Sole van Keltisch zeezout is een heel krachtig water. Drink de sole het liefst op nuchtere maag om zo de spijsvertering een natuurlijke 'boost' te geven. Het potje met sole kun je weken goed bewaren in de koelkast.
Een sole bewaar je het beste donker in een keukenkastje. Altijd even schudden voor gebruik (de mineralen worden dan weer gelijkmatig over de vloeistof verdeeld) Ververs de sole als geheel elke 3 maanden. Bij hoge bloeddruk kun je beter de sole overslaan en de mineralen uit groenten halen.
Hoe lang kun je Keltisch zout bewaren? Oneindig! De bedoeling is dat je het buiten het zonlicht legt op een koele en donkere plaats. Kan ook in de koelkast.
Hoe vaak drink je Sole? Vul een groot glas met koud water. Voeg een theelepel Sole toe en meng met een lepeltje. Eén glas per dag is voldoende.
Hoe lang kun je Keltisch zeezout bewaren? Oneindig! Mits op een koele en donkere plaats bewaard. Het kan ook in de koelkast bewaard worden.
Houdbaarheid zout
Zout, net als suiker, blijft eigenlijk onbeperkt goed. Wel kan de structuur veranderen doordat het begint te klonteren. Dat noemen we niet bederven maar is een kwestie van ouder worden van het zout.
Keltisch zeezout heeft veel gezonde eigenschappen
Het bevat een heel belangrijk mineraal, magnesium (doordat het niet gewassen wordt), welke je bloeddruk laag houdt. Het stimuleert de productie van je maagzuur. Maagzuur is essentieel voor een goede spijsvertering. Door Keltisch zeezout neem je vitamines beter op.
Het geeft je langdurige energie door de vele mineralen en spoorelementen. Dit maakt water met sole is een hele goede vervanging voor koffie. Het verbeterd je gezondheid en vitaliteit door de aanvulling op je mineraalhuishouding. Ziekte wordt vaak veroorzaakt door mineralen tekort waardoor verzuring optreed.
Waarom zou je in hemelsnaam sole drinken? De belangrijkste reden: gezond. Sole bevat 84 mineralen waaronder magnesium, calcium, fosfor, kalium en uiteraard natrium en chloride. Daarnaast bevat sole alle spoorelementen, waaronder ijzer en zink.
Wat ik wel heb kunnen vinden is dat zout water op bepaalde huidaandoeningen een positieve werking heeft (zoals psoriasis). Zout kan de waterhoudende capaciteit van de huid verhogen; het zoute water zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag (stratum corneum) niet teveel water verliest.
Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.
Het is een voedselveiligheidsgarantie. Nijenhuis: "Maar wat veel mensen niet weten is dat 'tenminste houdbaar tot' een kwaliteitsgarantie van de fabrikant is. Als je het voor die datum eet, is het in ieder geval nog lekker. Maar bij de meeste producten is het volstrekt niet gevaarlijk om het na die datum nog te eten."
Zout kan op een droge en koele plaats in een luchtdichte verpakking, mits niet vervuild, onbeperkt bewaard worden. Omdat Zout vocht aantrekt kan een aangebroken verpakking met Zout vochtig worden. Bewaar daarom Zout luchtdicht op een droge en koele plaats. Zout met jodium kan een wat gelige kleur krijgen.
Fabel: 'gezond' zout is niet schadelijk
Het gaat om producten met namen als zeezout, Himalayazout en Keltisch zout. Voor het effect op je gezondheid maakt het niet uit waar het zout vandaan komt of hoe het is bewerkt. Te veel van deze zoutproducten is dus net zo schadelijk.
Keltisch zeezout is de winnaar!
Zeezout is altijd beter dan keukenzout omdat daar meer mineralen in aanwezig zijn. Maar als je het allerbeste wil, is Keltisch zeezout de onbetwiste winnaar.
Keltisch zeezout is een speciaal soort zout, dat 30% natrium, 59% chloride, 7% vocht waaronder veel magnesium en 0,2% kalium, bevat. Het resterende deel 4% bestaat uit andere mineralen en spoorelementen.
Zeewater bevat diverse zouten in opgeloste toestand en is daarmee ongeschikt als drinkwater. Het zoutgehalte of saliniteit wordt in promilles (‰) uitgedrukt. In 1 liter zeewater komen gemiddeld de volgende hoeveelheden zouten voor: 24 gram natriumchloride (NaCl)
Voor je gezondheid zijn zoutsoorten als Himalayazout of Keltisch zeezout niet beter of slechter dan gewoon keukenzout. Deze zoutsoorten bevatten soms wat mineralen, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het weinig met je gezondheid doet. Het is zeker geen reden om meer zout te gaan eten.
Dit vochtig Keltisch zeezout uit de Franse Guerande is het meest natuurlijke zeezout dat je kan vinden. Het ondergaat geen enkele bewerking. Het is ongewassen, ongeraffineerd en volledig vrij van additieven. Hierdoor behoudt Keltisch zeezout haar complexe, volle smaak en natuurlijke vochtigheid.
Vul een glazen (jam)pot voor 1/3e met Keltisch zout en 2/3e met water. Dit mengsel goed schudden, als er een dun zoutlaagje op de bodem verschijnt wil dit zeggen dat het water is verzadigd van de zout. De sole kun je gebruiken door dagelijks 1 a 2 theelepels van de zoutoplossing aan een glas water toe te voegen.
Voeg 3 á 4 gram zout toe per liter water; dit is 3 á 4 kg per 1000 liter.
Himalaya zout is gezonder dan normaal tafelzout, door de hoeveelheid sporenelementen en mineralen die himalayazout bevat, bijvoorbeeld calcium, kalium, magnesium, zwavel, zink en ijzer. Dat betekent dat je veel minder zout nodig hebt voor een zoute smaak dan bij geraffineerd tafelzout.
Veel mensen denken dat zeezout gezonder is dan keukenzout, maar dat is niet waar. Beide zoutsoorten bevatten ongeveer evenveel natrium. Te veel natrium binnenkrijgen is ongezond.
Himalayazout is een natuurzout en bevat heel wat mineralen, in tegenstelling tot tafelzout, wat geraffineerd is. Dat betekent dat vrijwel alle mineralen verwijderd zijn. Sterker nog: tafelzout onttrekt net natuurlijke mineralen uit je lichaam. Alleen al om die reden is himalayazout dus overduidelijk gezonder.
Keltisch zeezout is zeer mineraalrijk. En dat proef je! Ons Keltisch zeezout is mineraalrijk, ongeraffineerd en en licht vochtig. Dit zout heeft grote grijze kristallen en omdat het een vochtige samenstelling heeft is het ongeschikt om met een zoutmolen te malen.