De eerste reactie van de huid op UV A treedt echter al binnen een paar seconden op waardoor donker pigment (melanine) gevormd wordt dat na een uur meetbare hoeveelheden oplevert. UV A is goed voor ongeveer 95 procent van de ultraviolette straling op aarde.
Zonlicht stimuleert de aanmaak van melanine, het pigment, in je hele huid. Hoe meer melanine de huid aanmaakt, hoe meer de huid verkleurt. Op de plekken in je huid waar er sprake is van hyperpigmentatie heeft dat zonlicht maximaal effect.
Pigmentvlekken kunnen terugkomen onder invloed van bijvoorbeeld zonlicht. Het is daarom erg belangrijk om de huid met regelmaat goed in te smeren met zonverzorging. Smeren, smeren, smeren dus!
Melanine wordt aangemaakt in de pigmentcellen van de huid. Deze cellen noemen we melanocyten. Door UV-straling worden de melanocyten extra geactiveerd en maken deze meer melanine aan. Iedereen heeft dezelfde hoeveelheid melanocyten.
In sommige gevallen kan een opeenhoping van pigment, vaak aangeboren moedervlekken, veranderen in een melanoom, oftewel huidkanker. De kans dat dit komt bij normale pigmentvlekken is echter zeer klein. Pigmentvlekken veroorzaakt door de zon. Hieronder vallen ouderdomsvlekken en levervlekken.
Ga sporten in de zon. Bewegen in de zon zorgt ervoor dat alle kanten van je lichaam straling krijgen, dus je wordt mooi egaal bruin. Daarnaast zorgt het zweet op je lichaam ook voor extra weerkaatsing van de straling, dus je wordt iets sneller bruin.
Helaas waar: als je een lichte huid hebt, en niet snel verkleurt, word je niet binnen twee dagen bruin. Je kan alle zon gebruiken en daarom is het slim om zo vaak mogelijk wat zon te pakken. Ga bijvoorbeeld in je pauze even naar buiten en pak wat vaker de fiets.
Het is dus genetisch bepaald en je kan er daarom niet heel veel aan veranderen. Wat je wel kan doen is deze tips lezen om bruin worden te versnellen (en je uiteraard altijd goed insmeren!)
Hoe kan dit? Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Melanine is een biologisch pigment in de huid dat uit het aminozuur tyrosine wordt gevormd door melanocyten in een proces genaamd melanogenese. Melanocyten zijn cellen die in de kiemlaag van de huid liggen en worden aangemaakt in de basale laag van de opperhuid.
– Pigment behandelen met chemische peeling
Met een chemische peeling verjongen we de huid en verminderen we huidproblemen. Afhankelijk van het huidprobleem kiest de huidtherapeute een peeling. Elke peelingstof heeft namelijk zo zijn eigen uitwerking. Na de chemische peeling wordt de huid egaler, frisser en strakker.
Tot op heden is er geen behandeling die vitiligo volledig kan genezen. Wel kunnen sommige behandelingen er voor zorgen dat het pigment wat terugkomt, waardoor de plekken er beter uit gaan zien. Ook wordt verder verlies van pigment dan tegengegaan.
Bij vitiligo werken deze pigmentcellen niet goed meer. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk het eigen afweersysteem. Dit afweersysteem (immuunsysteem) verdedigt het lichaam onder andere tegen bacteriën. Veel ziekten (auto- immuunziekten) ontstaan door een (tijdelijke) fout van het afweersysteem.
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Je dokter kan topische crèmes, ultraviolet lichttherapie of orale medicatie aanbevelen om de huidskleur te helpen herstellen en de verspreiding van witte vlekken te stoppen. Huidtransplantaten zijn een ingrijpende, maar potentieel zeer effectieve manier voor het verwijderen van kleine stukjes witte huid.
Bij pigmentverlies, ook wel vitiligo genoemd, heeft u witte plekken op de huid. De kleur (het pigment) verdwijnt uit uw huid. Het verloop van de ziekte is niet goed te voorspellen. Vaak breiden de plekken zich langzaam uit.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer en mooier bruin als je goed smeert.
Het beste antwoord. Jazeker, maar ook rood want ultraviolet licht dringt iets door in water; dus ook onder water kan men verbranden.
Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen. Daardoor gaat de bruining sneller dan in een park. Tegelijkertijd wordt de kans op schade ook groter als je zont op een strand of op een bootje op het water.
De beste tijd om te zonnen is tussen 10 uur het 's morgens en 2 uur 's middags. Rond dit tijdstip zijn de zonnestralen het sterkste. Ook zal rond dit tijdstip de zon recht boven je schijnen, waardoor je hele lichaam wordt blootgesteld aan het zonlicht.
Blijf daarom bij voorkeur uit de zon en kies er liever voor om na 3 uur pas te gaan zonnen. Je wordt dan nog steeds bruin, maar het is minder slecht voor je huid. Vergeet alleen niet om je na 3-en ook nog gewoon in de smeren met zonnebrandcrème.
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Als je huid vochtig of nat is, word je sneller bruin. Dat komt doordat water eigenlijk werkt als een soort vergrootglas en omdat de zon gereflecteerd wordt door de waterdruppels op je huid.
' Ook als je in de schaduw blijft, zal je huid evengoed bruin worden. Dat komt omdat de uv-stralen je huid ook onder de parasol kunnen bereiken. Dit komt doordat een gedeelte van de uv-stralen wordt weerkaatst door onder andere water en zand.
Helaas denken sommige mensen ten onrechte dat ze tijdens bewolking niet bruin worden. Daarom smeren zij zichzelf vaak ook niet in met zonnebrand creme of lotion. Ondanks het bewolkt is weten uv-stralen zich tot de aarde door te dringen. Hierdoor kun je ook bruin worden als het bewolkt is.