor alle andere rauwe vleeswaren, zoals salami en chorizo.
Ham kun je doorgaans drie maanden in de vriezer bewaren. Hier maakt het niet uit of het blokjes zijn, pakken, of een hele ham. Ook gebakken ham kan nog drie maanden in de vriezer bewaard worden. Ham als vleeswaren, kun je doorgaans 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren.
Jamón Serrano (ookwel Serrano ham) komt het meeste voor en zorgt voor zo'n 90% van de productie van de gerookte ham in Spanje. De Jamón Serrano is afkomstig van gewone witte varkens (cerdo blanco) die worden gevoed met graan en maïs. Oorspronkelijk is de serranoham afkomstig uit de bergachtige regio Andalusië.