Hoe lang ontbindende voorwaarden precies duren, is afhankelijk van wat er is afgesproken in de koopovereenkomst. Vaak wordt er bij de ontbindende voorwaarde 'voorbehoud van financiering' een termijn afgesproken van tussen de zes tot acht weken.
Wat gebeurt er als de ontbindende voorwaarden verlopen? Voor iedere ontbindende voorwaarde is een termijn afgesproken in de koopovereenkomst. Als die termijn is verstreken kan er op grond van die ontbindende voorwaarde niet meer van de koop af worden gezien.
Wanneer de financiering binnen de termijn niet rond komt, kan het zo zijn dat de koper een beroep doet op de ontbindende voorwaarde en de koop ontbindt. Hij kan dan zonder een boete onder de koopovereenkomst uit. En jij als verkoper staat dan met lege handen en zal je huis opnieuw moeten gaan verkopen.
Tenminste, als de verkoper instemt met het verzoek tot verlenging. Per keer dient dat afgesproken te worden. U kunt het verlengen van ontbindende voorwaarden niet eenzijdig afdwingen. De gangbare praktijk is dat een verkoper meestal na twee verzoeken aan zijn taks zit.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2021 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen. Soms komt een tweede verzoek tot verlenging ook voor. Dan is het wellicht nodig om kritisch door te vragen.
Wil je later terugkomen op je bod, dan kan de verkoper een schadevergoeding eisen. Breng je schriftelijk of via elektronische weg een bod uit, dan kan je best aangeven hoeveel tijd de verkoper heeft om erop in te gaan.
Redenen afwijzing hypotheekaanvraag door de geldverstrekker:
Je hebt meerdere woningen op je naam staan. Je gaat scheiden, maar je hebt nog geen echtscheidingsconvenant. Je bent korter dan 3 jaar zelfstandig. Je hebt een woning met verlies verkocht en wilt nu met restschuld een andere woning kopen.
Het kan voorkomen dat de verkopende partij de ontbindende voorwaarden niet wil of kan verlengen door afspraken die zij gemaakt hebben. In dat geval kan je onder de koop uitkomen door middel van een afwijzingsbrief van de geldverstrekker. Een afwijzingsbrief krijg je niet zomaar.
Het financieringsvoorbehoud is de bekendste ontbindende voorwaarde. De koper moet de hypotheek dan nog regelen. Meestal geldt er een termijn van 6 tot 8 weken voor het regelen van de financiering door de koper. Lukt dat niet, dan kan hij op grond van het voorbehoud van financiering nog onder de koop uit.
Het is mogelijk de termijn van ontbindende voorwaarden te verlengen, bijvoorbeeld als het verkrijgen van de hypotheek langer duurt dan je had verwacht. Dit kan alleen als de verkoper hiermee akkoord gaat. Je hypotheekadviseur kan je adviseren of het nodig is de termijn te verlengen.
Het aanvragen van een hypotheek duurt gemiddeld tussen de 4 en 8 weken. Dit betreft de periode tussen het adviesgesprek met een hypotheekadviseur en het uiteindelijke akkoord van de geldverstrekker. Soms is een aanvraag in 1 week rond en soms duurt het wat langer, bijvoorbeeld bij een echtscheiding.
Toch kan de koper na het tekenen van het contract nog van de koop af: dankzij de wettelijke bedenktijd en ontbindende voorwaarden. Een koper heeft op grond van de wet een bedenktijd van drie dagen. Gedurende deze drie dagen kan de koper, zonder opgave van redenen, de koopovereenkomst ontbinden.
De koper kan om bepaalde redenen zonder meer afzien van de koop. Maar kan de overdracht van de woning niet doorgaan omdat hij bijvoorbeeld niet heeft betaald, dan kan de verkoper hem 'in gebreke stellen' en een boete opeisen.
Als de koper geen lening kan krijgen binnen een redelijke termijn, dan gaat de koop niet door en kunt u in principe ook geen schadevergoeding krijgen. Tenzij u kunt aantonen dat de koper niet de nodige inspanningen heeft geleverd om een woningkrediet te bekomen.
Maximaal 100% marktwaarde lenen
Ongeacht wat jij op inkomen kan lenen mag je nooit meer lenen dan 100% van de taxatiewaarde van het huis. Hoe hoger jij aan hypotheek neemt hoe meer kans op een afwijzing. Stel namelijk dat je € 40.000,- boven de taxatiewaarde hebt geboden dan zal je dat met eigen geld moeten ophoesten.
Gemiddeld duurt het proces zo'n zes tot acht weken, vanaf het moment dat je adviseur de daadwerkelijke aanvraag doet tot het tekenen van de hypotheekakte. Afhankelijk van je wensen en je situatie kan het sneller gaan of langer duren. Voor een snelle afhandeling is het verstandig goed voorbereid te zijn.
Wanneer je een huis 'onder bod' ziet staan, betekent dat er een mondelinge overeenkomst is gesloten, maar de koopakte nog niet officieel is ondertekend. Pas wanneer de officiële koopovereenkomst is getekend, en daarmee aan het zogenaamde schriftelijkheidsvereiste is voldaan, is het huis verkocht.
Huis verkocht onder voorbehoud
Verkocht onder voorbehoud betekent dat de koop nog niet definitief is, totdat aan bepaalde voorwaarden in het koopcontract is voldaan. Het huis is dus nog niet definitief van de huizenmarkt. Ja: je mag interesse tonen in het huis. Nee: je kan geen bod uitbrengen.
Een verkoper heeft dus alle vrijheid om de woning te laten zien aan potentiële kopers. Ook mag iedereen nog een bod uitbrengen als een woning 'onder bod' staat.
Termijn bankgarantie
De termijn staat in het koopcontract. In deze tijd moet de bankgarantie gesteld worden. Meestal regel je de bankgarantie binnen 2 weken.
Indien niet wordt voldaan aan de opschortende voorwaarde, komt er geen overeenkomst tot stand. Bij een ontbindende voorwaarde daarentegen komt de overeenkomst wel tot stand, maar wordt de overeenkomst van rechtswege ontbonden als aan de ontbindende voorwaarde wordt voldaan.
Werkgeversverklaring en intentieverklaring
Een van de belangrijkste onderdelen voor de hypotheek acceptatie is de werkgeversverklaring. Een werkgeversverklaring wordt afgegeven door je werkgever. Hier in wordt een toelichting gegeven op jouw inkomens- en arbeidssituatie.
Voor laaggeschoolde jongeren is het nog moeilijker. Hun salaris is vaak niet voldoende om een hypotheek af te sluiten. De gemiddelde koopprijs is momenteel 250.000, maar voor zo'n bedrag is het voor hen ingewikkeld om een hypotheek te krijgen. Onderzoeksbureau GFK heeft voor de Volksbank een onderzoek gedaan.
Doorlooptijd hypotheek: 13 tot 40 werkdagen
Helaas zijn er zoveel factoren die meespelen, dat het soms een stuk langer duurt. Zelf heb je hier ook een grote invloed op, omdat je documenten aanlevert voor je hypotheekaanvraag. Daarnaast ben je ook afhankelijk van anderen, zoals je werkgever en de taxateur.