Een EMDR-sessie kan tot 3 dagen doorwerken. Hoe dat doorwerkt is bij iedereen heel verschillend. Veel mensen merken meteen aan het eind van een sessie al positief effect.
Gaat het bijvoorbeeld om een eenmalige gebeurtenis, zoals een verkeersongeluk, of jarenlang misbruik. Ook per persoon is het verschillend hoe snel iemand er op reageert. De meeste behandelingen duren 2 tot 7 sessies. Voor één sessie zal de behandeld psycholoog niet langer dan gemiddeld 30 tot 45 minuten uittrekken.
Studies hebben aangetoond dat een eenmalige schokkende gebeurtenis (enkelvoudig trauma) voor 80 – 90% van de gevallen met 3 sessies EMDR behandeling klaar kan zijn. De duur van de behandeling blijft afhankelijk van moeilijkheden die in het verleden zijn opgedaan.
Na afloop van een EMDR-sessie kunnen de effecten nog even doorwerken en dat is goed. Toch kan dit in sommige gevallen wat 'bijwerkingen' geven, bijvoorbeeld dat er nieuwe beelden opkomen of dat er verschillende emoties omhoog komen. Ook wordt zich 'wat wiebelig' voelen of vermoeidheid vaker genoemd na een sessie.
EMDR-therapie kent weinig risico's, maar de effecten van EMDR kunnen na de behandeling nog wel even doorwerken. Dit kan een aantal nadelen hebben: Door het terughalen van beelden, kun je tijdens de behandeling last krijgen van angstige gevoelens. Hier kun je nog enige tijd na de behandeling last van hebben.
EMDR-sessies kunnen moeilijk zijn omdat ze reactivering van het geheugen vereisen als eerste stap in de verwerking. EMDR richt zich op gedachten, lichamelijke gewaarwordingen, gevoelens en gedragingen.
Je hebt last van nare herinneringen, ervaart hier stress door, slaapt slecht of hebt last van herbelevingen. Tijdens EMDR wordt je brein gestimuleerd met een simpele taak, terwijl je in gedachten bezig bent met het trauma. Hierdoor wordt het vervelende gevoel dat de herinnering oproept vervaagd.
Iemand die in therapie gaat, heeft vaak niet alleen psychische, maar ook lichamelijke klachten. Deze zijn vaak gerelateerd aan het probleem. Denk aan slapeloosheid die leidt tot concentratieproblemen, problemen met de motoriek of langdurige hoofdpijn. Na een EMDR-sessie kan het gebeuren dat deze klachten verergeren.
EMDR is in 1989 bedacht door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro. Sinds die tijd heeft de therapievorm zich op basis van flink wat onderzoek verder ontwikkelt. Uit al dat onderzoek is inmiddels gebleken dat EMDR bijzonder effectief is, zowel bij acute als chronische PTSS.
Het is een effectieve methode. Klachten verminderen of verdwijnen na behandeling en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is. EMDR werkt snel. Snelle behandeling zorgt ervoor dat u normale activiteiten weer snel kunt oppakken.
ZorgWijzer informatie over de vergoeding van EMDR therapie vanuit de aanvullende zorgverzekering. Een individuele sessie of intake kost 120 euro voor 45 minuten behandeling en 15 minuten voorbereiding en administratie.
Trauma therapie duurt 2 tot 27 weken. Waarom traumatherapie? Wanneer je een trauma niet goed kunt verwerken, levert dit langdurig klachten op: er kan PTSS ontstaan. De klachten gaan dan niet vanzelf over.
Het is om die reden niet mogelijk om EMDR te starten op momenten dat mensen onder invloed zijn van bijvoorbeeld alcohol of drugs. Dit zorgt er voor dat het verwerkingsproces niet adequaat op gang komt en/of blijft, waardoor EMDR niet tot zijn volledige werking komt.
EMDR therapie is intensief, maar daardoor wel vaak een kortdurende therapie. Dat betekent dat je je al na een paar sessies een stuk beter kunt gaan voelen. Uiteindelijk is het doel van EMDR dat je nare herinneringen hun emotionele lading verliezen.
Het maximum aantal punten dat wordt toegekend voor supervisie bedraagt 12; d. EMDR (groeps)supervisie in het kader van wetenschappelijk onderzoek door EMDR Europe consultants.
Ik kan me best voorstellen dat EMDR zich leent voor een zelfhulp-variant, maar die moet dan wel eerst grondig worden getest op effectiviteit. Voorlopig vind ik de aanwezigheid van een psycholoog bij een EMDR-sessie beslist noodzakelijk.
Traumagerichte psychologische behandeling
De resultaten van data-onderzoek laten zien dat ongeveer 39% van de mensen met PTSS deze behandeling krijgt. Mogelijk is dit percentage lager, omdat 41% van deze mensen minder dan het aantal sessies krijgt dan de richtlijn aanbeveelt (8 tot 12 sessies).
EMDR: geen hypnose, maar een effectieve traumabehandeling.
Soms lukt dat echter niet en kan je vastlopen in de verwerking. Een heftige gebeurtenis kan zich dan ontwikkelen tot een trauma. Eén manier om trauma te behandelen heet Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR).
Maar EMDR wordt niet alleen ingezet bij trauma. Mensen met angsten, fobieën of zelfbeeld klachten kunnen ook baat hebben bij EMDR.
Een trauma herkennen
Je hebt last van sombere gevoelens en / of huilbuien en vaak ben je voortdurend gespannen. Een traumatische ervaring kan leiden tot het hebben van flashbacks van de gebeurtenis, herbelevingen van de gebeurtenis overdag of in je slaap.
Verwerkingsproces trauma
In de eerste fase verwerk je emoties en gebeurtenissen verwerkt. Dit doen je meestal met therapie. Hoe ernstiger het trauma, hoe instensiever deze fase fase. In de tweede fase geef je de traumatische ervaring een plek.
De meest voorkomende kenmerken van een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) zijn: Herbelevingen: Bij herbeleving lijkt het alsof je de traumatische gebeurtenis opnieuw meemaakt. Je hebt last van flashbacks: je ziet, ruikt, hoort, proeft en voelt alles weer zoals toen het gebeurde.